30 September 2011

Portugese Egg Tart

Posted by MamaShiLa at 4:02 PM 2 comments Links to this post
Yo yo yo
Portugese Egg Tart uolls..ini tart dating kami suami isteri masa duk Johor dulu...kalau si dia datang JB..mesti pergi sergah tart ni dulu kat CS...+ Portugese chicken...tapi ku tak jumpa la resepi chicken tu lagi...buat tart dulu...layan gambar ye
Resepinya aku tak nak share lagi sbb first time ni buat cam x berapa menjadi...ada 2-3 resepi aku collect...so this is my first trial...yang aku buat ni letak cheese...pas2ni kalau aku dah jumpa yang betul2 cam ori nnt ku tempek di blog ini...

Kerja org nak cepat...pakai instant punye yek..
 
 Agak buruk rupanya...haha
 
 Taraa...lagi buruk rupanya...haha...aku buat garing...sbb encik somii suka yang garing-garing...
 
 14 ketul aku buat...tak sampai setengah jam..tinggal 6 ketul je...baru nak kasi mak mertua sikit....hermm...next time kena buat double...baru cukup!

Day 7: Herbalife

Posted by MamaShiLa at 3:29 PM 3 comments Links to this post
Day 7

Actually hari ni hari cuti HL aku (hahaha...ada cuti yek!)
Aku ganti 1/29 puasaku..dan hari ni juga weighing day...

Hati berbunga-bunga bila timbang dan weight loss aku  adalah...
-3.9kg !!

wallla!!!!!
Walaupun mcm banyak je kan 3.9 kg...tapi kalau dibaca my first entry about Herbalife, 20kg weight loss needed to gain my ideal BMI

20 - 3.9 = 16.1kg

So....jgn rasa happy sangat Shila wei.....ada 16 kg lagikssss!!!
caiyok!

Untuk esok dan lusa...which is our weekend...aku nak cuti 2 hari from HL...(cuti lagik!)  
Alhamdulillah...Ya Allah terima kasih dan semoga aku semakin kuat mengharungi hari-hari dietku!

29 September 2011

Day 7

Posted by MamaShiLa at 8:50 AM 1 comments Links to this post
Baru day 7..kalau week 7 cmne ye agak-agak? masih bertahan kah?

Untuk day 7..husband ada kat umah jadi dugaannya cukup hebat..takpe2 yang penting walau sehebat mana pun kena amik gak HL sekali sehari untuk hari ni..

Breakfast:
Nasi himpit + kuah kacang
Roti goreng 3 ketul
Air milo
Teamix + 400 ml air
Air 2L

Lunch:
Shake: 400 ml air + 3 scoop F1 + 1 scoop F3
Air 1.5L

Dinner:
Nasi putih + tomyam udang + ayam goreng

Saya makan nasi sbb esok mahu ganti puasa!! Dan esok juga mahu pergi timbang!! Ouch!!

28 September 2011

How to start your research proposal?

Posted by MamaShiLa at 11:49 AM 0 comments Links to this post
I found this and i would like to keep it in my blog..

HOW TO START YOUR RESEARCH PROPOSAL...
  1. Start from libraries 
  2. A random search on a topic is not possible in general, and never recommended. Coordinate your efforts. If you can find a recent dissertation on the subject you are interested, it is great source of background information.
  3. If you can find a good first source, back trace the references cited in the source and start a collection of papers (don't forget to read them). Try to organize the papers in different piles, make shorts notes on the covers (it will help you during thesis writing)
  4. While doing the background search, you should always look for alternative approaches to the problem. Background search is great for developing ideas, some ideas are realized by others, some are not. 
  5. Some books are fundamentally important. Try to cover the contents of these books as much as you can. The information in these classical texts are highly valuable and can be refered and cited in many different contexts. The difference between a good and an amazing paper lies not in the specific details, but your overall understanding of the problem. A good paper may have very short "half life", an amazing paper has much longer half life.
  6. You never know what you need. Try to follow what your friends and other professors are working on. Try to attend lectures, seminars. Any work related or unrelated work can be an interesting lead for your research. Just be curious. 
  7. Stay curious. If you keep your focus on single subject for a long time, you may lose the intensity of your focus which is not good. Do alternative stuff, read books, see movies, play soccer; do not do activities total waste of time activities eating 50 lolipops at one sitting, watching televole etc. Read good stuff, watch good stuff, good is never defined.

