15 August 2011

Bibik Oh Bibik !!

Posted by MamaShiLa at 9:22 PM
My pantang days went well
Until day 5
Sniff Sniff

Before i go further
Let me give a brief intro on my BIBIK
Amik bibik ni dari tahun 2009 masa tu aku tgh pegnant Iman 8 bulan
Alhamdulillah selama dia duduk ngan aku apa yang boleh aku katakan dia ok baik sangat, rajin dan sayang anak-anak aku..

Family aku semua cakap dia baik
Apa yg membuatkan aku selesa ngan dia bila Iman dan Adam sayang dia esp Iman
kadang-kadang kecik ati gak kalau dia nangis pg cari bibik
tapi bak kata hubby aku
tu menunjukkan dia jaga anak-anak aku dgn kasih sayang
Alhamdulillah sekali lagi
dijauhkan anak-anak aku dari perkara-perkara yg tak diingini

Baik bukanlah maksud pijak semut pon tak mati
Ada jugak dia buat hal...contohnya dia mintak pakai hp
Ya aku akui dia terpengaruh ngan kawan-kawan
Maksud aku kawan-kawan dia tu, bibik umah mak aku dan bibik jiran aku
Mula-mula aku sangsi jugak tapi sbb percaya aku kasi dia pakai hp

Dipendekkan cerita
Sebaik-baik BIBIK yang kije ngan aku nak masuk 3 tahun ni
telah mengkaburkan dirinya waktu hari pantang aku yg ke-5
ye!
BIBIK aku LARI!!!!

Meh aku cite hari kejadian..
Sebenarnya Allah dah tunjukkan petunjuk spt ada sesuatu yg akan berlaku
Cuma kita sbg manusia x perasan 
Bila kejadian dah berlaku baru perasan hubungkaitnya
 Malam kejadian sewaktu berbuka puasa Adam dan ngamuk-ngamuk
Serba tak kena
Biasa aku suapkan dia makan tapi dia tak nak..dia nangis..
Lepas tu masa nak masuk tido sekali lagi dia buat hal..nangis sampai muntah-muntah
Kol 2 pagi hubby bawak Adam pg hospital sbb dia muntah sampai 30 kali
Kol 3 hubby aku balik katanya x perlu admit wad doc cuma masukkan ubat tahan muntah...
Dah kol 3 hubby decided to sahur je la..sbb takut terlajak kalau tertido
Bibik bangun cam biasa untuk sahur, aku sempat pesan kat dia hari tu cucian banyak sikit sbb smlman Adam muntah, kusyen, bantal semua kena muntah dia...
Dia cakap ok tanpa ada apa-apa meragukan..
Sesudah subuh aku n hubby bantai tdo...
Tiba-tiba kol 6.30 pg cenggitu aku dgr Iman teriak2 nangis2 yg agak kuat
Dalam masa yg sama Ziyad pon nangis dia poo poo
Aku pon heran mana bibik ni..
Biasa dia akan pujuk Iman dan dtg tgk aku kalau aku nak apa-apa
Tetiba hati aku terasa nak mencari dia..
Aku tgk kat luar kain baju dlm bakul sdg disidai..tapi xde plak dia kat situ
Aku buka dustbin tgk sampah dah clear...aii 6.30 pg dah buang sampah?
Aku x sedap hati aku kejutkkan hubby suh cari dia kat atas...sah! Dia xde
Dia dah lari!!!!


Memang hebat dugaan ni
Hati aku kuat sbb hubby ada
Tak sangka sebaik-baik bibik pon lari jugak


Kemudian, bibik adik ipar aku call tanya pasal bibikku
Rupa-rupanya dia bgtau bibik SIL aku tu dia nak lari dgn org tempatan yang dia baru kenal sejak aku pindah umah baru ni
Masyallah...kuatnya pengaruh lelaki tu...


Patutla sejak kebelakangan ni aku tgk dia rajin buang sampah dan rajin pegi kedai..sbb  x jauh dari umah aku ada kedai runcit
Pernah kol 3 ptg dia pg buang sampah tanpa bgtau aku..aku sedar dia dah balik
aku tanya dia x panas ke...dia kata takpelah
Lepas tu biasa stok groceries kat umah aku mmg aku beli utk sebulan
Tapi kdg2 habis jugak...aku akan belikan
Tapi sejak duk sini, kalau nescafe tinggal separuh ke, gula tinggal separuh ke, mak aii rajinnya pegi beli wpun hari panas terik!!
Sesudah kejadian baru aku perasan semua ni..
isk isk Lampi betul majikanmu ini


Biarlah..
yang lari biarlah dia lari..
Aku syukur sbb dia x lari masa aku tgh kerja dan tinggalkan anak-anak sendirian
Aku syukur dia x lari masa hubby aku takde
setiap yang berlaku ada hikmahnya..
Cuma kita masih belum sedar atau belum nampak hikmahnya


Buat bibik
Kalau kamu baca blog saya
Saya doakan kamu dilindungi 
Dan semoga kamu berjumpa dgn org yang baik-baik
Kerana saya jaga kamu spt saudara sendiri..
Dan saya berjanji sama bapak kamu utk jaga kamu sebaiknya
Skrg kamu sudah lari
Kamu bukan lagi tanggungjawab saya
Jaga diri baik-baik!


Alhamdulillah...selepas 3 hari 
ada bibik baru in the house
banyak lagi perlu dilatih
Insyallah semoga semuanya berjalan lancar
semoga bibik baru ni lebih baik dari yang sebelumnya..
Aku trauma

4 comments:

ashra on August 16, 2011 at 6:11 AM said...

syukur sgt sbb bibik ko lari time korang satu famili ada.risau kat anak2..
ya allah,mudahan tiadalah dugaan berat2 lagi pas ni.tah ye,tatau nak treat cane lagi.kita baik pun dorang buat tak baik.tu pasal la ada majikan sampai dera.tapi nanti yang salah,kita gak..

sabar je la kan.

btw tergelak aku baca part pesanan tuk bibik ko lari...siap tinggalkan pesanan ye shila..hehe

irmafittaputri on August 16, 2011 at 8:21 AM said...

xpe shila ..tu dugaan namanya...byk2 bersabar wei..xmo stress sgt..ade hikmah nye tu

Iryani Noor on August 16, 2011 at 9:28 AM said...

sabar ekk shila.. setiap musibah pasti ada hikmah di sebalik nyer... nasib baik die lari time korang ada kat rumah rather then die tinggal kn anak2 bersendirian.. tu lagi bahaya...

hopefully bibik baru nie lebih ok dari yg lama.. tang nk melatih tu mmg penat sikit but slowly insya-Allah die akan leh ikut rentak korang... cepat gak ekk dpt bibik baru...

farah fauzi on August 16, 2011 at 12:08 PM said...

x sangka bibik mu lari shila..tgk hari tuh mmg bibik paling baik pernah aku jupe..hmm...dun worry k..ader hikmahnyer nnt...

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device