Kek Coklat Kukus
Lembab ke tak..
Buat dulu baru rasa..hehe
Bahan A:
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak jagung
Bahan B (diayak):
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Bahan C (dipukul sampai kembang...ku blender aje..:p):
4 biji telur
Cara nak buat:
Sementara nak sediakan bahan-bahan..
Panaskan kukusan/pengukus dulu
Campur semua bahan A, panaskan dalam periuk dgn api perlahan.
Cukup sekadar panaskan untuk mencairkan gula (jangan sampai mendidih)
Setelah Bahan A sebati campurannya apabila dipanaskan tadi
Masukkan bahan B dan C ke dalam A dan gaul hingga sebati
Kemudian masukkan dlm loyang dan kukus selama 45 minit
Siap!!
Bahan untuk toppingnye:
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter
Campurkan kesemua bahan dan cairkan secara double boiler
Kemudian curahkan di atas kek anda!!!
Insyallah sedap!
Nota kaki:
Maafla ye..measurementnya pakai cawan n sudu..
sbb aku mmg guna measurement cup...xde pakai timbang-timbang
Testimoni client..
Makan sampai juling!!!
4 comments:
aku suka! hehe.suka bgt kek coklat lembab ni..amik resepi ko eh..nanti aku nak try...
aku baru try wat kek karet walnut je ni..
nak buat la lepas nih..macam simple jer kan..kompem sedap nih
klu loyang ganti dengan bekas platik,,boleh dok..sbb kukus kan..
buleh je nor..pastikan plastik no 5 (PP)..plastik ni dok release chemical kalau expose to heat..
Post a Comment