17 September 2012

Dan.... Lahirlah seorang puteri...

Posted by MamaShiLa at 4:02 PM
Alhamdulillah syukur semuanya dah selamat...nak share story ni kat blog.. 


Walaupun dah kali ke-4 bertarung nyawa nak melahirkan seorang lagi umat Muhammad..hati masih rasa takut, langkah masih lagi gugup... Kalau sebelum ini ketiga-tiga abangnya semua dilahirkan post date 2 hari dari EDD jadi kandungan kali ni aku pun bersangka begitu..dan diakui oleh gynae juga...mungkin trend nya sama. Maka, disebabkan EDD kali ni jatuh pada hari yang mulia 1 Syawal 1433H, aku sgt gembira dpt berhari raya dengan suami dan anak-anak...aku expect baby ni lahir raya ke-3 atau ke-4.

Genap 37 minggu sewaktu weekly check-up.. gynae diagnos air ketuban kurang namun masih mencukupi. Minggu seterusnya, air ketuban masih lagi dalam kuantiti yang sama. Gynae telah menyarankan aku balik ke Terengganu dgn segera kalau nak baby jadi org Ganu..sbb katanya aku boleh bersalin bila-bila masa since air ketuban cuma ada takat cukup-cukup saje. Waktu tu, baby weighted 2.6 kg...sedikit lega sbb kecik je...moga takde luka nak bersalin nnt..sbb dulu ziyad cuma 2.9 kg dan berjaya dilahirkn tanpa luka...

Tuhan Maha Kuasa..aku serba salah nak balik sbb ada beberapa kerja yang perlu disetel dan sekolah Adam belum lagi bercuti...tapi tiba-tiba Adam terkena Chicken Pox..dan kebetulan hubby baru start bercuti 6 minggu (senyum lebar...hehehehee) so dia decide kami balik je lah ke Trg...sebelum ni plan seminggu sebelum raya nak balik tapi tukar plan 2 minggu sebelum raya dah balik kampung...

Alhamdulillah kami tiba di kampung dengan keadaan aku masih selamat tanpa sebarang tanda nak bersalin. Routine check up dgn gynae yang dah menyambut anak-anak kami sebelum ni berjalan seperti biasa...tapi bila tiba masa ultrasound.. tiba-tiba gynae, Dr Yusof terkejut sbb katanya air ketuban aku dah kering. Satu ayat yang keluar dari mulut dia..."We must take the baby out now". Telan air liur jugakla..terkejut mcm tak pernah bersalin sebab tak bersedia lagi...boleh ye alasan mcm tu...maksud aku..aku tak ready nak tinggalkan anak-anak kat rumah, dan sebenarnya kami plan lepas check up nak pergi shopping barang-barang nak beraya dulu.. aku dgn beraninya mintak hold..tak pasal-pasal kena marah...tapi aku mintak jugak 1 hari...so hubby decide delay 1 hari untuk bersalin induce..dgn berat hati gynae bagi je...

Balik rumah, aku sempat masak lauk untuk anak-anak makan sepanjang 2 hari aku akan warded...kemas rumah...siapkan bilik berpantang dan bilik baby....bagitau family yang aku akan bersalin esoknya..dan sempat jugak gi shopping last minute...malamnya mula la keresahan dan ketakutan dengan macam-macam lagi perasaan sebab badan sihat walafiat tapi esok akan "disakitkan".....tidur malam aku terjaga jam 3 pagi...hati runsing...aku bangun buat solat hajat lepas tu lansung takleh tidur...jam 7 pagi aku breakfast..makan lebihan sahur suamiku pagi tadi...takde selera lansung tapi takut takde tenaga tapi paksa makan jugak...tiba2 rasa lain mcm.. contraction! ye contraction... bila dikira2 dalam 10 mnt sekali contraction...hubby ckp perasaan aku je kot sbb terlalu memikirkan...3-4 kali jugak masuk toilet mcm nak "membuang" tapi tak keluar..bibik dah risau2 dah setiap kali aku masuk toilet sbb takut keluar benda lain katanya...hehehe...

Maka...aku dan hubby sampai kat hospital kol 9 pagi..dengan yakin aku melangkah ke labour room...sebelum kena induce haruslah VE dulu kan... terkejut jugak dah 5 cm dilated...haaaaa kan dah cakap contraction la yg aku rasa tadi sejak kol 7 tu!!!! Disebabkan dah 5 cm dilated makanya tak jadi induce..aku pon gembira la hati syukur alhamdulillah...hubby duk baca paper n sambil2 sembang contraction mild je aku rasa sampai kol 10.30 pagi... cik misi dtg lagi katanya doc nak pecah ketuban... tapi VE dulu.... tiba2 nurse tu mcm panik...call doctor! call doctor! dah 10cm! aku pon terkujat...eh biar betul ni...terus dia suh aku kepit dulu..jgn push lagi....tapi aku mmg x rasa nak push sgt...

Doc Yusof pon dtg dan suruh aku push mcm biasa...inhale...hold...push..exhale bila rasa contraction...alhamdulillah..3 kali push lahirlah seorang puteri yang ditunggu-tunggu...

13 Ogos 2012 @ 10.42 am
3.46 kg
Kuala Trg Speacialist Hospital

My very first scream
Alhamdulillah..macam tak caye je impian nak ada baby girl dah jadi kenyataan
Thank you Allah

Engku Hana Engku Ahmad Rizani
Bermaksud rezeki tanpa kepayahan
Hana @ 30 days

Senyum sampai telinga.... :))

9 comments:

farah hanani said...

shila belajar katner breathing teknik tu? internet ade? aku pun tengah menghitung hari ni. cuak..

MamaShiLa on September 17, 2012 at 7:36 PM said...

Farah...ade kat intenet...gynae tu pun byk ajar...senang je...mcm aku ckp tu lah... Inhale...hold...tgk perut...push...exhale...buat sesungguh hati... Mmg cuak kan...

InaAchik on September 18, 2012 at 10:36 AM said...

Alhamdulillah... Allah permudahkan urusan bersalin kak shila. big congratz from me... :)

irmafittaputri on September 18, 2012 at 11:48 AM said...

syukur alhamdullilah..aku betul2 tumpang gembira wei..

Engku Artini on September 18, 2012 at 12:47 PM said...

tahniahh!! sukenya dh dapat gegirl!! comel. selamat berpantang..

dz zain on September 19, 2012 at 9:11 PM said...

tahniah akak...:)

ashra on September 26, 2012 at 4:22 PM said...

Tomei.....hehe.
Budak pandai ni...masa ngandung mamanya phd..hehehe

Congrats shila..da lengkap da ada girl kan..geng mama ni..

ninieZUERYANNIE on October 8, 2012 at 2:13 PM said...

congrats shila!! happy for u..

citer contraction kite tu hampir sama.. contraction, sampai labour room dh 6cm (yeay x induce!), dr estimate 2pm bsalin tp kol 11 dh contraction kuat & pushhhhh! bc entry ko cam teringat kt dr sendiri ms nak bsalin Qairin plak..

Miss Moon on July 11, 2014 at 9:32 AM said...

olo ...comey sangat baby .......

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device