29 July 2012

Emm...susah ke ada anak ramai?

Posted by MamaShiLa at 10:50 PM
Anakku ada 3 orang...tak sampai sebulan lagi nak jadi 4...ramai kesian tgk aku..anak ramai katanya...Tak apa la....baguslah ada yang prihatin...aku anggap semuanya rahmat...anugerah yang tak ternilai..kadang-kadang tipu kalau tak pernah rasa penat menjaga anak dan rumahtangga...tapi aku cuba bayangkan kalau berada di tempat mereka-mereka yang masih belum ada zuriat setelah bertahun-tahun berkahwin...aku rasa sangat bertuah...

Jadi ibu dan isteri bukan senang...nasib aku cuma baik sedikit..suami sediakan helper..sbb tu aku maintain gemuk je sbb semua kerja rumah semua helper yang buatkan....kalau tak rasanya dah lama kekurusan...

Entry ni aku buat bukan untuk merungut..cuma nak share macammana aku uruskan anak-anak yang sedang membesar...bukan sempurna pun tapi kadang-kadang menjadi juga cara aku buat ni..

Anak-anak aku...Engku Adam 6 tahun, Engku Iman 3 tahun dan Engku Ziyad 1 tahun..semuanya sedang gagah membesar..bagi aku nak tackle dorang ni senang je...bagi dorang cukup makan dan cukup rehat...mood dorang akan ok...

Tambah-tambah di bulan Ramadhan ni....tgk post kat fb ramai yang merungut susahnya jaga anak..bila time berbuka susah nak makan bila ada anak...betul tu...aku pun merasainya....biasanya sebelum berbuka tu aku bagi dorang makan dulu...anak-anak aku lagila..selera lain-lain..terpaksa suapkan asing-asing...Adam suka ayam goreng tak suka sayur...Iman suka nasi berkuah dan sayur dan Ziyad pulak anak mat saleh sikit....suka pasta n makaroni..no nasi....Biasanya aku akan masak awal sikit di bulan puasa ni...sebelum asar  aku dah masak...sesudah asar mandikan dorang...pukul 6 suapkan nasi..jadi waktu berbuka tu...dorang dah kenyang..takdelah nak kacau waktu berbuka....oh ya sebelum tu...pastikan dorang cukup tidur...waktu tidur Iman dan Ziyad biasanya pukul 2-4...Adam plak dah besar...dia tak suka tidur siang..tapi dia taklah merengek2 kalau tak cukup tidur...

Kalau nak berjalan-jalan pulak..contohnya kalau nak berjalan dalam 5-6 jam...aku akan pastikan cukup bekalan....biasanya anak-anak ni susah sgt nak diajak makan di luar...jadi kena la bawa bekal...kadang2 barang2 dorang je macam nak pergi berkelah....biasanya aku akan suapkan siap2 kat rumah atau dalam kereta....kadang2 kalau dorang tak makan jugak..berkelek la bekal tu bawak ke mana-mana....dan suapkan dorang makan sekali dgn kita makan....dan biasanya aku akan berjanji dgn budak-budak ni...nak kuar jejalan..kena behave, jadi good boy, ada barang boleh dibeli dan tak boleh dibeli....kena dgr cakap mama n papa..biasanya Adam yang paling dengar cakap..Iman dia baru 3 tahun kadang2 cranky jugak tapi biasanya kalau Adam ikut....dia akan ikut Adam...takdelah sampai nak drooling depan org ramai..yg penting cakap elok2 bagi dorang paham...kalau buat ni mcmana..kalau buat tu mcmana...lepas tu bersiap sedia la dgn jawapan bagi soalan dorang yang banyak nnt akan menyusul...kadang lepas suap makan dalam kereta tu aku suh dorang tidur dulu...dh sampai destinasi baru kejutkan...kira cam recharge la....jadi tenaga dorang akan jadi full bar...skang aku malas dah nak bawak stroller...jadi dorang dah tau kalau penat takde stroller...tak de tempat nak baring...insyallah dorang akan dgr arahan kita...

Ziyad plak aku jarang bawak dia keluar sbb dia masih kecil.. tak nak expose sbb baby ni mudah kena flu dan mcm2 penyakit lagila...lepas ni kalau adik dia dah lahir.. Ziyad akan ikut kami berjalan-jalan plak....adik plak duduk rumah...

Kadang2 kalau kena cara kita tackle anak-anak..kita takkan rasa stress...wpun ni cara aku handle dorang tapi ada kalanya jugak dorang ni overrulling....biasa lah tu....budak-budak..yang penting kena banyak sabar.. dan kalau rasa temp overheated..cuba buat benda lain dulu....baru facing diorang balik...aku penah jugak rasa nak marah je..tapi tak guna...dorang takkan paham...apa yg aku buat...aku cuba masuk bilik jap dlm 5 minit...cuci muka ke buang air ke..sikat2 rambut ke..pastu kuar balik...mesti tak jadi nak marah....alamak dah banyak membebel...satu perkara lagi kan...yang paling mujarab adalah doa seorang ibu...sentiasa mendoakan mereka anak-anak kita...insyallah... ok dah lah....aku punya dua posen....babai..


4 comments:

azah on July 30, 2012 at 4:27 PM said...

Assalamualaikum, ape khabar? hopefully sihat2 semuanya... biarlah la shila org kesian tgk ko anak bederet...org ni, anak ramai susah, anak sikit susah, takde anak pun susah...hehe...tapi yg penting aku suka tgk org anak ramai ni, meriah.. lagi satu anak2 kan saham akhirat kita...diaorg ni la nanti nak tolong doakan untuk kita....ape2. pun selamat bersalin anak ke empat nanti, moga semuanya dipermudahkan, insyaAllah....

fara on August 1, 2012 at 1:47 AM said...

thanks shila on this post. sangat menariks. boleh jadikan rujukan sekarang ni. dari awal lagi fara dah kagum shila dengan anak2 ramai ni. suka tengok dimurahkan rezeki camtu. take care!! tak sabar nak tengok baby baru you.

Anonymous said...

post yang bagus..saya berumur 32tahun anak nak masuk 5 dah...bila kawan tahu saya pregnant lg ada yg sinis dan ramai yang menyokong..saya jawab angelina jolie pun anak ramai so apa masalahnya kalau saya mampu...yang penting saya tak rasa susah atau menyusahkan orang...

Danial Haiqal on October 30, 2013 at 2:42 PM said...

Assalamualaikum buat pemilik blog dan pembaca sekelian, di sini terdapat perbincangan berkaitan dengan 'Anak Ramai' oleh Prof. Madya Dr. Harlina Halizah Siraj. Semoga perkongsian ini bermanfaat
Semanis Kurma: Rezeki Anak Ramai - Dr. Harlina Halizah Siraj

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device