12 January 2011

..::Baiti Jannati::..

Posted by MamaShiLa at 12:44 PM
Happy New Year 2011 to all readers...
Azam apa tahun ni?
Tiap-tiap tahun mesti ada wishlist yg baru atau yg lama masih belum tercapai terpaksa direnewkan..hehe...
Aku pon ada...tapi biarlah rahsia...hanya utk pengetahuan lelaki itu je....

Tingat kpd wishlist ku dgn lelaki itu waktu berchenta dulu...kami setkan target utk achieve 2 benda sebelum capai umo 30...

1. 3 kids
2. Own house

First wishlist Insyallah akan dicapai tahun 2011...July nanti...org baru akan bersama memeriahkan keluarga kecil kami...dok sabor rase!

Second wishlist...that i want to share here...tapi pada reader yg rasa kurang selesa dgn entry ni...yg rasa ku nak menunjuk ke apa...u better back out...baca blog org lain yg lebih hebat krn cerita pasal rumahku kat sini biase2 aje...and the purpose of my writing is just to share some info on building a house and for me to remember in future whenever i want to..this is the main purpose of blogging, rite...and for those who positively reading & commenting on my blog...thanx friends! u are my sahabat!

Lelaki itu and I decided to built our own house since 2007, after i get permanent job at our hometown..we were land hunting for almost 2 months...luckily we got seller who insists to sell his land fast...dah nama rezeki...dpt la tanah dekat ngan umah my MIL and dekat juga ngan other facilities such as market, Giant, Mydin, Mosque and Tanah Perkuburan Islam...bak kata somiku...ingat mati..ingat mati....ingat mati...


Proses pertukaran hak milik tanah ambil masa yg agak lama...6 bulan br setel pertukaran hakmilik...dalam masa menunggu setelnya pindah hak milik..kami mula mendesign rumah n mula juga hunting for an architect...dah jumpa arkitek, proses transforming idea, editing, rombak, touch up yg ambik masa lama aku rasa...more or less the whole process dgn arkitek amik masa almost 1 tahun jugak...tu x masuk submission lagi....siyes mula2 daku give up juga...pikir2 lebih baik beli umah developer...x perlu penin nak pikir itu ini...tapi lelaki itu sgt bersemangat n dia suh aku banyak sabar....sabar ye sayang...hokey..makcik sabar...yg buat aku hilang sabar kdg2 arkitek tu bz sgt....lepas tu...lelaki itu plak kerjanya 2 minggu je berpijak di bumi yg nyata...jadi progress kami dgn arkitek bergerak agak lambat juga...kes yg byk sgt mengoter plan rumah ni sebab musababnya tanah kami tu kecik je...jadi mula2 nak buat porch sekali tapi x lepas CF requirement..so kami ikut je apa arkitek tu cakap... terpaksa korbankan dulu porch kereta kat depan umah..pepehal siapakan umah dulu tanpa porch...kereta nak letak kat mana bang? Lelaki itu jawab...xpe yang...kita buat khemah dulu......muhahahaha...aku gelak...!


Brp lama dh masa habis kat situ? hermmm...setakat yg ku story mory tadi dah makan setahun lebeh...tahun 2009 br lah pelan rumah kami masuk utk submission....Sekali lagi proses ini memerlukan kesabaran yang tinggi...hehe...proses lulus semua submission termasuk JKR, IWK, MBKT dan sebagainya utk umah kami ialah 7 bulan...seb baik takde byk songeh dlm proses ni...masa ni dah end of 2009..kesian lelaki itu..masa ni umo dia dh 30...kiranya hajat dia nak ada umah before 30 x tercapai la...hikhikhik..xpela bang..sabar..sabar...hihi..kuulang balik ayat dia....


