29 July 2012

Emm...susah ke ada anak ramai?

Posted by MamaShiLa at 10:50 PM 4 comments Links to this post
Anakku ada 3 orang...tak sampai sebulan lagi nak jadi 4...ramai kesian tgk aku..anak ramai katanya...Tak apa la....baguslah ada yang prihatin...aku anggap semuanya rahmat...anugerah yang tak ternilai..kadang-kadang tipu kalau tak pernah rasa penat menjaga anak dan rumahtangga...tapi aku cuba bayangkan kalau berada di tempat mereka-mereka yang masih belum ada zuriat setelah bertahun-tahun berkahwin...aku rasa sangat bertuah...

Jadi ibu dan isteri bukan senang...nasib aku cuma baik sedikit..suami sediakan helper..sbb tu aku maintain gemuk je sbb semua kerja rumah semua helper yang buatkan....kalau tak rasanya dah lama kekurusan...

Entry ni aku buat bukan untuk merungut..cuma nak share macammana aku uruskan anak-anak yang sedang membesar...bukan sempurna pun tapi kadang-kadang menjadi juga cara aku buat ni..

Anak-anak aku...Engku Adam 6 tahun, Engku Iman 3 tahun dan Engku Ziyad 1 tahun..semuanya sedang gagah membesar..bagi aku nak tackle dorang ni senang je...bagi dorang cukup makan dan cukup rehat...mood dorang akan ok...

Tambah-tambah di bulan Ramadhan ni....tgk post kat fb ramai yang merungut susahnya jaga anak..bila time berbuka susah nak makan bila ada anak...betul tu...aku pun merasainya....biasanya sebelum berbuka tu aku bagi dorang makan dulu...anak-anak aku lagila..selera lain-lain..terpaksa suapkan asing-asing...Adam suka ayam goreng tak suka sayur...Iman suka nasi berkuah dan sayur dan Ziyad pulak anak mat saleh sikit....suka pasta n makaroni..no nasi....Biasanya aku akan masak awal sikit di bulan puasa ni...sebelum asar  aku dah masak...sesudah asar mandikan dorang...pukul 6 suapkan nasi..jadi waktu berbuka tu...dorang dah kenyang..takdelah nak kacau waktu berbuka....oh ya sebelum tu...pastikan dorang cukup tidur...waktu tidur Iman dan Ziyad biasanya pukul 2-4...Adam plak dah besar...dia tak suka tidur siang..tapi dia taklah merengek2 kalau tak cukup tidur...

Kalau nak berjalan-jalan pulak..contohnya kalau nak berjalan dalam 5-6 jam...aku akan pastikan cukup bekalan....biasanya anak-anak ni susah sgt nak diajak makan di luar...jadi kena la bawa bekal...kadang2 barang2 dorang je macam nak pergi berkelah....biasanya aku akan suapkan siap2 kat rumah atau dalam kereta....kadang2 kalau dorang tak makan jugak..berkelek la bekal tu bawak ke mana-mana....dan suapkan dorang makan sekali dgn kita makan....dan biasanya aku akan berjanji dgn budak-budak ni...nak kuar jejalan..kena behave, jadi good boy, ada barang boleh dibeli dan tak boleh dibeli....kena dgr cakap mama n papa..biasanya Adam yang paling dengar cakap..Iman dia baru 3 tahun kadang2 cranky jugak tapi biasanya kalau Adam ikut....dia akan ikut Adam...takdelah sampai nak drooling depan org ramai..yg penting cakap elok2 bagi dorang paham...kalau buat ni mcmana..kalau buat tu mcmana...lepas tu bersiap sedia la dgn jawapan bagi soalan dorang yang banyak nnt akan menyusul...kadang lepas suap makan dalam kereta tu aku suh dorang tidur dulu...dh sampai destinasi baru kejutkan...kira cam recharge la....jadi tenaga dorang akan jadi full bar...skang aku malas dah nak bawak stroller...jadi dorang dah tau kalau penat takde stroller...tak de tempat nak baring...insyallah dorang akan dgr arahan kita...

Ziyad plak aku jarang bawak dia keluar sbb dia masih kecil.. tak nak expose sbb baby ni mudah kena flu dan mcm2 penyakit lagila...lepas ni kalau adik dia dah lahir.. Ziyad akan ikut kami berjalan-jalan plak....adik plak duduk rumah...

