22 February 2012

Ziyad 7 months old

Posted by MamaShiLa at 7:34 AM 2 comments Links to this post

10 February 2012

Berapa harga untuk pandai?

Posted by MamaShiLa at 10:36 PM 4 comments Links to this post
Kan best kalau pandai itu boleh dibeli dengan harga yang murah...hehehe...entry merapu sudah tiba.. bagi orang-orang yang "macam aku" yang masih lagi hijau tentang research...membaca artikel ilmiah seperti artikel jurnal adalah sangat sukar difahami...banyak terma dan syarat yang aku rasa sangat asing....sejak 2-3 hari fokus ke benda alah ni je, aku pelajari sesuatu yang baru..jadi aku nak share kat sini...
  1. Cuba bayangkan artikel tu adalah majalah gosip yang terhangat di pasaran dengan cover muka depan adalah Aaron Aziz yang bertajuk "Aaron Aziz nak kahwin satu lagi". Dengan itu, pasti anda terus fokus....
  2. Skim dulu keseluruhan artikel...bukan nak faham lagi....cuba belek2 tgk table n graf semua tu dan bayangkan tu gambar kek coklat ke...red velvet ke tak pun popcorn garret yang tengah  hangat di pasaran...lepastu jangan lupa highlight mana wording yang anda tak pernah jumpa, bayangkan anda sedang highlight recipe...
  3. Lepastu cuba tgk apa yang artikel tu sedang fokus (objektif), finding dan apa yang rasa lacking dlm paper tu. Ha....cuba bayangkan anda sedang membaca sorotan kisah percintaan Lisa Surihani dan Yusri KRU, dari mula dia kenal sampai dia nak kawen...lepastu anda pulak pengkritik majlis perkahwinan dorang seolah-olah andalah wedding planner terbaik abad ini...hehehe...
  4. Cuba tabulate atau buat buat flow chart atau apa2 lah yang anda rasa mudah difahami tentang artikel tadi...dan mulalah re-search wording yang anda highlight dan tak faham tadi satu persatu...step ni cuba bayangkan anda sedang mengisi peraduan teka nama anak Ayu Raudhah yg baru merancang nak mengandung sekarang ni....dan bayangkan anda memenangi peraduan tersebut dengan hadiah ipad2...
  5. Kemudian, baca balik artikel tadi satu persatu dengan lebih teliti, Insyallah kali ni lebih mudah faham...dan baca lagi baca lagi sampai anda terbayang-bayang author dia tgh bt eskperimen pasal artikel tu...kalau dh sampai tahap ni maksudnya anda dah mula faham malah boleh kritik lagi apa gaps yang ada...masa ni xde bayangan apa apa sbb anda tak tension lagi...orang dah pandai kan....hehehe
  6. Aku berlawak je ni..kadang2 bila kita rasa tension cuba-cubalah hiburkan hati sendiri kan....tapi aku rasa yang paling penting adalah DOA...jangan putus harap..jangan putus asa...Insyallah...

09 February 2012

Status bertukar...

Posted by MamaShiLa at 9:19 AM 4 comments Links to this post
Maka dengan rasminya semalam aku dengan seikhlas hati telah mendaftar sebagai seorang pelajar. Alhamdulillah everything went well. Meeting dengan sv sangat melegakan. Perasaan? Yang pertama lega kerana telah melepasi fasa pertama..bergelar student..but its not same as undergraduate..campus life huha life...bezanya aku sudah beranak 3...hehehhe...tapi rasanya otak ku ni sama je mcm dulu2...kedua perasaan adalah takut kerana soalan yang sentiasa ada...kenapa aku baca tak faham-faham? Alhamdulillah berjumpa dgn my BFF, Fizah banyak membantu...apa yang perlu buat itu ini begitu begini..widen perspective from my senior...Thank you Allah kerana memudahkan urusanku hari ini...mohon dipermudahkan seterusnya...amin....doakan aku kawan!!

06 February 2012

Melted

Posted by MamaShiLa at 12:04 PM 0 comments Links to this post

02 February 2012

Usaha dengan DOA...InsyaALLAH

Posted by MamaShiLa at 9:52 AM 1 comments Links to this post
Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device