13 October 2011

Asingkan anak tidur: I did it my way

Posted by MamaShiLa at 10:13 PM
Ramai kawan yang bertanya...bagaimana aku mengasingkan anak-anakku tidur. Sebenarnya aku bukanlah ibu yang berjaya dalam hal ni. Kenapa aku cakap macam tu sbb Engku Adam hanya berjaya diasingkan tempat tidurnya pada umur 5 tahun. Penulisan ini hanya sekadar perkongsian pengalaman.

Dah lama sebenarnya cuba asingkan Engku Adam dan Engku Iman tapi selalunya gagal sebab biaselah..mak ayah dengar anaknya menangis pasti lembut hati...bagi anak-anaknya masuk bilik n tdo bersama. Keburukannya bila mereka tidur bersama kita ialah mereka ni semakin besar dan memori mereka sangat kuat apabila membesar. Dan kita pulak as husband n wife mestilah ada hubungan intim kan. Bukan maksudnya membiarkan mereka melihat kita buat hubungan intim tu. Tapi kadang-kadang si ibunya pakai lingerie yang agak sexy, si ayahnya dengan boxer...bila tidur berdakap-dakapan...agak tidak molek (tidak elok) buat tatapan mereka. Apabila mereka membesar mereka akan cenderung untuk mengingati apa yang kita pakai dan buat. Dan ini boleh menyebabkan mereka terbayang-bayang untuk melakukan aksi yang sama...sebab mak ayah buat...anak-anak pikir mereka pon boleh...

Panjangnya intro...aku bukan pandai atau pakar...aku cakap ni based on apa yang aku pikirla..Ok straight to the point...Mula-mula aku dan suami suka psikokan si Adam. Iman lebih cenderung menurut je apa yang abang buat. Si abang agak susah sikit sebab dia anak 1st yang agak manja dan terlalu dimanjakan (salah satu kesilapan kami juga!). Dalam bab psiko menpsiko Engku Adam adalah tugas papanya yang rajin memujuk. Theory behind this..setiap anak tu kan pasti dia merasakan papanya adalah superhero dia. Jadi dalam dunia  mereka tiada lain yang lebih hero dan macho lagi gagah selain papanya. Jadi suamiku bercerita tentang zaman kecilnya seorang yang berani dalam apa saja termasukla untuk tidur sendiri. Ok...fisrt step selepas selalu diprovoke utk tidur asing...Engku Adam selalu claim dia lebih brave dari papanya...hehe...

Secondly after pujuk memujuking...kebetulan kami baru duduk rumah baru, jadi kami biar Engku Adam dan Engku Iman pilih sendiri katil diorang. Bersyarat tau...dah beli katil idaman dorang tapi janji ngan papa dan mama kena tidur room sendiri. Ok setuju.

Dah beli katil. Takut pulak bila tutup semua lampu. Gelap gulita... ok so papa decide nak beli lampu tidur..Engku Adam request pulak nak yang ade spaceship..adoyai nasib baik jumpa pendant lamp ikea yang bentuk spaceship, pastu ada dim light bintang n bulan...apa-apa jelah Engku Adam dan Iman...

Pon takut lagi..malam pertama kami duduk kat tepi katil baca doa sampai diorang tidur...Banyak juge la doa kami baca...haha...terkumat kamit mulutnya..malam kedua dan ketiga seterusnya...sampailah seminggu...dah boleh tidur sendiri tapi kami kena temankan dulu....sampai tidur sendiri...kadang-kadang 10 minit je bila diorang terlalu letih..tapi kadang-kadang berejam-jam juga...sabar mama...sabar...biasanya bila dah sampai berejam...papa biasanya give up..mama je stay..hehe...kadang-kadang aku bacakan bedtime stories...tapi tak jalan...lagi kita story lagi dia tanya itu ini begitu begini...

Alhamdulillah tak lama nak train dorang...aku pon x ingat berapa lama tapi takdelah sampai sebulan. Engku Adam dah pandai baca doa...jadi sekarang bila hantar diorang masuk bilik..Engku Adam akan baca doa tidur..Aku pon say n kiss gudnite terus kuar..kadang-kadang x sempat nak hantar masuk bilik diorang terus masuk n tidur sendiri je...

Itu ajelah nak share ngan kawan-kawan dan aku sendiri jugak....dulu pernah terpikir sampai besarlah anak-anak bonding ngan kami..tapi sbenarnya boleh..yang penting sabar je...mama kena lebih sabar dari bapak2 tau...sebab kadang2 bapak2 ni dia bukan tak sabar tapi dia cepat kesian...tapi kita kena kuat...caiyok!!

6 comments:

ashra on October 14, 2011 at 9:16 AM said...

betul tu shila..
kita kena cuba,biar pun kita masing2 punya cara berbeza dalam layani anak.

mmg takkan selamanya sampai da sekolah sebilik dgn kita kan.hehe..

eh..letaklah gambo bilik dorang..katil dorang pilih tu.hehe..nak tengok.. (keypoh!)

Nur Hareza on October 14, 2011 at 9:18 AM said...

tq shila.. boleh guna pakai kaedah nye.. tp part beli katil, lampu sume bagai. kos besar tu.. xpe lah, segalanya demi anak kan..

irmafittaputri on October 14, 2011 at 11:51 AM said...

shila: aku pon tgh pikir camne nk asing katil/bilik...sekarang kita org dh xtido bilik kitaorg...terpaksa pindah bilik ke-2..tido atas tilam kebetulan bilik tu ade naik sikit level..bila2 pepagi kitaorg bgn awal..ala2 kunun die bgn pagik tdo sorg2...tapi nak pisah xleh lagik...bb farrah (still bb ke??) breastfeed... aku dh start risau tau..sbb once kitaorg dok kt sofa just tgk tv sambil ber'dakap' die malu siap tutup mata...baru 1thn 7bulan...tak tahu mn die blajar... reza: taktik tu anak2 buah aku pon nak sama...diorg request katil bentuk car..mcm2 gelagar...aku pernah tgk citer mel B-its a scary world ..dia pon hadap masalah yg sama..so siap beli kan turtle yg kuar lampu mcm projector..budak2 ni kena guna kaedah physiology..tq shila..best info

MamaShiLa on October 14, 2011 at 12:53 PM said...

Ashra...katil biase2 je Ashra...ha ah...kena ajar jugak...takut perasaan penakut dorang tu membawa sampai ke besar...

Reza...part beli katil tu kebetulan je tu..yang penting usaha kita dan kesabaran..

Irma...farrah still bfeed kan...xpelah dia tdo sama lagi..tunggu bila dia x lepas susu badan baru ajar..kesian jugak kat farrah..pandai tol dia tutup2 mata ek..hehe

MamaShiLa on October 14, 2011 at 12:54 PM said...

Alamak typo error....tunggu bila dia lepas susu....

TinyTini on November 17, 2011 at 1:09 PM said...

thanks mamaShila berkongsi post ni ye..membantu bg idea ni..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device