31 October 2011

TV panel

Posted by MamaShiLa at 12:19 PM 5 comments Links to this post
Sharing idea of my tv panel..design dapat ilham dari majalah ID...













Material = Solid nyatoh + 2 way glass (bronze)

Hasil setelah 2 tahun duk korek idea...open for pinjam...hehe...


26 October 2011

Hari cuti di hari Rabu

Posted by MamaShiLa at 2:20 PM 1 comments Links to this post
Hari ni cuti Deepavali...kami duduk rumah...hubby ngecat pagor...aku pon masak2 aje...Hasil campakkan itu dan ini maka siaplah.....apa yang dinamakan...
Chicken Mayo Cincai - cincai sbb main campak je apa yang ada...
Carrot cupcakes with vanilla cream cheese frosting..
 My first attempt on decorating cupcakes...agak buruks rupenye...mmm...xpela..bukan nak jual pon... :)

24 October 2011

Why is it so hard to think positive?

Posted by MamaShiLa at 2:37 PM 2 comments Links to this post
Yeah..maybe the title is a bit irritating for some people..do i cares? Ekeke...i am positive thinker for most of my daily life..what i did..what i went through...family and work activities..but when it comes to PhD..it always end up with so negative mind...negative and negative...oh ya...before i forget...this entry just a sharing outlook for those who cares...sharing is caring, isn't it? 

But yesterday totally change my mind...all this while i thought that my proposal...referring to my proposal title exactly...was a "junk"..not feasible...very shallow..what happen was i had the opportunity to discuss my title and PhD plan with Dr. Ir. Shamsuddin ..he is Deputy Director General (Development) of Department of Environment, Malaysia. He was appointed as my department's professor adjung (dont know english term for this) so he came as an adviser for our undergraduate program. Luckily...his thought on my proposed project was so positive...he voiced out his comments and it open my eyes...my view on PhD my and exactly my mind totally change...i felt so lucky meeting him yesterday...and syukur to Allah for the simple meeting but he shared his big thought...i am so delighted!! syukur syukur..

I should move forward with this + symbol...plz keep it in your mind..your heart...so you always in your track...dont feel you are a loser before you fall in PhD road...many people want to be in your shoes...doing PhD with sponsorship...so you are one of the lucky person on earth among thousand..this is your opportunity..by hook or by crook..you must redah..but in redah je, u must be in a positive way...just imagine that you are fighting with cancer (which is nauzubillah..mohon dijauhkan)...mati is kuasa Tuhan...yang penting is doa....and always percaya...Allah maha mendengar!!!!

Alhamdulillah...i still remember one of his comment on my project and makes me feel terloncat2 was..."you have a very sound proposal..and i think you can make it"...im overwhelmed...

My spirit rising like a lightning...sharp, loud and shine!

This is the end of my entry and i want to share this...

Great people talk about ideas,
Medium people talk about things,
Small people talk about other people.

A quote from a wise man at my workplace..


16 October 2011

Bersabarlah wahai hati

Posted by MamaShiLa at 8:35 AM 4 comments Links to this post
Ingin kukongsikan sedikit quote yang aku baru baca dari fb tadi...bila rasa tense...bacalah entry ni..mungkin dapat mengubat hati dan membangkitkan kembali motivasi diri..khas buat diri sendiri dan sahabat-sahabatku...
Allah menguji seseorang itu kerana Allah swt mempunyai rahsianya tersendiri, sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita.

...................................................

RINTIHAN

Ketika Allah rindu pada hambanya, Allah akan mengirimkan sebuah hadiah istimewa melalui malaikat Jibril yang isinya adalah ujian...

Dalam hadith qudsi Allah berfirman:

“Pergilah pada hambaku lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya.”
(HR. Thabrani dari Abu Umamah)


Abu Said dan Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi SAW. bersabda:

“Seorang muslim yang ditimpa penderitaan, kegundahan, kesedihan, kesakitan, gangguan, dan kerisauan, bahkan hanya terkena duri sekalipun, semuanya itu merupakan kafarat (penebus) dari dosa-dosanya.''
~H.R. Bukhari dan Muslim~

Apa jua yang berlaku...tadahkan tanganmu mohonla doa...

14 October 2011

Kitchen Cabinet

Posted by MamaShiLa at 2:20 PM 11 comments Links to this post
Entry ini sekadar perkongsian idea dengan kawan-kawan yang sedang mendeco rumah masing-masing sebab at this stage ramai kengkawan yang sedang buat rumah atau sedang dekorasi rumah especially Irma dengan ucapan....Selamat masuk umah baru....!! yeay..aku hanya dpt tgk gambar je la...perginye jauh...kalau aku sampai JB suatu hari nnt aku pasti singgah tau!! Kalau rasa agak x suka entry aku ni sila main jauh-jauh..hehe...aku takde niat nak menunjuk2 tapi kalau korang rasa camtu aku doakan KC korang lagi gah dari aku punye tau...

