21 October 2010

Mama, saya lapar

Posted by MamaShiLa at 12:12 AM
Nak tahu tak
Apa persamaan saya dan Wardina Safiyyah?

Kami seorang IBU
and We have KIDS!

Perbezaannya Wardina Safiyyah seorang selebriti yang menjadi idola ramai wanita...
Dan saya hanya seorang wanita biasa [ekeke..cam KrisDayanti la plak]

Samada bergelar selebriti yang glam..
atau bergelar cikgu yang tak berapa nak glam...
tanggungjawab kami SAMA..

Wajib memberi anak-anak MAKAN!!

Setelah membaca buku ini...dalam hati terdetik..bukan saya shj yg kdg2 mempunyai masalah memberi anak-anak makan...selebriti spt Wardina juga sama...

Mengambil kata-kata Wardina..

"Menjadi ibu ibarat dicampak ke lautan tanpa tahu asas berenang. Nak tak nak, kaki dan tangan terpaksa digerakkan, kepala mencari paras air di permukaan untuk bernafas, jika anda tidak mahu lemas"

Walaupun realitinya saya tidak pandai berenang [wpun sudah berkali-kali belajar berenang secara tidak formal], tetapi apabila menjadi mama kepada Engku Adam dan Engku Iman, semua perkara menjadi "AUTOMATIK"
ditambah pula dgn harapan suami tidak mahu saya terlalu "bergantung harap" kpd ibu dan ibu mertua dalam menguruskan anak-anak...krn baginya cukupla ibu menjaga kita sedari kecil..tak perlu lagi membebankan mereka walaupun mereka tidak menolak!...jadi tanggungjawab ini saya galas tanpa perlu belajar..

tapi sesekali mencari juge makcik google utk menambah ilmu di dada...itu sudah menjadi habit ibu moden skrg...

Buku ini sgt berinformasi bagi saya...menginterpretasi pengalaman beliau sebagai seorg ibu kpd satu karangan yg mudah bahasa dan fahamannya...sy merasakan apa yg dialami Wardina sama juga dengan saya...dan mungkin sama juga dgn ramai wanita lain..

Betul..
Anak saya Engku Adam: sangat susah untuk makan...hanya makan makanan pilihannya shj.. 
Anak saya Engku Iman: makan semuanya !!!

Begitu juga Wardina..ketiga-tiga anaknya mempunyai tabiat makan yg berbeza...
Walaupun Engku Iman makan semuanya tetapi ada satu kesilapan yg saya rasakan apabila menuntut ilmu dr buku ini ialah..kadang2 kurang keseimbangan zat dlm makanan seharian si Iman..

Pernahkan ibu, mummy, mama dan umi {andalah yg bergelar ibu!}mengeluarkan perkataan ini apabila anak2 susah untuk mamam...

"Tak nak makan...sudah!"

Saya pernah!
Wardina juga pernah!

Jadi bukan saya seorang atau berdua bersama Wardina tapi kita semua mengalami dilema ini!

Buku ini sgt tepat utk dibeli...berkongsi ilmu keibubapaan berkenaan pemberian makanan berkhasiat kepada si kecil...{Wardina tidak memberi saya apa2 royalti dlm mempromosi buku ini..hehe}
Antara perkongsian idea dr pengalaman beliau yg dikongsikan adalah..

  • Asas pemakanan yg perlu kita ketahui (kita rasa kita dh cukup tahu....tapi byk benda kita tak tahu sbnanya)
  • Penyediaan makanan seimbang buat anak-anak
  • Perancangan pemakanan
  • Resepi!
  • Do's and Dont's
  • Khasiat susu ibu 
  • dan pelbagai lagi...anda harus beli dan baca sendiri!
-Junk Food-
Di dalam food storage anda ada junk food tak?
Saya ada!
Ini satu kesilapan saya yg saya detect setelah membaca buku ini..
ye...saya sering menyediakan junk food seperti coklat bar, potato crispy dan apa2 shj yg berasaskan coklat (Adam sgt suka coklat)...kecuali junk food spt twisties dan sewaktu dgnnya mmg sy x benarkan anak2 makan...Adam sgt susah untuk makan...jika kami keluar makan..mmg confirm dia tidak suka makanan kedai kecuali Fried Chicken KFC...bila di rumah...Adam hanya makan nasi dgn ayam/ikan goreng pada setiap waktu makan..ye setiap waktu makan sejak berpisah susu badan...jadi dlm pemikiran saya...lebih baik sy sediakan makanan lain supaya dia kenyang selain minum susu, makan nasi + ayam goreng....sy masih lagi menapis jenis junk food yg dibeli...tidak semuanya diberikan...saya mengaku sy sgt manjakan Adam...sebulan sekali bershopping groceries...pasti dipenuhi dgn junk food tadi...suami selalu menegur tapi sy katakan padanya..nnt kesian Adam dia lapar...biarlah dia makan coklat...hermmm..... saya salah dlm hal ini...

apa yg sy buat sebagaimana yg diajar Wardina?

