20 September 2010

Short trip to Sabah

Posted by MamaShiLa at 11:42 PM

Kami sekeluarga ke Sabah baru-baru ini..agak huru-hara juga sbb inilah kali pertama saya dan encik suami menjaga kedua-dua anak kami...we were maidless, maid balik Indon..cuti tahunan..terkapai-kapai jugakle dgn karenah Adam dan Iman...ditambah lagi inilah first time Iman naik plane n second for Adam (kira 1st jugakla sbb first time Adam naik waktu dia kecik lg)
 Adam masih excited bila tiba di LCCT sbb travel dari KT-KL cuma 40 minit

 Bila nak check-in utk ke Kota Kinabalu..mak aih...punye panjang beratur and agak lembap jugela...Adam dan Iman dah menunjukkan tanda-tanda kebosanan jadi kurasuahnya dgn game n Iman dibawak jalan2 lam buggynya...

Travel dari KL-KK amik masa 2 jam setengah....huhuhu...kuharungi dgn tabah melayan karenah anak-anak..sekali lagi kurasuah Adam dgn psp dan Iman ngan pacifier nya...ni waktu 20 minit pertama slps departed...

1 jam kemudian....ingatkan dorang dh penat nak tdo..tapi disebabkan cuaca agak panas maybe x selesa...diorang dh start main-main kat bawah seat..seb baik kami duduk 3 seat sederet..so anak-anak saya letak sebelah dalam...tapi rasanya still org kat dlm flight tu x tenteram sbb tetiba bunyi diorg menjerit...skjp gelak...skjp menangis...hihihi...ampun ye semua...

Jeng jeng jeng...x dapat dikawal lagi...tapi masa ni dh tinggal dlm 20 minit lg nak sampai..sabar je lah...mama n papa senyum semewek je la...seb baik xde yg komplen...dorang layan je si Adam ni... Iman masa ni dh lentok kat atas mama...

Akhirnya kami tiba di KK...muka Adam yg dh borink n penat sbb dia x tdo lagi...

Maidless trip dan kerana membawa anak-anak kecil jadi kami tidak ke mana-mana..hanya berpusat di bandar KK sahaja...kami stay di Promenade Hotel...walking distance ngan Pasar Filipina dan night market...transport kami cuma pakai teksi...senang dapat teksi kat sana..unless kalau nak travel jauh2 macam ke Kundasang yang amik masa lama...lebih jimat sewa kereta...kalau kereta Proton Saga rasanya RM120/day...

Ini yang paling dekat ngan hotel kami...Pasar Filipina...ni scenery kat dalam pasar tu..rambang jugela mata ni...seb baik saya bukanlah peminat tegar benda alah aksesori pearl, kristal dan yang sewaktu dengannya...beli as souvenir utk famili...kat sini kena banyak tawar menawar sikit...kalau beli banyak2 kat satu tempat lagi banyak dorang kasi kurang...encik suami borong butang baju melayu dia kat sini...

Uniknya pasar ni dari luar..sepanjang jalan tu ade tailor...bukan perempuan tau tapi men tailors...pemandangan yg x pernah kulihat kat mana-mana before ni....yang baju hitam tu bukan tukang jahit ye...tapi bini dia jahit manik...kikiki...[tak berkaitan lansung]

Tekala apa ni? Ni lah Air Batu Campur Debu kat Tanjung Aru...Meriah siap ngan Tembikai n ditaburnya cornflakes atas tu...rasa...bolehla...hihihi...oh ye...kami ke Sabah bersama ngan family besfren ku...Fizah..itulah tuannya yg tgh mam jagung yang nampak best tapi x pon sebenarnya...hihihi...

Ha...ni plak kat Night Market...kalau tadi kat Pasar Filipina tu appetizer je...kat sini lagiiiiilah rambang matanya...kat semenanjung pon byk jual benda alah ni tapi rasanya kat sini harganya jauh lebih murah...sempat juga ku borong brooches tuk sekeluarga kat sini...

Anak-anak?

Sorang terikat n sorang lagi main ngan kelab ayah-ayah...hihi...bolehla mama jalan-jalan dgn steady...:p

Sempat juga singgah di 1Borneo...besar mall ni..n baru lagi...n tak ramai org lagi..1Borneo ni selesa sbb banyak tempat duduk..so senangla bagi ibu-ibu bapak-bapak mcm kitorg ni...nak berehat jap, nak menyusu, nak mamam...tak perlu tercari2 tempat seswai..spt biase...aktiviti shopping x berjalan lancar sbb Adam n Iman aktif semacam je masa ni....

