19 September 2010

Kegilaan Surirumah!

Posted by MamaShiLa at 2:44 PM

Bila di rumah...saya lah surirumah sepenuh masa...kalau sebelum ni saya memang x endah perihal pinggan mangkuk, periuk belanga dan yang sewaktu dengannya...tapi sekarang since nak menyiapkan rumah baru kami sekeluarga dan sementelah hari raya yang baru berlalu..saya melilau jenis-jenis benda alah tersebut di rumah saudara-mara..terdetik di hati nak juga memakai pinggan mangkuk dan peralatan memasak seperti mereka...

Bila diterjah-terjah melalui makcik google..mak ai..silau juga mata ni...pelbagai brand ada di pasaran dan yang paling femes.....CORELLE, CORNINGWARE, PYREX DAN VISIONS....Dan ada lagi jenama lain yg boleh ditinjau...

Suatu masa dulu sewaktu mula-mula kawen, seseorang telah menghadiahkan set pinggan termasuk peralatan memasak kpd kami...kami guna je lah apa yg dihadiahkan sehingga sekarang...pernah juga ibu mertuaku menegur...belilah pinggan mangkuk brand yang telah disebutkan..baru ade style...dan sekarang barulah daku memikirkannya...dengan bantuan makcik google lagi...mak aih rambang mata...tidak hairan lagi kenapa brand2 tersebut menjadi kegilaan surirumah-surirumah, mak-mak, makcik-makcik, nenek-nenek...termasukla daku [umur muda lagi tapi dh ade org panggil makcik]

Sebagaimana rambangnya mata terpukau dengan pinggan yang lawa2 hitu....sebegitu jugalah cantiknya rege mereka...yang daku teringin sangat pada waktu ini [ceh...ada waktu lain ke?] ialah dinnerware Corelle...made in USA dan melalui amatanku daripada blog2 yg kujumpa...brand ni yg paling ringan n paling tahan lasak...seorang hamba Allah pernah bereksperimen melemparkan pinggan Corelle dari tingkat 5 apartmentnya dan........tidak pecah...korang try la kalau berani [daku tidak sanggup...sayangla!]

Buat masa sekarang...hati sangat jatuh cinta dengan dinnerware Corelle design ni...

 Sumber: Makcik google

Brand: Corelle
Product Name: ISLEHA (tipikal sunggoh namanya)
1 Set biasanya mengandungi:
4 biji dinner plates (10-1/4-inch)
4 biji lunch plates (8-3/4-inch)
4 biji mangkuk/ Soup/Cereal Bowl (22-oz)
4 biji Porcelain Mugs (12-oz )
Berkenan ngan design ni sbb konsep; moden...seswai ngan konsep umah kami nnt..

Buat rakan-rakan blogku..korang punye mcmana? Saya perlukan nasihat berkenaan nak membeli benda alah ni...brand mana bagus yang patut dibeli dan worth for money...yelah...bukan murah benda2 alah ni...and kalau ada antara korang yang menjualnya lagi la saya suka...ade juga saya terbaca yang recommend beli kat Langkawi [betul murah ke? tax plak cmne]...ade juga yang jual online direct from USA [postage konpem x pecah ke]....hmmm...tuan punya diri dh rambang mata...which one is the best for me? 

Daaaa....

5 comments:

Iryani Noor on September 19, 2010 at 2:54 PM said...

yani pon sker brand nih...
tp harga nyer makk aiii...
tp mmg betul.. kt langkawi murah..
tp kalu nk p beli, jgn time cuti sekolah..
time tu mmg die tarik harga..
pasal tax xsure plak..
shila xder member2 yg study kt US ke??
sana jauh lg murah..

MamaShiLa on September 19, 2010 at 3:03 PM said...

yani..ade sorang member ni...tapi segan jugak..sbb dia study kat sana..segan takut menyusahkan plak...tu ngah survey2 lagi...kot2 leh jumpa yg dpt murah...

ashra on September 19, 2010 at 4:15 PM said...

hehe.boleh pun komen.tadi try tak menjadi..
emm...setakat ni kita ada brand pyrex.
mmg nak kumpul,tapi kalu beli kat sini tak baloi ar..mahal btul.
samaada kat langkawi atau oversea..huhu.nak pergi nye bila pun tatau la ke.keke

irmafittaputri on February 7, 2011 at 12:02 PM said...
This comment has been removed by the author.
irmafittaputri on February 7, 2011 at 12:05 PM said...

heheeh ..FYI..try beli kat nasrin ibtisam..puan ira... mmg best rege die..terbaek..rase2 dri kt tganu...kite tgh tgu parcel corelle warm pansies......heheheh xsabarnye

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device