Sedikit info berkenaan KC umah kami...

Konsep: Moden (Merah cili + putih + frosted)
Material kabinet: High Gloss Akrilik
Material table top: Solid Surface

Segala idea KC ni aku dan suami berangan sendiri berdasarkan floor plan dapur kami. Aku sangat berkeinginan sebuah island di ruang dapur tapi disebabkan ruang terhad apa yang boleh dibuat hanya peninsular. Jadi KC kami berbentuk C with peninsular attached.  

Sila klik gambar untuk paparan lebih besar...
Kabinet baru.. walau apapon...fridge masih Legend!!! haha...


Abaikan benda-benda yang mencacatkan pemandangan..hehe
Ini tempat faveret aku masa baking...sambil baking sambil makan-makan...biasanya hubby aku yang duk jadi penunggu sepi kat sini sambil borak-borak dan sebagai tukang rasa!!!
Reflection untuk ilusi pembesaran ruang
Sekali lagi abaikan segala kecacatan gambar ni...ini tap idaman..masa duk UTM dulu selalu pergi Arena JJ nampak tap ni dan verangan dapur aku nnt aku nak tap camni. Dah dapat tap ni...secara psikologinya sekarang aku lebih suka mencuci pinggan!!
Tall unit
Apa yek namanya ni...aku panggil tempat letak minyak dan sos...location bawah stove senang utk dicapai bila memasak
Pull out basket...all time faveret juga ni...tapi kenala pastikan semua bahan ada..baru passionate nak masak!!
Pull out basket untuk pinggan mangkuk hayun
Kebanyakan idea dapur ni aku adapt daripada Majalah Impiana Dapur..majalah ni tak keluar hari-hari tau tapi setiap 3 bulan..



Last but nor least..
Ini memang aku nak menunjuk!!
Stok EBM aku...tak banyak pon tapi aku syukur dengan apa yang ada... :)

Sekian. Anak-anak sudah memanggil. Wallahualam

13 October 2011

Asingkan anak tidur: I did it my way

Posted by MamaShiLa at 10:13 PM 6 comments Links to this post
Ramai kawan yang bertanya...bagaimana aku mengasingkan anak-anakku tidur. Sebenarnya aku bukanlah ibu yang berjaya dalam hal ni. Kenapa aku cakap macam tu sbb Engku Adam hanya berjaya diasingkan tempat tidurnya pada umur 5 tahun. Penulisan ini hanya sekadar perkongsian pengalaman.

Dah lama sebenarnya cuba asingkan Engku Adam dan Engku Iman tapi selalunya gagal sebab biaselah..mak ayah dengar anaknya menangis pasti lembut hati...bagi anak-anaknya masuk bilik n tdo bersama. Keburukannya bila mereka tidur bersama kita ialah mereka ni semakin besar dan memori mereka sangat kuat apabila membesar. Dan kita pulak as husband n wife mestilah ada hubungan intim kan. Bukan maksudnya membiarkan mereka melihat kita buat hubungan intim tu. Tapi kadang-kadang si ibunya pakai lingerie yang agak sexy, si ayahnya dengan boxer...bila tidur berdakap-dakapan...agak tidak molek (tidak elok) buat tatapan mereka. Apabila mereka membesar mereka akan cenderung untuk mengingati apa yang kita pakai dan buat. Dan ini boleh menyebabkan mereka terbayang-bayang untuk melakukan aksi yang sama...sebab mak ayah buat...anak-anak pikir mereka pon boleh...

Panjangnya intro...aku bukan pandai atau pakar...aku cakap ni based on apa yang aku pikirla..Ok straight to the point...Mula-mula aku dan suami suka psikokan si Adam. Iman lebih cenderung menurut je apa yang abang buat. Si abang agak susah sikit sebab dia anak 1st yang agak manja dan terlalu dimanjakan (salah satu kesilapan kami juga!). Dalam bab psiko menpsiko Engku Adam adalah tugas papanya yang rajin memujuk. Theory behind this..setiap anak tu kan pasti dia merasakan papanya adalah superhero dia. Jadi dalam dunia  mereka tiada lain yang lebih hero dan macho lagi gagah selain papanya. Jadi suamiku bercerita tentang zaman kecilnya seorang yang berani dalam apa saja termasukla untuk tidur sendiri. Ok...fisrt step selepas selalu diprovoke utk tidur asing...Engku Adam selalu claim dia lebih brave dari papanya...hehe...