Saya buang semua junk food yg ada...saya gantikan dengan pelbagai buah-buahan...sy akan pastikan setiap hari pasti ada buah-buahan di rumah saya....buat permulaan saya buat stok pisang, tembikai dan pear di rumah...kaedah ini menjadi kerana apabila lapar, Adam akan ke dapur mencari snek2 nya..tetapi apabila semua itu TIADA...dia lantas mengambil pisang sebagai buahnya...yes...menjadi juga...alhamdulillah..saya lega...anak sebesar Adam tidak pandai memberontak apabila makanan kegemarannya tiada..apa yg mereka tahu...perut lapar..ambil pisang dn bertanya "best ke banana, mama?"
Dan saya jawab..."Mr Bean suka makan pisang...sbb best sgt la dia makan.."

Walaupun Mr. Bean bukanlah contoh yg terbaik tetapi Adam suka tgk ceritanya di channel Disney...jadi sajelah sy bermain psikologi dgnnya dan tanpa bertanya lagi dia makan pisang itu dgn jayanya...

"Apabila lapar, buah-buahan harus dijadikan snek pilihan...bukannya makanan ringan" - Wardina

-Sayur-
Masalah serius bagi Adam...sehingga skrg saya masih belum boleh melatihnya menyukai sayur2an...insyallah sy akan terus mencuba..berbekalkan doa saya mohon agar dibukakan hatinya untuk menerima sayur2an...

Iman bagaimana?
Alhamdulillah...
Anak mama yg ini tip top...semua buah2an Iman akan habiskan...cuma potong letakkan dlm plate bersama garfunya...Iman ngap saja...masam ke..manis ke semua dia telan... :)
Saya sgt berterima kasih juga pd bibik kerana dia banyak membantu sy menyediakan makanan utk Iman..esp dlm penyediaan sayur2an...malah setiap kali stok sayur habis...bibikla yg akan memesan dgn risaunya sayur dh habis dn perlu dibeli (mcm stok sayur dh xde di dunia ni...hehe)
Saya selalu memotong timun batang dan carrot panjang spt potato chips tu..letakkan dlm bekas dan letakkan di tepi atau berdekatan Iman dan Adam...Adam hanya pandang sebelah mata kerana sudah disetkan mind nye itu adalah SAYUR! tetapi bagi Iman..amik saja n terus ngap......kerana Iman tak tahu itu adalah sayur! yang dia tahu itu adalah makanan untuk dimakan! Iman menjadi sebegitu rupa...saya agak la...kerana dari kecil seawal 6 bulan sejak diperkenalkan solid food lagi....bibik dh melatihnya makan sayur dan buah sama spt makan nasi seharian...jadi baginya tiada masalah...

Antara perubahan yg sy lakukan setelah dipertemukan dgn buku ini...
  • Sekarang sy akan pastikan setiap masa mesti ada roti (karbo), cheese (kalsium), buah dan sayur yg mencukupi selain dr makanan ruji kita iaitu nasi..
  • Pastikan anak2 wajib mengambil breakfast....krn Adam selalu skip breakfast...jadi nak tak nak....Adam perlu breakfast..sy selalu psiko kan Adam begini...."Adam kena eat bread ni...kalau tak dia nangis...lepastu nnt Adam tired...masuk hospital...mama n papa xleh masuk....Adam kena sleep sorang2"....hehe....Alhamdulillah menjadi tapi ada juga kdg2 x menjadi...saya tukarlah topik lain..Ben10 ke..Mickey ke...Mr Bean ke...
  • Saya tidak akan tanya lagi..."Adam, nak makan tak.....?" Sekarang, setiap kali waktu makan, siapkan makanan n suap....tiada kompromi...krn apabila kita bertanya seolah-olah kita memberi dia pilihan...dan dia sebenarnya boleh memilih untuk tidak mahu makan...oh tidak...ini habit saya sebelum ini....teruknya saya kan... ermmm..
Insyallah..ada lagi perubahan2 yg akan dibuat secara berperingkat2...kpd semua mama's and mummy's...apa sekali usaha yg kita lakukan mestilah beserta dgn doa...Insyallah berkat doa kita, anak-anak akan mendapat rahmatnya....saya bukanlah mama yg hebat dari segala segi...saya juga byk kesilapan dlm membesarkan mereka...tapi sbg manusia saya belajar dari kesilapan......