Day 6: Herbalife

Posted by MamaShiLa at 9:51 AM 0 comments Links to this post
Day 6

Aku hanya amik HL utk breakfast sbb aku masih lagi lelah
Utk breakfast mcm biasa aku amik macam hari2 sebelumnya

Ingatkan lunch nak amik HL tapi terlepas...bz uruskan mr husband yang baru balik

Dalam kol 4 camtu aku makan roti coklat (coklat tu!)
Pastu petang dalam kol 6 aku makan nasi himpit + kuah ikan + air teh tarik

Dinner aku tak amik apa-apa cuma minum tea mix dan air sebanyak yang mungkin...oh aku lupa sukat banyak mana air ku minum..

Coach aku call tanya progress...hari khamis ni dia suh gi timbang...dup dap dup dap...badan rasa kempis sikit esp tang perut...tapi berat tatau la...turun ke tak...

27 September 2011

Day 5: Herbalife

Posted by MamaShiLa at 9:31 AM 1 comments Links to this post
Dah hari ke-5 
Hari ni diserang asthma pulak..
Dah lama tak kena..seingat aku last kena 2 tahun lepas masa pregnantkan Iman

Breakfast:
Shake: 400 ml air + 3 scoop F1 + 1 scoop F3
Air 1.5L
Masa breakfast ok lagi...lepastu aku jadi makin teruk..kelas pun terpaksa cancel..kebetulan ada jamuan hari raya fakulti plak..aku pergi jamuan, makan-makan kat sana..(sempat lagi tu!) aku cuti HL utk lunch...sbb pikir lepas ni nak gi klinik nak makan ubat..

Ptg pg klinik..kena sedut..ok jap..balik umah kena balik..
dinner aku amik roti 2 keping tu pun paksa makan sbb x larat dah...so utk day 5 cuti HL utk lunch n dinner...

26 September 2011

Day 4: Herbalife

Posted by MamaShiLa at 8:17 AM 2 comments Links to this post
Day 4

Breakfast:
Shake: 400 ml air + 3 scoop F1 + 1 scoop F3
Air 2L


Lunch:
Mee Hoon Soto
300 ml air + teamix
Air 2L


Dinner:
Shake: 400 ml air + 2 scoop F1 + 1 scoop F3
Air 1L

25 September 2011

Day 3: Herbalife

Posted by MamaShiLa at 11:39 AM 0 comments Links to this post
Day 3

Breakfast:
Shake: 400 ml air + 3 scoop F1 + 1 scoop F3
300 ml air + Teamix
Air 2L

Lunch:
Mee Hoon Soto 
300 ml air + Teamix
Air 2L

Snack:
3 keping hi-fibre biskut (114 kCal)

Dinner:
Shake: 2 scoop F1 + 1 scoop F3
300 ml air + Teamix
Air 1.5L

Semalam portion utk F3 aku amik 2 scoop tpi aku dah kurangkan jdi 1 scoop selepas baca info kat blog Adieha..keperluan protein aku hanya memerlukan aku consume 1 scoop only..dan utk F1 punya intake siang aku pakai 3 n malam aku buat 2 hanya untuk penjimatan semata-mata...hehe...mahal ooooo..so aku berjimat cermat...harap2 berat dpt turun wpun aku berjimat..lepas tu dpt info lagi utk aku yg breastfeed mom ni xle consume teamix banyak2 sgt...min sekali sehari je..so mulai esok (Day 4) aku nak amik sekali sehari je...

Semoga aku berjaya harung hari esok
Motivasi untuk hari ni:
Bersabarlah..untuk kurus memerlukan masa yang panjang!!!!