Contractor hunting...fuh part ni yg lelaki itu paling ceweret...cerewet sgt...adoi laki aku ni mmg maskulin sunggoh...eh xde kena mengena...tapi ada bagusnya dia cerewet tahap gaban dlm memilih kontraktor...finally kami dpt kontraktok yg sgt best!...ye best! supportive, tolerated, easyly resolved....n sekepala ngan kami...! Dan yang paling penting..harganya make sense!!!!


Mac 2010 bermulala tanah dikorek...meaning that...construction started! Bila tgk tanah tgh disetting out dh rasa teruja...agaknya lama sgt kami menanti jadi keterujaan tu infiniti..mengikut agreement ngan kontraktor kami, expected duration is 1 year...April 2011 handover...Insyallah....


Alhamdulilah progress went well as planned...cuma bajet tambahan tu...gulp!...tertelan juga air liur mendengarnya...tapi kata lelaki itu...takpe yang...everything under kontrol...serah pada pakar...seb baik lelaki itu menteri kewangan kami yang sangat bertauliah...aku x pernah tgk bajet family...semua dia yg buat...aku ni penakut sikit..kalau duit tinggal sikit ke hape ke mulala sedih ke hape kan...pastu nak berjimat tak tentu hal...tapi tulah...tuhan temukan jodoh kami berdua yg mmg berbeza sifatnya...aku sorang yang nak semua yang mudah n senang..x yah pikir dalam2...dia plak perfectionist...particular dlm semua segi...


Till today..progress rumah kami..tunggu lelaki itu balik next week...nak pegi cari tiles n design plaster ceiling...kan aku dh cakap..lelaki itu selalu tak ada...jadi progress umah pon ikut dia gak...huhu...buat yg tak tahu lagi...lelaki itu selalu tak ade bukan sebab dia ada bini kedua (Ya allah! minta dijauhkan)..tapi dia pg kerja...kerja dia memerlukan dia x boleh bersama ngan kami anak beranak selama 2 minggu sebulan...Berbalik kisah rumah tadi..skrg ni tinggal finishing je lah...dan ku mohon doa kawan2 juga doakan la rumah ni dpt disiapkan ontime sebagaimana perjanjian...


Overall...kalau korang bercadang nak buat rumah..kucadangkan mulakan dari skrg..dulu aku ingatkan setahun setel la...siap ah umah..tapi owh tidak..kalau ikut apa yg ku story mory kat sini...


Cari, beli tanah sampai dpt geran! = 8 bulan
Create, design plan, edit, reedit, design structure n etc = 1 tahun
Approval = 7 bulan
Construction = 1 tahun
So total = 3 tahun 3 bulan 


Tu dia...itupun x lengkap lagi..umah kami ni xde porch lagi..tunggu dpt CF dulu baru nak touch up n tambah sikit apa2 yg perlu mengikut bajet yg ada...CF pon makan masa gak menurut kata kontraktor...hermm...maknanya siap umah tu...siap huduh2 la...


Ku tak pernah tunjuk gambar umah...ramai member yg nak tgk...kat bawah ni ku reveal umah kami yg baru nak siap...biase biase aje...sesuai ngan kemampuan kami suami isteri..suami kije swasta...isteri kije gomen.. dan kami cuma pekerja biase...bukan pangkat yg tinggi2 tu...yg gaji puluh2 riban tu...hehe


Besar cam istana tak?
Mmgla kan..sbb ni umah Dato' Shah Rukh Khan nun jauh di India...


  
Umah cenonet kami....1/10 dr umah tadi..wakaka... 


Nampak awk sikit kat depan tu kan...kat situlah plannye nak buat porch....

Inilah "Baiti Jannati" kami....Insyallah...

Tazkirah untuk hari ini..