Secondly after pujuk memujuking...kebetulan kami baru duduk rumah baru, jadi kami biar Engku Adam dan Engku Iman pilih sendiri katil diorang. Bersyarat tau...dah beli katil idaman dorang tapi janji ngan papa dan mama kena tidur room sendiri. Ok setuju.

Dah beli katil. Takut pulak bila tutup semua lampu. Gelap gulita... ok so papa decide nak beli lampu tidur..Engku Adam request pulak nak yang ade spaceship..adoyai nasib baik jumpa pendant lamp ikea yang bentuk spaceship, pastu ada dim light bintang n bulan...apa-apa jelah Engku Adam dan Iman...

Pon takut lagi..malam pertama kami duduk kat tepi katil baca doa sampai diorang tidur...Banyak juge la doa kami baca...haha...terkumat kamit mulutnya..malam kedua dan ketiga seterusnya...sampailah seminggu...dah boleh tidur sendiri tapi kami kena temankan dulu....sampai tidur sendiri...kadang-kadang 10 minit je bila diorang terlalu letih..tapi kadang-kadang berejam-jam juga...sabar mama...sabar...biasanya bila dah sampai berejam...papa biasanya give up..mama je stay..hehe...kadang-kadang aku bacakan bedtime stories...tapi tak jalan...lagi kita story lagi dia tanya itu ini begitu begini...

Alhamdulillah tak lama nak train dorang...aku pon x ingat berapa lama tapi takdelah sampai sebulan. Engku Adam dah pandai baca doa...jadi sekarang bila hantar diorang masuk bilik..Engku Adam akan baca doa tidur..Aku pon say n kiss gudnite terus kuar..kadang-kadang x sempat nak hantar masuk bilik diorang terus masuk n tidur sendiri je...

Itu ajelah nak share ngan kawan-kawan dan aku sendiri jugak....dulu pernah terpikir sampai besarlah anak-anak bonding ngan kami..tapi sbenarnya boleh..yang penting sabar je...mama kena lebih sabar dari bapak2 tau...sebab kadang2 bapak2 ni dia bukan tak sabar tapi dia cepat kesian...tapi kita kena kuat...caiyok!!

09 October 2011

Anda mau susu??

Posted by MamaShiLa at 9:56 PM 1 comments Links to this post
Bisnes baru..jual susu..hehe..
Takdelah...gini ceritanya...Engku Adam yang minum susu ni..
Dumex Dugro 3-6 tahun perisa coklat 
Tapi baru-baru ni Engku Adam dah berhenti minum susu...
Tapi kami dah terbeli sedozen susu ni 
Jadi adalah amat rugi kalau disimpan aje...membazir lagi
Jadi ku berhasrat nak jual...Dugro jgn saman i tau...
 Ini rupanya...Dugro Dumex 3-6 tahun perisa coklat pek 650 gm

 Tu dia punya expired date...
Saya mahu jual cuma RM10
Kalau berminat...cewah...kalau nak just leave a comment n your emel ok..i'll reply u later...
Tenkiu!

07 October 2011

Apa aku buat pada hari Jumaat

Posted by MamaShiLa at 4:10 PM 1 comments Links to this post
Today is my baking day!
Beef pizza kot namanya..entahlah..aku hentam je..

Portugese egg tart..yes!! menjadi jugak akhirnya...nnt ku share resepi yek...

Carrot cake with vanilla cream cheese frosting...

Ok dah...jom gi tgk bajet 2012..mana tahu ada pelarasan gaji...naik 30% muhahaha...aku yang suka berangan!

06 October 2011

Perjalanan masih jauh

Posted by MamaShiLa at 11:03 AM 7 comments Links to this post
Semalam hati gundah gulana dan mood swing semacam..perasaan nak nangis je...hari ni Alhamdulillah..matahari memancarkan sinar tak seperti hari sebelumnya...cuaca tak menentu hati juga kacau..


Hari ni aku dan 2 orang teman seangkatan melangkah longlai ke Bilik Mesyuarat Lembaga Pengarah Universiti bagi menghadapi temuduga bagi calon yang ingin memohon cuti belajar..oh sungguh longlai dah lemah..sudah lama tidak mengharungi detik mendebarkan..seumpama menghadiri temuduga jawatan pensyarah 4 tahun yang lalu..aku benci perasaan gundah gulana ini...senjata kami yang paling kuat adalah doa...


Kami dipanggil temuduga secara berjemaah mengikut fakulti..nasib baikla kami bertiga..kalu sorang-sorang mahu lagi ketar lutut aku...darah pon tak mengalir..mungkin pada pandangan orang, ala ini perkara biasa..buat apa nak takut...tapi bagi kami.. consciousness itu penting...bersedia itu penting...dan berdebar itu juga penting supaya kita tidak tersalah memberi jawapan...


