05 September 2010

Mari kita jahit manik!

Posted by MamaShiLa at 1:27 AM

Sementelah kesibukan membuat persiapan raya...saya pon nak update dengan benda alah ni..jahit manik di baju sendiri...hehe..hobi ni datang secara tiba-tiba kerana sebab musabab berikut..[mungkinla...]

  1. Selalu jahit manik ni wpon yg simple dimple..harganya agak mahal kan...sedangkan kita leh wat sendiri je kalau ada masa..
  2. Selalu juga terkena ketidaksesuaian jahitan manik yg ditempah dgn bajuku...contohnya makcik yg jahit manik tu redah je jahit manik kaler apa yg ade dlm koleksi dia..sedangkan bajuku kaler lain...sob sob...
  3. Google moogle...jumpa la tutorial jahit manik yg simple dimple...saya pon menerai ber-eksperimen dgn jahit menjahit manik ni...dlm hati rasa cam aku boleh jek..hehe..
Kalau rasa tak boleh ke..tak pandai ke...tak de bakat ke...acu cuba terai test dulu..saya pon x pandai gak..cuba buat dulu kat kain reja dua tiga kali ok la rasanya....cuma a little bit time consuming..so pada geng2 mama...nasihatku kalau nak jahit manik ni mestilah semasa.....

  1. Suami TIADA! Penting ni...kalau buat time suami ade..suami ke mana..manik ke mana...hihihi..
  2. Bila anak-anak dh tdo....of course la kan..kalau diorg x tdo..haru biru nnt...percayalah!
  3. Bila anak-anak x perlukan kita sebagai contoh gambar kat bawah ni ha, so dia buat hal dia..kita buat hal dia...
  
Tanpa berlengah lagi...marilah saya tunjukkan tutorial serba ringkas mcmana nak jahit manik kat lengan baju kurung yang simple lagi dimple...:)

Step 1:
Pastikan peralatan menjahit tu complete...yang perlu ada...benang, jarum dan manik...warna manik ikut suka hati kita nak warna apa...sebagai contoh saya gunakan manik warna biru dan grey utk baju saya yang base kaler biru + grey..
Inilah manik yang saya gunakan
 Inilah jahitan manik yang akan saya tunjukkan nnt...simple je kan...

Step 2:
 Mulakan jahitan dari hujung kain...macam ni ha...

Step 3:
Masukkan 3 biji manik warna biru diikuti 3 biji manik warna grey..


Step 4:
Kemudian jahit kan manik agak condong (senget) sedikit...agak2 la...jgn terlalu steep nnt x cantik...

Step 5:
Keluarkan jarum di bahagian bawah dan di tengah-tengah manik yang dijahit tadi mcm dlm gambar kat bawah ni...
Step 6:
Kemudian masukkan 3 biji manik grey diikuti 3 biji manik biru...
Terblur plak manik tu...
Step 7:
Ulangi langkah 4 dan ulangi jahitan seterusnya mcm gambar kat bawah ni...
Manik tu harus diselangselikan tau...supaya efek masa dh siap nnt jadi cantik...
Dan teruskan menjahit sehingga siap...
Tadaaaa....dah siap...saya buat 2 layer supaya nampak tebal sikit..

Dan ini antara jahitan manik yang sempat saya siapkan...
Ini jahit manik tabur..caranya jahit je satu2 manik tu secara bertaburan...konsep suka hati...mula-mula rasa x konfiden gak..tapi bila dh siap..okla...kot...kalau di zoom in kan nampak juga la ada yg cacat sket..hehe..
Manik pink + turqoise ikut kaler baju..
Lengan baju ni dibuat fluffy..jadi saya jahitkan manik tabur kat atas jahitan fluffy tu...

Hip hip...itu saja tuk entry kali ni...so kawan-kawan selamat mencoba...


14 comments:

Najwa MY on September 5, 2010 at 6:08 PM said...

wow..cantik2..
i'm also into this embroidery art+manik2 gak
nati ma'am ley laa jd sifuu ya..hihi..
nway, selamat hari raya ma'am, maaf zahir dan batin;)

ShiLa on September 6, 2010 at 9:09 AM said...

hihi najwa...boleh jadi sifu amatur...sama2 kita belajar yek..selamat hari raya...maaf zahir batin...jgn lupa bawak kan saya kuih raya..hehe..

Najwa MY on September 7, 2010 at 1:38 AM said...

okeyh ma'am..
macam2 kueh sy bwk nanti..
hihi
inshaAllah tggu Riang Raya Entech, kite beraye sakan...yay!!! :)

Elyana on September 8, 2010 at 7:36 AM said...

saya pun rindu kamu juga..muahss!.hehe.cantik sgt ila..rajin tul ila jahit manik..thumbs up.hehe..k.na ptg raya ptama baru bertolak ke ganu..tahun nie giliran sini dulu, di kajang yang indah permai:D Selamat Hari Raya untuk ila skeluarga..salam to adam n iman..hero2 macho tue.

ShiLa on September 8, 2010 at 10:57 AM said...

selamat hari raya kak na...kalau ada masa kita beraya bersama ye...insyallah..

hafidzah hafidz on September 17, 2010 at 4:34 PM said...

fuhhh, terrernye kak shila jahit..leh kak kedai jahit manik nih..masyukk tu..hehe

Iryani Noor on September 17, 2010 at 5:40 PM said...

wuii cantik la shila..
nak nak yg manik tabur tu..
kalu yani jenis yg tak sabar bab2 menjahit nih.. heheheh.. lagi pon tangan keras =p

haszuraidah ishak on September 17, 2010 at 5:55 PM said...

shanteknyerr..suker.suker..nanti nak try la buat jugak..ke perlu ada bakat gak..

Lelord on September 18, 2010 at 6:24 PM said...

canteeeekkkk...tp cam kena sabar jek nak menjahit. biler la nak mencuba gaknya

ShiLa on September 18, 2010 at 11:10 PM said...

Hafidzah...nak bukak kedai alamatnya kene benti kije la dik...hihi..ini mengisi masa lapang je ni..
yani, haszu & lelord...cuba lah dulu..bleh nye..mula2 mmg x konfiden..sbb tu kena try kat kain reja dulu...insyallah..bila dh pandai semua baju pon nak jahit nnt..percayalah!

ieka on May 26, 2011 at 12:56 PM said...

tq ngan tutorial nie...sgt membantu sy nak menjahit manik...br je nak try...hope 1st try nnt ok2 je...hehehe

Anonymous said...

saya pun menjahit manik pada baju sendiri, confident la jugak pasal jahit baju sndiri, kalu baju orang, hihhi... ada jugak yang sama manik kat baju mama dengan baju saya. baju anak saya, saya jahit manik, da macam baju mak datin, padahal anak saya baru 9 bulan... hehehe test pada baju anak dulu... keh3 anyway cantik manik yang mama jahit....

Noor Mustaqim Bin Mohamed on January 8, 2013 at 1:56 PM said...

cantik... saya pun ada blajar jugak...

leen on August 29, 2013 at 9:55 PM said...

tq kak....dgn tutorial ni sy dah dh try alhamdulillah menjadi mula2 nk dpt step tu agak susah lama2 senang...tq kak...

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device