06 October 2011

Perjalanan masih jauh

Posted by MamaShiLa at 11:03 AM
Semalam hati gundah gulana dan mood swing semacam..perasaan nak nangis je...hari ni Alhamdulillah..matahari memancarkan sinar tak seperti hari sebelumnya...cuaca tak menentu hati juga kacau..


Hari ni aku dan 2 orang teman seangkatan melangkah longlai ke Bilik Mesyuarat Lembaga Pengarah Universiti bagi menghadapi temuduga bagi calon yang ingin memohon cuti belajar..oh sungguh longlai dah lemah..sudah lama tidak mengharungi detik mendebarkan..seumpama menghadiri temuduga jawatan pensyarah 4 tahun yang lalu..aku benci perasaan gundah gulana ini...senjata kami yang paling kuat adalah doa...


Kami dipanggil temuduga secara berjemaah mengikut fakulti..nasib baikla kami bertiga..kalu sorang-sorang mahu lagi ketar lutut aku...darah pon tak mengalir..mungkin pada pandangan orang, ala ini perkara biasa..buat apa nak takut...tapi bagi kami.. consciousness itu penting...bersedia itu penting...dan berdebar itu juga penting supaya kita tidak tersalah memberi jawapan...


Bertemuduga di kalangan professor...aduh ceteknya ilmu di dada...seorang dari kami berhasrat ke Aberdeen, Scotland dan seorang lagi ke Bradford, Yorkshire...aku? Serdang je...UPM...pelbagai soalan ditanya..Alhamdulillah kami menjawabnya dengan baik (bukan perasan tau!)...with Allah wills kami tidak terlalu tersasar jawapannya..ok ok saje...melangkah keluar dari temuduga..langkah lebih yakin dengan semangat baru...Insyallah kalau diluluskan cuti belajar dan biasiswa ini...maka kami kembali ke sekolah semula...mencari ilmu Allah..berbekalkan ilmu di dada yang cetek ini..semoga Allah mengizinkan kami berkongsi ilmu mu...Ya rabbi...


Antara soalan yang ditanya..buat panduan kawan2 yang akan melalui proses sama sepertiku...persediaan untuk pergi belajar..mengapa universiti dan professor (sv) tersebut yang dipilih...apakah outcome yang akan bawa balik ke uni nanti...dan sedikit sebanyak berkenaan personal..perihal suami dan anak2...inilah sebabnya aku rasa nak menangis semalam..wapun pengakuan ni memalukan tapi takpelah...sebagai kenangan aku masa hadapan..cabaran yang aku harus tempuhi dalam kehidupan yang lebih bermakna..Alhamdulillah..dah habis inteviu..phewww! 


Ni baru temuduga...perjalanan masih jauh..tugas kita adalah berusaha meneroka ilmu Allah...senjata kita adalah doa..Insyallah...PhD...semoga digenggamanku suatu hari nanti...


 Tahun 2005..masa dapat degree in Civil Engineering dari UTM..masa ni pregnantkan Engku Adam 3 bulan...

Tahun 2007...Master degree in Civil-Environmental Management juga dari UTM (im loyal!!)..Engku Adam berusia 1 tahun masa ni...blom tau apa-apa lagi...

Harap-harap cita-cita nak menukar mortar board ke beef eater akan kesampaian 3 tahun lagi..dengan usaha dan keyakinan...! Insyallah..Shila boleh!

Kalau Allah bagi keizinan untuk berjaya dapatkan PhD..tak sabar nak tengok gambar konvo macamnana yek..anak dah berderet ni...kekeke..

7 comments:

farah fauzi on October 6, 2011 at 1:31 PM said...

all da best

aimi shaniza on October 6, 2011 at 2:09 PM said...

gud luck shila ...wow, 1st degree dh ada anak ek....best best best..suma pic sgt comel :)

Azrin (Olin) on October 6, 2011 at 10:00 PM said...

All d best Puan Shila..olin doakan Puan dipermudahkan segala urusan.. saya juga mau beef eater itu!!!!!!!!!!! hehehehe

ina said...

Salam.Nak tny, shila ni lecturer uni mana ye?sorry sy br je terjumpa blog shila ni so br nak kenal2:).sy tny sbb sy pun apply scholar utk smbg phd. nx week kena present proposal dekat faculty then hjg bln br interview utk scholar tu

MamaShiLa on October 7, 2011 at 4:12 PM said...

Farah, Aimi n Olyn...thanx a lot..sgt menghargai sokongan kawan2...

Ina...saya kat UMT..salam perkenalan...camne nak contact??

W.R.W.A on October 7, 2011 at 6:04 PM said...

Dah selesai yer shila?.. insyaallah... Allah pasti tunjukkan jalannya. Just prepare utk next chapter in life!!! hehhehe...

MamaShiLa on October 7, 2011 at 8:02 PM said...

Mama Fizah...tulah Alhamdulillah...insyallah..tengah belajar dan belajar ni...moga tuhan anugerahkan akal yang cergas utk berfikir dan terus berfikir...U r so adorable...nak jadi mcm mama Fizah!!!

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device