Caugh in the act...nasib baik sempat keluarkan diorg sebelum dijual tuan kedai...
hehe..

Ada satu kedai ni diperkenalkan oleh kawanku, Fizah...namanya Jamilah Jewellery..kat sini leh custom made pearls n kristal...kalau la mama ku yg dtg rasanya satu hari masa diperuntukkan kat kedai ni...seb baik anak dia je...Adam n Iman dh exhausted masa ni...gambar kedai pon x sempat nak snap...huhu...tapi kalau korang pi sana sebut je kedai ni..rasanya femes kat sana...
 
 Tanggungjawab sebagai ibu mesti ditunaikan....tgkla..mcm anak pelarian je meneggek mcm tu...

Ni lepas isi minyak dorang...still nampak letih lagi..

Kesian anak-anakku...letih sgt2...ni baru lepas makan..x sempat nak tukar baju dorang yg kotor tu..terus tdo...sorang putih sorang hitam...hehe..

Itulah sedikit sebanyak karenah Adam n Iman sepanjang trip...yg paling best waktu kami kat sana ialah seafoooooood!

Tiap-tiap malam kami makan seafood...mmg fantabolous n muraaaaah! 
Gambar menceritakan segala-galanya...
Ok...t-shirt Sabah dh ada..bateri kamera pon dh nak habis...jom kita balik ke Terengganu!
Home sweet home!
Bye-bye Sabah.....


11 comments:

Iryani Noor on September 21, 2010 at 12:16 AM said...

kalu smpi tmpt org harus la cari food yg best2 kn.. btw
1) ABC letak cornflakes?? menarik tu..
2)seafood tu nampak so yummehh...

night market tu mcm bestt jer.. kalu yani, comfirm rambang mata tgk kristal...

MamaShiLa on September 21, 2010 at 8:38 AM said...

yani...kalau ke sana mesti yani beli semua warna...hihihi..biar match ngan semua baju kan...

CgMas on September 21, 2010 at 10:17 AM said...

Bestnya ke Sabah.. anak2 excited, mamanya excited dan penat!..

ashra on September 21, 2010 at 7:24 PM said...

bestnye..kalu dapat cuti dgn family,rasa sgt bes kan...
teringin nak gi sabah..tapi blum tercapai lagi hajatnya..hehe

Anonymous said...

Heу. I was thinking of аdding a website
link baсk to уоur ѕite sіnce bοth of our sіteѕ
are centered arоund the same nіche. Would уou prеfeг I lіnk to уou using уour
website adԁrеss: http://www.blogger.com/commеnt.
g?blogID=4750969725441235952&postID=2066967722380801505 or blog title:
Blοgger: Mama Shіla. Please let mе κnow at your eaгliеѕt convenience.
Мany thankѕ

http://drupaldеѵelopеrs.net/members/cсtvseсuritypros
Feel free to surf my web blog : muscle stimulators

Anonymous said...

Goоd way οf describing, anԁ fаstіdiοus
aгticlе to tаκе іnformation on thе
tοpic of my pгesentatіon subjеct, which i am going to conveу in college.


http://portalios.сοm/leеlepik/2011/10/23/usеd-buckеt-truck-ѕales-hoω-to-aνoіd-ѕcams/
Also visit my webpage ; used bucket truck

Anonymous said...

Αpргeciate the recommendation.

Will try it out.

Μy ωeb page ... digi q review
My website : how to cook on the big green egg

Anonymous said...

Ηellο, aftег rеadіng this awesomе
ρaragrаph i am аs well glad to share my еxperience here with collеagues.



Ϻy blog post - tens therapy
Also see my site :: tens unit hire

Anonymous said...

Ηi, Ι reaԁ уour blogs regularlу.
Your ωrіtіng style iѕ awesοme,
κeep ԁoіng ωhat уou're doing!

Also visit my page ... tens units for sale
My site > tens 7000

Anonymous said...

I dеlight in, cause I ԁiscoveгeԁ еxactly what I was loоκing foг.
Yоu've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

Feel free to visit my homepage :: irving tx taxi

Anonymous said...

Hi arе using Wordpress for your blog platform? I'm new to the blog world but I'm trуing to get started and set up
my own. Dо you require any html сodіng κnowledge to make your οwn blog?
Any hеlp woulԁ be reаlly apрrесiated!



mу web page - How To Flip Cars For Profit

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device