02 April 2011

Kek Coklat (Lembab ke?)

Posted by MamaShiLa at 11:24 PM
 Kek Coklat Kukus
Lembab ke tak..
Buat dulu baru rasa..hehe

 
 Bahan A:
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak jagung

Bahan B (diayak):
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Bahan C (dipukul sampai kembang...ku blender aje..:p):
4 biji telur

Cara nak buat:

Sementara nak sediakan bahan-bahan..
Panaskan kukusan/pengukus dulu

Campur semua bahan A, panaskan dalam periuk dgn api perlahan.
Cukup sekadar panaskan untuk mencairkan gula (jangan sampai mendidih)

Setelah Bahan A sebati campurannya apabila dipanaskan tadi
Masukkan bahan B dan C ke dalam A dan gaul hingga sebati
Kemudian masukkan dlm loyang dan kukus selama 45 minit

Siap!!

Bahan untuk toppingnye:
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter

Campurkan kesemua bahan dan cairkan secara double boiler
Kemudian curahkan di atas kek anda!!!

Insyallah sedap!

Nota kaki: 
Maafla ye..measurementnya pakai cawan n sudu..
sbb aku mmg guna measurement cup...xde pakai timbang-timbang

Testimoni client..

 Makan sampai juling!!!

4 comments:

ashra on April 3, 2011 at 7:38 AM said...

aku suka! hehe.suka bgt kek coklat lembab ni..amik resepi ko eh..nanti aku nak try...
aku baru try wat kek karet walnut je ni..

farah fauzi on April 4, 2011 at 9:18 AM said...

nak buat la lepas nih..macam simple jer kan..kompem sedap nih

azlida aleng said...

klu loyang ganti dengan bekas platik,,boleh dok..sbb kukus kan..

MamaShiLa on April 4, 2011 at 3:20 PM said...

buleh je nor..pastikan plastik no 5 (PP)..plastik ni dok release chemical kalau expose to heat..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device