  "Baiti Jannati" membawa maksud bahawa rumah adalah tempat yang membawa kebahagiaan kepada kita. Manakala kebahagiaan itu pula, Allah tidak pernah kaitkan dengan sebarang kebendaan. Seseorang yang tinggal di dalam pondok kecil boleh bahagia, seseorang yang tinggal di dalam banglo juga boleh bahagia. Inilah keadilan Allah. Oleh kerana urusan rezeki adalah ketetapan qadha' dan qadar Allah, maka Allah tidak kaitkan bahagia dan derita dengan sesuatu yang diluar kawalan manusia. Kebahagiaan hanya bergantung sejauhmana ketenangan dicapai oleh hati manusia. Bagi mencapai ketenangan ini, hati hanya perlu dihubungkan dengan Sumber Segala Ketenangan, iaitu Allah Azza Wa Jalla. 


Sekian. KuSyukuri NikmatMU.



9 comments:

farah fauzi on January 12, 2011 at 1:29 PM said...

first...hehe
cantik design dia..
bilik tetamu belah mana...(khas utk saya akan ke umah shila)..haha..

ashra on January 12, 2011 at 1:56 PM said...

hehe.sometimes aku pun ada feeling cam ko.takut gak org kate berlagak bagai kalu salah crita..
but afterall,kita bkn bermaksud gtu kan.sekadar memori tersimpan dlm alam maya.so,dun feel guilty.

hehe.wah..besnye.cantik..emm..sure ko akan bersemangat hias lawa2kan. alhamdulillah,segala hasrat ko n hubby tercapai.moga sentiasa bahagia bersama anak2.

btw,aku suka tazkirah bawah tu.hehe

aimi shaniza on January 12, 2011 at 2:36 PM said...

congrats shila...so chomeelllll :) house warming jgn lupa jmpt...nk dtg, insyaAllah kalo buat wkend la ie sabtu/ahad ;p hehehe...xmalu kan offer sndr mau dtg...hahaha

ninieZUERYANNIE on January 12, 2011 at 4:32 PM said...

shila, congrats.. cantik!! kalo dah siap xtau la cane kan.. aku tumpang happy.. sape la yg x happy kan, ade umah sendiri..

nway, setuju sgt ngan ashra.. kdg2 fikir 2-3 kali nak ckp benda2 camni.. tp yg penting niat kite bukan camtu..

Iryani Noor on January 12, 2011 at 7:29 PM said...

aku rasa depends pd org yg membaca tu...
yg penting nawaitu kite buat entry tu, either nk educate people apa yg kite tahu or sekadar berkongsi cerita dgn member2 di alam maya.. pd aku that is what blog for.. kalau tak suka, jgn la baca kn... =p

cantikk nyer rumah ko.. suker sgt design die.. aku mmg sker dgn rumah yg ada column tinggi nie... anway ada baper bilik nie?? alhamdulillah tercapai gak nak ada rumah by 30 kn.. pasni mesti busy deco rumah pulak.. buat kitchen cabinet + langsir bagai.. wahh best nyer =p..

MamaShiLa on January 13, 2011 at 3:00 PM said...

Qorash..bilik tamu ada di bawah....mai ler..
Ashra...tq tlg doakan...
Aimi...Insyallah jemputnye..tapi biase2 aje umah ni..deconye pon x tau lg cmne..
Nini..tq jugak...
Yani...ada 5 bilik tidur, 2 bilik utiliti, 4 bilik air...ok la kan....hubby beli mesin jahit suh jahit langsir sendiri...muhahahaha....kita tgk apa jadi nnt!!!! rasa jadi cadar je.....ekeke...

Thanx semua sahabatku..kudoakan kalian juga!!

Ash on January 20, 2011 at 12:55 PM said...
This comment has been removed by the author.
irmafittaputri on February 7, 2011 at 10:24 AM said...

alhamdullilah..syukur rasanye bila semua bjalan lancar.. cantek sgt rumah ni...berbaloi dgn keindahan anak2..tahniah mama shilla

cikgusiti fazai on July 13, 2014 at 10:58 AM said...

Terima kasih atas perkongsian...akak dok cari2 cerita ttg nak beli lampu murah...so siarah la blog mama shila ni...mmg banyak membantu....blh tahu rumah ni trengganu kat mana ya?

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device