10 February 2012

Berapa harga untuk pandai?

Posted by MamaShiLa at 10:36 PM
Kan best kalau pandai itu boleh dibeli dengan harga yang murah...hehehe...entry merapu sudah tiba.. bagi orang-orang yang "macam aku" yang masih lagi hijau tentang research...membaca artikel ilmiah seperti artikel jurnal adalah sangat sukar difahami...banyak terma dan syarat yang aku rasa sangat asing....sejak 2-3 hari fokus ke benda alah ni je, aku pelajari sesuatu yang baru..jadi aku nak share kat sini...
  1. Cuba bayangkan artikel tu adalah majalah gosip yang terhangat di pasaran dengan cover muka depan adalah Aaron Aziz yang bertajuk "Aaron Aziz nak kahwin satu lagi". Dengan itu, pasti anda terus fokus....
  2. Skim dulu keseluruhan artikel...bukan nak faham lagi....cuba belek2 tgk table n graf semua tu dan bayangkan tu gambar kek coklat ke...red velvet ke tak pun popcorn garret yang tengah  hangat di pasaran...lepastu jangan lupa highlight mana wording yang anda tak pernah jumpa, bayangkan anda sedang highlight recipe...
  3. Lepastu cuba tgk apa yang artikel tu sedang fokus (objektif), finding dan apa yang rasa lacking dlm paper tu. Ha....cuba bayangkan anda sedang membaca sorotan kisah percintaan Lisa Surihani dan Yusri KRU, dari mula dia kenal sampai dia nak kawen...lepastu anda pulak pengkritik majlis perkahwinan dorang seolah-olah andalah wedding planner terbaik abad ini...hehehe...
  4. Cuba tabulate atau buat buat flow chart atau apa2 lah yang anda rasa mudah difahami tentang artikel tadi...dan mulalah re-search wording yang anda highlight dan tak faham tadi satu persatu...step ni cuba bayangkan anda sedang mengisi peraduan teka nama anak Ayu Raudhah yg baru merancang nak mengandung sekarang ni....dan bayangkan anda memenangi peraduan tersebut dengan hadiah ipad2...
  5. Kemudian, baca balik artikel tadi satu persatu dengan lebih teliti, Insyallah kali ni lebih mudah faham...dan baca lagi baca lagi sampai anda terbayang-bayang author dia tgh bt eskperimen pasal artikel tu...kalau dh sampai tahap ni maksudnya anda dah mula faham malah boleh kritik lagi apa gaps yang ada...masa ni xde bayangan apa apa sbb anda tak tension lagi...orang dah pandai kan....hehehe
  6. Aku berlawak je ni..kadang2 bila kita rasa tension cuba-cubalah hiburkan hati sendiri kan....tapi aku rasa yang paling penting adalah DOA...jangan putus harap..jangan putus asa...Insyallah...

4 comments:

azah on February 11, 2012 at 1:07 PM said...

Assalamualaikum,

hahaha...first time aku nak komen kat blog ko.... kelakar tul aku baca...ni yg aku takut nak sambung belajar ni...mmg camtu yek sidrom org sambung phd.... ape pun aku doakan semoga semuanye dipermudahkan utk ko....ala aku bukannye tak pernah hidup dgn org yg buat phd ni...hahaha...aku paham...

wasalam,

azah.

MamaShiLa on February 11, 2012 at 7:19 PM said...

Waalaikumussalam, kadang bila terlalu dikelilingi benda2 ilmiah terasa ada pulak nak berhibur..jadi hiburkan hati sendiri...ekekek....terima kasih azah atas doa tu..aku harap suami aku dpt terima aku seadanya yang kadang2 ting tong ni..

mak encik | SZ on February 12, 2012 at 11:37 PM said...

salam kenal mama shila,
saya datang drpd blog saya (drsuziyanti.blogspot.com)
selamat bergelar pelajar ye...sempat baca beberapa entri awak & adalah a few yg lebih kurang kehidupan kita yg bergelar ibu beranak 3 dan student ni ... dannnn ada kes maid lari..heehhee..
ok good luck ya!

MamaShiLa on February 22, 2012 at 7:30 AM said...

salam kenal mak encik..eh nak panggil apa ye...panggil saya shila je....thanx ye sudi baca blog...keep in touch...bolehla share exp simptom brain end orang kata bila buat phd ni... :))

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device