09 February 2011

Mengisi masa lapang di Tahun Baru Cina

Posted by MamaShiLa at 8:26 AM
Cuti panjang tahun baru Cina agak kurang sempurna sbb papa dorang harus bekerja...selalu mcm tu..bila ada cuti byk...papa dorang mesti kerja...erm erm..eh eh x baik merungut..nnt x sedap hati org kat laut...


Apa kami buat...kami pergi tgk Lion Dance kat Ri-Yaz dan berhi-tea di sana...pergi bersama tok wan mereka..ngan anak sedara aku 2 orang...baby n daniel...

Setibanya...terus dorang start berdancing..ada 2 lion...satu red satu yellow...Iman plak elok je sampai dio tdo dgn nyenyaknya..org duk berduntam dentum dia elok je...agaknya penat sgt...
Adam tak takut dah...masa kecik2 dulu kalau dgr bunyi bising2 dia akan takut..tapi kali ni sporting plak dia..cuma tak nak makan...kenyang tgk lion katanya..

Mula-mula aku agak konfius...ni lion dance ke dragon dance..sbb Adam duk sibuk panggil dragon..dgn bantuan encik wiki...baru paham...ni rupanya lion dance..sebabnya..lion dance biasanya akan dioperate oleh 2 org saja dan orgnya x nampak sbb dia duk dlm costume tu..kalau dragon...yg large scale punya..n org yg operate dragon tu duk kat luar dan dorang akan guna poles utk gerakkan dragon...
Ada bakul berisi buah-buahan kat tengah2 tu...sekejap2 si lion ni akan bagi kita limau...kami dpt la jugak 2 biji sorang...

Si red lion tgh amik buah2 tuk dibaling2 kat guest...sementelah si yellow tgh menari2 lagi...
 Tak lama lepas tu dua-dua lion duk bertenggek...comel je..tapi cuba bayangkan org2 kat dlm tu....hihihi...berpeluh gak rasa...agak lama gak kedua2nya duk bertenggek...lepastu semua guest amik kesempatan nak bergambar dgn lion-lion tu...
 Ini baby..nama je baby..tapi orgnya dh besar gabak..hehe...ni anak kakak aku..sporting sungguh dia...siap pakai cheongsam lagi..

 Berani Adam sentuh-sentuh mata lion yang comel berkelip2 tu...lion tu plak asyik berkelip aje...hehe

Daniel xde dlm gambar sbb dia takut...Iman masih lena diulit intan...

Ni pose lepas habis show...barulah budak Daniel (yg pakai shirt belang) tu berani nak dekat...Iman pon baru bangun...jumpa kepala lion je la Iman..Adam spt biasa...buat muka busuk...bersama selipar jepunnya...tapi dia kata kepala lion tu mmg busuk...entah ye entah tak..haha..

Bertenggek lagi kat kepala lion...

Oh aku lupa plak nak snap gambar makan-makan..mmg xde satu pon...nampak sgt excited nak amik gambo lion je...

Pose sebelum balik...ni wawan dorang...bukan aku ye....pose mama xde..sbb muka mmg sememeh....

Burrpp...mmg kenyang tapi tahap lantakan pada hr tersebut mmg kurang..sbb asyik nak muntah...tapi x keluar...mak aku, bibik n baby yang makan berhabis2an....

gambar selingan untuk iklan sebentar...

Pernah pakai cheongsam dulu....tapi skrg mana leh muat lagi!!!! Gambar diambil masa attend wedding with my bff masa buat master dulu...salah satu kawan yang ada blog ialah Farah ...yang pakai baju kurung biru + kuning ngan tudung biru...

tata...sehingga ke entry seterusnya!!
muahs
xoxo 

1 comments:

farah fauzi on February 9, 2011 at 9:33 AM said...

yang rendah sekali tuh adalah farah ...hehe...semalam baru duk tgk gmbr nih...

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device