09 March 2011

Progress rumah Feb 2011

Posted by MamaShiLa at 2:29 PM
Progress rumah setakat Feb..
1. Cat luar dah setel
2. Cat dalam separuh setel
3. Tile tingkat atas dah siap pasang

Jemput masuk ke umah yang tak siap ni..hehe

Tunjuk yg tingkat atas dulu..sbb tingkat atas baru nampak cam rupa rumah...ni bilik hero malaya...Adam dan Iman..

Family area kat atas...pintu bilik tu menuju ke master bedroom...dinding kat area ni blom cat lagi...

Family area lagi...bilik sebelah kanan yang dinding kaler hijau cadangnya nak buat bilik heroin..(bila nak dpt gigirl ni???) dalam bilik ni ada satu bathroom tp xde plak gambarnye..
Bilik tengah tu bilik bibik..attach ngan toilet sebelah kiri..

Ni master bedroom..ada balcony...

Master bedroom attach ngan wardrobe n bathroom sebelah kiri tu..

Bilik air utk master bedroom baru siap pasang tile dan long bath...Adam tanya nnt kita mandi, pupu (kencing) n u'uk (berak) dlm ni ke?
Nanti-nantilah Adam..ni blom siap la....apalah imaginasi dia ye...semua "buang" dlm ni..haha...

Area tangga...area ni aku panggil "kepala lori" sbb dr luar bentuk dia cam kepala lori...
Jom turun bawah..

Area bawah mmg x de rupa home sweet home lagi...
Cadangannya...nak pasang semua pintu n tingkap dulu...wiring masuk, plaster ceiling masuk n baru tile bleh pasang....skang ni frame utk plaster ceiling dh siap..tunggu tingkap semua pasang dulu tapi ada problem sikit..delay ngan kontraktor pasang cermin tingkap...
Ni ruang tamu sekali ngan dining sekali ngan family area..maybe akan ada divider..maybe la... bergantung kepada keadaan duit semasa...hahaha...

Dari pandangan family area ke ruang tamu...

Ruang bawah tangga...bilik kecik tu bilik hukuman...haha..takdelah..tu cadangannya nak buat stor..

Bathroom bawah baru pasang separuh tile...dramatik ngoh la kaler tile tu....bila lelaki yang pilih!!!!!
Bilik air ni menyambungkan dapur ngan bilik bawah...konon-kononnya bilik bawah tu nak buat bilik tamu..atau bilik berpantang...atau bilik waktu umur emas...haha..

Dapur...yg xde rupa dapur pun...

Dapur lagi....bilik sebelah kiri tu bilik laundry..atau dgn kata lain kalau tetamu dtg umah tgh bersepah...kita hamburkan semua brg2 yg disepahkan dlm bilik ni....heehee...sebelah kanan tu bathroom yang bersambung ngan bilik bawah...

Bilik bawah..

Research room..haha bukanla..ni kononnya bilik pc...bayor bil..bayor tax..bayor saman..online shopping...dan bilik menyimpan segala dokumen... 

Tingkap ni la yg delay...kat sini pasang tempered glass..lepas tu machine yang casting benda tu rosak..kena calibrate...dlm 4 minggu lagi br ok...aiseh...tergendala...jadi rancangannya...nak tutup tingkap ni ngan plywood dulu..baru leh wiring masuk...harap2 menjadi n kerja wiring leh masuk minggu depan...

View dr balcony master bedroom....dekat kereta kecik kat belakang tu lah kuburnya..
dekat kan???
Suami aku selalu cakap kalau abg takde nnt takdelah kita pisah jauh sangat...huhu sayu plak rasa hati bila dia ckp cmtu...jgnla dia pergi dulu..biar aku yg pg dulu...dia leh kawen lagi!!!
(kenyataan sekadar bergurau)

Bakal jiran...semua dah duduk umah baru masing-masing...kami je tak siap-siap lagi...

Kepala lori!!

Aku suka view ni (mestilah suka kan...sbb umah sendiri..siapa lagi yg nak suka umah sendiri)...so so geometric 

last but not least

Semoga sempat siap sblm beranaksssss!!!!!
Amin....kata-kata tu satu doa kan!!




12 comments:

Iryani Noor on March 9, 2011 at 3:00 PM said...

wahh best nyer... dh 75% siap ekk.. mesti dh tak sabar nihh...

family room tingkat atas tu luas betul ekk.. leh la anak2 golek2 sambil tgk tv... best best...

mak aii kaler bathroom bwh tu merah mak ngah... nak dok lama2 dlm tu pon takut... =p... ngeheheh...

farah fauzi on March 9, 2011 at 4:11 PM said...

wow..menariknyer shila..tak sabar nak gi tumpang tito..heheh..

MamaShiLa on March 9, 2011 at 10:13 PM said...

yani... :) masih sabar nih...walaupun...hihi..
Farah...mehler rasmi nnt...

ninieZUERYANNIE on March 9, 2011 at 11:33 PM said...

Shila mmg home sweet home sgt!! Suke-suke-suke!

IzanJay on March 10, 2011 at 12:56 AM said...

Wah tup2 dah naik dah rumah!Lawa design!Shila n hubby design sendiri?Tahniah..nanti kak izan balik kena buat house warming!:p

MamaShiLa on March 10, 2011 at 8:13 AM said...

nini!!! dtg trg takyah tdo hotel ye...tdo umah aku..feel environment kat kampung!!

Kak Izan...mestilah!!!! nnt acara wajib mestilah masak-masak..makan-makan...hehe....hubby design..ila tolong lukis je n tambah perisa sikit2...ok la kan...

ashra on March 10, 2011 at 9:33 AM said...

wah..cantik.
aku pun tak sabo tgu umah ko saip nti.
deco lawa2 eh... =p

irmafittaputri on March 10, 2011 at 3:17 PM said...

wahh..mmg lawo lagik2 bile dh kena cat..lom kena sorot lampu nih....aku setuju ngn ashra..sama2 xsaboooo tunggu umah ko siap sblum branaks hendaknye...amin

Anonymous said...

cantiknya rumah ni..... kagumnya!!!!
nnt dah siap, boleh tak sy nak g beraya umah baru puan? hihihi... *statement tak malu*

Qaseeh Tolia on March 15, 2011 at 1:27 PM said...

Nice house..cantik dan luas..bersyukur atas rezeki kurniaan Allah keatas Mama sefamili

MamaShiLa on March 15, 2011 at 1:47 PM said...

Terima kasih..terima kasih semua...syukur atas rezeki yang dikurniakan..rumah sentiasa terbuka...dtg la bila2..yg jauh yang dekat...!!

masdiana said...

cantiknye umh shila...bile dh siap, mesti lagi shila..nnti lehla bg opinion bile mas nak wat umh ek...he3

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device