30 September 2011

Portugese Egg Tart

Posted by MamaShiLa at 4:02 PM
Yo yo yo
Portugese Egg Tart uolls..ini tart dating kami suami isteri masa duk Johor dulu...kalau si dia datang JB..mesti pergi sergah tart ni dulu kat CS...+ Portugese chicken...tapi ku tak jumpa la resepi chicken tu lagi...buat tart dulu...layan gambar ye
Resepinya aku tak nak share lagi sbb first time ni buat cam x berapa menjadi...ada 2-3 resepi aku collect...so this is my first trial...yang aku buat ni letak cheese...pas2ni kalau aku dah jumpa yang betul2 cam ori nnt ku tempek di blog ini...

Kerja org nak cepat...pakai instant punye yek..
 
 Agak buruk rupanya...haha
 
 Taraa...lagi buruk rupanya...haha...aku buat garing...sbb encik somii suka yang garing-garing...
 
 14 ketul aku buat...tak sampai setengah jam..tinggal 6 ketul je...baru nak kasi mak mertua sikit....hermm...next time kena buat double...baru cukup!

2 comments:

farah fauzi on September 30, 2011 at 4:40 PM said...

brand kawan mmg terbaekkk....cepat dan sedap...diet shila..diet...

irmafittaputri on September 30, 2011 at 4:59 PM said...

mmg best kt cs nye..lain kali pastry buat sendiri ye...base:
200gm butter
100gm gula aising
30gm telur} 1/2 biji telur A
300 gm tepung gandum}klu lembik tambah sket lg..pandai2 la
garam

Cara-cara:
- Putar butter, gula dan telur sehingga sebati, then masukkan tepung, sedikit-sedikit, sehingga mendapat doh yang lembut.Simpan sekejap dalam petisejuk.
- Tekan dalam acuan tart, cucukkan sedikit dasarnya sebelum dibakar selama 15-20 minit pada suhu 180' atau kekuningan sedikit....keluarkan dari acuan.

lagik sedap...dpt byk..jimat

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device