3 pot beras, cuci dan toskan
Kulit kayu manis, bungka cengkih, bunga lawang dan buah pelaga..suka hati nak letak banyak mana..aku suka serba 1 je..tak suka baunya yang kuat...
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 inci halia
1/2 cawan susu cair
4 sb sos tomato
2 helai daun pandan
Sedikit garam
Pewarna
Bahan-bahan kuah:
4 biji bawang besar, dipotong dan digoreng sehingga kehitaman, diblender dan diketepikan.
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga..
5 sb bawang merah kisar
3 sb rempah kurma di bancuh dengan air suam 1 cawan
3 sb susu pekat
3 sb susu cair
1 sb kerisik
Air 800 ml
Ubi kentang
Ayam atau daging secukupnya
Bahan-bahan acar:
1 batang Timun
1/2 batang Carrot
1 biji bawang merah
1/2 inci halia
1 biji cili merah
1/2 cawan air panas
2 sb gula
1 sb cuka
Sedikit garam
Cara memasak nasi:
- Tumis semua bahan tumisan.
- Kemudian masukkan susu cair, tomato sos, garam dan daun pandan.
- Kemudian masukkan beras dan masak nasi seperti biasa.
- Bila nasi dah masak, masukkan 1 sudu pewarna dan gaul biar rata.
- Siap!!
- Tumis bahan tumisan.
- Masukkan bawang kisar, kemudian masukkan rempah kurma yang telah dibancuh.
- Kemudian masukkan bawang goreng yang telah diblender.
- Masukkan air dan ubi kentang.
- Biarkan selama 5 minit baru masukkan ayam/daging.
- Masukkan susu pekat dan susu cair.
- Masukkan perasa (gula dan garam)..untuk manis aku suka guna Melaka..lagi sodap..
- Bila dah hampir masak baru masuk kerisik.
- Siap!!
- Potong semua bahan secara nipis dan panjang. Masuk dalam mangkuk.
- Kacau gula dan garam dalam air suam sehingga kesemuanya larut.
- Tuangkan air dan cuka ke dalam mangkuk tadi.
- Siap!!
3 comments:
Wah sedapnya salam sharing & link sama bonde
kumahuitu.blogspot.com
sedapnyer
nih mmy my fav ...kalu balik Trg mmg carik nasik minyok dulu
Post a Comment