Bertemuduga di kalangan professor...aduh ceteknya ilmu di dada...seorang dari kami berhasrat ke Aberdeen, Scotland dan seorang lagi ke Bradford, Yorkshire...aku? Serdang je...UPM...pelbagai soalan ditanya..Alhamdulillah kami menjawabnya dengan baik (bukan perasan tau!)...with Allah wills kami tidak terlalu tersasar jawapannya..ok ok saje...melangkah keluar dari temuduga..langkah lebih yakin dengan semangat baru...Insyallah kalau diluluskan cuti belajar dan biasiswa ini...maka kami kembali ke sekolah semula...mencari ilmu Allah..berbekalkan ilmu di dada yang cetek ini..semoga Allah mengizinkan kami berkongsi ilmu mu...Ya rabbi...


Antara soalan yang ditanya..buat panduan kawan2 yang akan melalui proses sama sepertiku...persediaan untuk pergi belajar..mengapa universiti dan professor (sv) tersebut yang dipilih...apakah outcome yang akan bawa balik ke uni nanti...dan sedikit sebanyak berkenaan personal..perihal suami dan anak2...inilah sebabnya aku rasa nak menangis semalam..wapun pengakuan ni memalukan tapi takpelah...sebagai kenangan aku masa hadapan..cabaran yang aku harus tempuhi dalam kehidupan yang lebih bermakna..Alhamdulillah..dah habis inteviu..phewww! 


Ni baru temuduga...perjalanan masih jauh..tugas kita adalah berusaha meneroka ilmu Allah...senjata kita adalah doa..Insyallah...PhD...semoga digenggamanku suatu hari nanti...


 Tahun 2005..masa dapat degree in Civil Engineering dari UTM..masa ni pregnantkan Engku Adam 3 bulan...

Tahun 2007...Master degree in Civil-Environmental Management juga dari UTM (im loyal!!)..Engku Adam berusia 1 tahun masa ni...blom tau apa-apa lagi...

Harap-harap cita-cita nak menukar mortar board ke beef eater akan kesampaian 3 tahun lagi..dengan usaha dan keyakinan...! Insyallah..Shila boleh!

Kalau Allah bagi keizinan untuk berjaya dapatkan PhD..tak sabar nak tengok gambar konvo macamnana yek..anak dah berderet ni...kekeke..

05 October 2011

Mengapa wanita sering menangis?

Posted by MamaShiLa at 3:31 PM 1 comments Links to this post
Hari ni mood swing 

Ya allah..mengapa wanita sering menangis?

Jawabnya:

Kerana wanita itu unik
Aku ciptakannya sebagai makhluk istimewa
Aku kuatkan bahunya untuk menjaga anak-anaknya
Aku lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman
Aku kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia
Aku teguhkan peribadinya untuk terus berjuang pada saat yang lain menyerah
Aku berikannya naluri untuk mencintai anak-anak dalam apa jua keadaan sekalipun
Aku kuatkan batinnya untuk menyayangi walau dikhianati oleh teman
Walau disakiti orang yang disayangi

Wanita makhluk kuat
Tetapi jika saat dia menangis itu kerana aku berikannya air mata untuk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru

WANITA itu ISTIMEWA


Kurangkan perkataan pada hari Rabu

Posted by MamaShiLa at 2:07 PM 2 comments Links to this post




Rindu kat dia!

Day 12: Herbalife

Posted by MamaShiLa at 9:26 AM 1 comments Links to this post
Lama sudah x apdet
Actually lepas timbang minggu lepas, aku terus bercuti dari amik HL selama 3 hari...suami ada kat rumah mcm2 request nak makan..almaklum org balik umah sekali sekala..jadi ku bercuti jugak..rugilah masak-masak pastu x makan..ye dok..

Lepas 3 hari cuti HL, esoknya 1 hari ku puasa..kautim dgn pengambilan makanan yang banyak beberapa hari sebelum..huhuhu..

Dan semalam hari ke 12 ku ON balik herbalife...

Breakfast:
Sebelum shake minum dulu 1L air..sbb dahaga bila si kecik Ziyad nyusu banyak sangat malam tu..
Shake: 400 ml air + 3 scoop F1 + 1 scoop F3
Air 1.5L

Lunch:
Shake: 400 ml air + 2 scoop F1 + 1 scoop F3
Air 2L

Dinner:
Nasi + ikan bawal masak merah + sup cendawan
Yummeh!

Harap-harap berat turun!
Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device