Kadang2 kalau kena cara kita tackle anak-anak..kita takkan rasa stress...wpun ni cara aku handle dorang tapi ada kalanya jugak dorang ni overrulling....biasa lah tu....budak-budak..yang penting kena banyak sabar.. dan kalau rasa temp overheated..cuba buat benda lain dulu....baru facing diorang balik...aku penah jugak rasa nak marah je..tapi tak guna...dorang takkan paham...apa yg aku buat...aku cuba masuk bilik jap dlm 5 minit...cuci muka ke buang air ke..sikat2 rambut ke..pastu kuar balik...mesti tak jadi nak marah....alamak dah banyak membebel...satu perkara lagi kan...yang paling mujarab adalah doa seorang ibu...sentiasa mendoakan mereka anak-anak kita...insyallah... ok dah lah....aku punya dua posen....babai..


04 July 2012

Daku muncul lagi...

Posted by MamaShiLa at 12:05 PM 2 comments Links to this post
Blog mmg dah bersawang dan tuan blog sgt malas nak mengemaskini blog apatah nak bersihkan sawang-sawang tu ----> hokey dah start merapu...


Baru je log in tgk interface blogspot dh baru..terkapai-kapai jugak mana nak cari dashboard...nak posting new entry....jumpa la jugak wpon sedikit sesat sana sini...ok la...can adapt...


Bila buka kat edit post...rupa-rupanya ada beberapa post yang aku duk tulis sebelum ni..x sempat nak publish terhanging begitu sahaja...semuanya berkenaan hidup baru aku kat sini... bila baca balik senyum sorang2 tapi nak publish kang mcm outdated dah...tgkla kot kot angin pasang rajin dtg aku bt summary posting2 tersebut....ve    ra    ngan......


Dah habis satu semester aku kat UPM ni.. sekejap je rasa.. skang baru rasa nak bernafas sikit...so rasa mcm nak post banyak2 entry lepas ni.... ye, ve    ra     ngan lagi....


Dalam pada dah habis satu semester, baby dlm perut ni pon dah cecah 8 bulan....sekejap sgt rasa...skang aku dah hubby sedang prepare baby stuffs...agak sukar sikit nak bt preparation sbb semua baby stuffs ada kat kampung...sedangkan aku kat sini...dilema pulak nak bersalin n berpantang kat mana...sebabnya aku punya EDD jatuh gedebuk pada 1 syawal...hubby cakap takkan tak nak balik raya...makanya hasil perbincangan dewan rakyat....kami sepakat plan kalau bersalin sblm raya...bersalin kat Bangi...kalau selepas raya...bersalin kat Trg...owh life is so complicated....masa jumpa gynae minggu lepas....dia siap pesan...rancang perjalanan ye.... bangi-trg bukan dekat tau...buatnya tengah-tengah jalan rasa nak push...jgn terbersalin atas highway sudah... gulp telan air liur jugak kan..janganla masin mulut gynae tu..


Skang tgh berangan lagi pasal baby stuff...setiap anak tu ade je benda-benda yang aku alahan kena beli...alahan ke..hahah...hubby cakap nafsu aku ni hebat bab shopping barang baby...tapi aku shopping xdelah sampai membazir...cukup sekadar keperluan...3 anak 3 stroller ye...ni nak tambah satu lagi..hubby aku cakap tak boleh belikan stroller dah..baiklah suami! tapi aku duk gilakan babywearer..herm herm herm..alasan? ziyad n baby kan gap umonya setahun...mesti nak bonding baik punya...jadinya aku nak beli wrap baru...hubby cakap ok..sekali dia cek....babywearers awak ade 4 dah..mcm2 stail dari adam sampai ziyad...semuanya pon xde koyak2..elok je...tapi aku nak jugak yang ni..sbb stail ni mcm xde lagik...

Comey kan...baby pon comfy duk dalam tu..yang paling penting hands-free! Namanya Moby Wrap..ada satu brand lagi Boba Wrap...fungsi sama je cuma harga je lain-lain....

Banyak dah aku merapu...time to go back to work...sambung kerja...semoga aku dapat apa yang aku nak..insyallah..

Kali ni pengembangan badan aku x comey lansung (mcmla sebelum ni comey sgt kan..)
cuma aku notice part tak comey tu sbb aku punye bumper blkg semacam je kembangnya..
makanya efek nampak kat bumper depan...apa-apa jelah...hahhaa...
sekian. terima kasih.



Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device