24 September 2011

Day 2: Herbalife

Posted by MamaShiLa at 8:45 AM 4 comments Links to this post
Hari Ke-2
Breakfast:
Shake: 400 ml air + 3 scoop F1 + 2 scoop F3 (buat ice blended...yummeh!)
Teamix + 250 ml air
Air kosong 1.5 ml (gulp!)

Lunch:
Aku masak nasi ayam..sambil aku suap anak2 aku ngap jugak 2-6 mulut...haish...
Pastu MIL ajak pg kenduri..takkan nak tolak pulak...segan nak menolak
Hmm..aku pg jugak..makan juga..ni yang aku makan..

Nasi putih kuantiti yang kecil (aku tak pernah amik nasi sesikit tu seumur hidup)
Gulai daging 2 ketul
Ayam goreng (nak suap anak) tapi ngap jugak bila anak2 tak habis
Sayur - banyak!
Air sirap (xde air kosong...nak mintak segan!)
Kuih

Agak fail...
Dahla tu lupa lak nak amik teamix!!!
Balik dari kenduri dari pukul 3-7 aku minum 3 L air (gulp!)

Dinner:
Shake: 400 ml air + 3 scoop F1 + 1 scoop F3
 Teamix + 250 ml air
Air kosong 1.5L
Alhamdulillah..malam tdo tak lapar lansung....!!
semoga aku berjaya harung hari esok...!

22 September 2011

Day 1: Herbalife

Posted by MamaShiLa at 7:30 PM 0 comments Links to this post
Aku seorang yang desperate untuk kurus
Tak mau reveal lagi berapa berat aku skang..so malu
Nanti kalau dah turun...i will announce
  
Hari ni aku start makan Herbalife, wpon tadi gi beli dah petang skang dah malam baru aku start aku punya 1st shake, so today is consider my day 1
Insyallah azam dan semangat di hati nak update sentiasa menu setiap hari dgn Herbalife dekat blog..tgk la macammana..semoga tahap kerajinan akan sentiasa tinggi setiap hari utk update..sbb aku kagum tgk blog Adieha ni...semoga aku dpt jadi mcm dia

20 kg adalah jumlah yang agak besar kan...jumlah ni jugalah jumlah yang aku perlu turunkan untuk dapat BMI normal..

Kenapa Herbalife?
Untuk segala maklumat boleh la lawat blog Adieha tadi..dia dh cite panjang. Bagi aku plak ku dah pernah makan ni 5 tahun lepas masa kerja kat Seri Kembangan dulu. Masa tu aku tak segemuk ni..yelah anak pon baru 1. Kawan2 ofis aku 80% cina semua makan ni aku pon terikut jugak. Mmg cepat turun uolls...cuma kena tahan nafsu dan kuat disiplin la. Lepas aku berhijrah ke kampung sendiri (dpt kerja kat hometown, back for good!) lansung tak jaga makan n jadilah aku yg skang beranak 3...body pon beranak 3...haha

Insyallah...Shila boleh!

So menu utk hari ini:

Sarapan:
Nasi Lemak
Nesface

Minum pagi:
Karipap 2 biji
Sandwich
Air Soya

(Ya...tahap melantak ku sangat buruk!)

T/Hari (dalam kol 3 dah lunch tadi):
Nasi
Lauk Ayam Masam Manis

Malam:
Herbalife Shake

Waktu blog ini ditulis didepankuu ada air dalam botol sebanyak 1.2L sedang menunggu untuk dihabiskan

-Wassalam-

19 September 2011

Sahaja aku buat PhD kerana Allah Taala

Posted by MamaShiLa at 11:53 PM 4 comments Links to this post
Hari ni hari ke-53 setelah Ziyad lahir dan aku dah masuk kerja unofficially. Cuti ada lagi 1 minggu tapi aku dtg kerja sbb aku harus buat kelas kalau tak jenuh aku nak menggantinya bila nak abis sem nnt. Plz jgn puji sbb aku tau aku rajin..haha