Banyak lagi yg belum sy kongsikan di sini...tapi anda beli sajalah buku ini dan rasakanla betapa motivatednya  membaca buku ini sebagaimana yg sy rasakan ini...)

Terima kasih suami...kerana belikan saya buku ini!

Book title: "Mama, saya lapar..."
Author: Wardina Safiyyah
Price: RM19.90


Oh abaikan kaki kecil itew!

10 comments:

haszuraidah ishak on October 21, 2010 at 2:21 AM said...

wahhh..nice info nih..thanks for sharing.. Zahra mmg diperkenalkan ngan sayur sejak kenal solid food..sayur buah takde prob..yang probnyer, time makan, esp lunch and dinner, lebih prefer utk makan sayur dari nasi..huhuhu..

LYaFRINA on October 21, 2010 at 7:38 AM said...

Bagusnya....
samala.. lya pun alami masalah ni..
asya next month dah nak masuk 2 thn..
tp berat badan baru 9kg.. just muka ajer nampak tembam...

xtau mana silapnya. sbb dilahirkan x ckp bulan @ krn koma bersama lya msa pregnant dulu @ sbb2 lain lg..

skrang cuba bg makan vitamin.. mula ada selera nk mkn.. itu pun sikit lg. mybe plan nk tuko susu pla...

ermmm.. isi kndungan buku wardina tu mcm bagus. Insyallah nk cari juga utk d jadikan guide.

TQ

ashra on October 21, 2010 at 7:46 AM said...

nice info.cari gak buku ni,tapi,byk abes la..nti nak try cari lagi..

emm..agaknya anak pertama mmg gtu ek.aleesya pun samalah..susahnya nak makan.tu pasal la kurus.mmg nti nak ubah gak la taktik cam ko.mmg bukan mudah jadi ibu ni.kdg tu,kita jadi give up nak bg mkn.sbb makan dibuangnya.sabo je la kan.mmg kalu dapat anak senang mkn itu ini,hati kita senang.
yang picky eater ni,yang mencabar kesabaran kita.keke..
aku harap sok anak k2 aku cam iman..ngap semuanya...kurang sket pressure aku duk umah ni.keke..

Mrs. Eeza Herman on October 21, 2010 at 9:17 AM said...

ishk, baca citer shila nie, buat iza rasa risau lak..yela, baru 1st time melangkah ke alam keibuan...risau tak mampu nak handle..tapi tetap kena hadapi gak...

farah fauzi on October 21, 2010 at 11:55 AM said...

kaki kecik saper tuh..comey..

MamaShiLa on October 21, 2010 at 12:28 PM said...

Haszu: :) mcm tu plak eh...hihi...bagusnye suka sayur...

Lya: insyallah....Adam pon apa kurangnye...dahla vitamin pon x mau makan kdg2...hishhh..geram btol...tapi budak2 ni kena psiko sikit...baru dorang ikut...

ashra: kita usaha disamping doa..insyallah

eeza: jgn risau eeza...insyallah...byk indah sbnanya menjadi ibu..keindahan yg x bleh diceritakan....eeza masih ada masa lg nak train anak sedari kecik lg...mcm si Adam tu...saya terlalu manjakan dia..tu pasalla jd mcm ni...

Qorash: si kenit la...hihi

Nik Evi on October 21, 2010 at 1:51 PM said...

bestnyeee... xsbr nk jd mummy jgk :P ~ nice sharing kak ila :P

GaDis CoMeL on October 21, 2010 at 6:13 PM said...

taktau lak wardina ada buat buku.

ninieZUERYANNIE on October 22, 2010 at 9:30 AM said...

shila, ngan Qisya pon aku menghadapi masalah yang same.. die bukan jenis pemakan.. fenin kepala pk.. mcm2 cr dah try, mmg x makan byk.. memilih pon ye jugak.. risonye x payah ckp la..

ha, aku pon pernah sampai ckp "x nak makan sudah..".. tension kadang2.. hmmm teruknye aku.....

selalu terfikir, untungnye parents yg ade anak jenis x memilih.. asal suap je telan.. xpayah pk mslh cam aku.. huhuhuuu..

nway, aku nak cr gak buku tuh nanti.. & thanx sbb share kat sini.. kalo x aku x tau.. hehehe..

aimi shaniza on October 22, 2010 at 10:08 AM said...

thanks shila share info dlm entry ni...sgt sgt sgt berguna utk sy...pun nk try suma idea awk...irham agak susah nk makan lepas warded beberapa bln lepas...before ni dia cm iman, suma dia ngap ....hmmmm~~~

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device