Dulu aku pernah cite pasal sambung belajar dan skrg tibalah masanya untuk lebih serius ke arah itu..offer letter dah dapat dan dijangka akan reg bulan Feb 2012. Sebelum dpt sambung belajar haruslah dapatkan penajaan dulu. Disebabkan aku bekerja dgn badan berkanun di bawah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), maka matlamat aku skrg mula2 masuk kerja setelah lama bercuti ialah nak dptkan biasiswa tu lah...dan masuk2 je kije dpt tahu yang Mesyuarat Jawatankuasa Cuti Belajar akan diadakan pada 6 Oktober 2011 nnt. Skrg permohonan semua dah online dan perlu disertakan dgn semua dokumen sokongan yang diperlukan. Siang tadi aku dah isi dan hantar permohonan tu..maka skrg haruslah bersedia mental dan fizikal untuk menghadapi inteviu masa mesyuarat tu nanti...Aku doakan semoga aku dapat mengharungi interview tu dgn tenang dan dpt biasiswa yang diidamkan..bak kata seorang pegawai KPT waktu aku berkursus dulu...Dua kegembiraan sebelum sambung belajar ialah..yang pertama dpt offer letter, yang kedua ialah dapat scholarship...dan selepas kedua-dua kegembiraan tersebut dirasai maka bermulalah azab nya belajar.

Azab? Susah? Mati? Gila?
Itu adalah semua perkataan -ve yang aku dgr dari rakan2 yg dah ada PhD. Perasaan nak sambung belajar hari ini tidak sama waktu Master dulu. Dulu aku sgt positif dan rasa mcm "aku pandai". Tapi kali ni aku rasa terlalu -ve. Mampukah aku. Dengan anak 3 dan umur yg dah makin tua ni. Aku confuse.

Ketakutan aku mungkin kerana melihat org lain yang single dan ada yang baru ada anak 1. Tapi aku dah beranak 3, suami pula kdg2 ada kdg2 tak ada (mcm biskut je!). Ditambah lagi dgn pelbagai pengalaman mereka2 yang dah ber DR. Banyak susah dari senang. Persoalannya mampukah aku?

Benar kata seorang kawan..PhD ni mendekatkan kita kpd Allah. Aku baru je stage nak mintak biasiswa. Tapi aku takut. Takut proposal aku not feasible. Aku berasa aku tidak pandai skrg. Yang mampu aku lakukan skrg hanya berserah, bertawakal kpd Mu Ya Allah.

Mengatasi mood yang ups and down ni,aku cuba menggoogle dan terjumpa ni..

Self assessment test..ayuh kawan2 moh kita test ni.

Ask yourself why you want to do a Ph.D.
What does a Ph.D. mean to you? Does it mean anything to you in particular? Or rather, it
means so much to your parents, to your institution, to your boss or subordinates at your
work place or etc.
No matter what the answer would be, be true to yourself because it is important to find
out why you want to do it before you spend your life on it.
• I want to do a PhD because I cannot get a good job.
• I need to be promoted in my work and one way is to do a PhD.
• I want to further my study and contribute some knowledge to the field.
• My dad wants me to do a PhD so that he will be proud of me.
• My organization has collaborated with a funding agency, and a task under the
agreement requires a PhD to do it. It happens that I’m the only person who is good
enough for PhD. That is why I must do it.

Have you got a research topic yet?
If you have one or several topics, it means that at least you have something you are
interested in. You’ve been reviewing literatures and you know what are still not known in
the field. In some instances your supervisor may want you to do what he is interested in
or you may want your supervisor to tell you what topic you should work on. In which
case you would jump into it willingly because you can expect that he will frequently tell
you what is the next step to do. Well if that is the case you should get back to the first
question and try to answer yourself what PhD means to you and what do you want from PhD.

Intelligence:
This doesn’t mean that only a person with honors can do Ph.D. In fact, you don’t need to
be closer to the top of your class. But there are a lot of times that you need to be able to
earn new things by yourself. Basic knowledge and understanding of science and apply
mathematics would help a lot.

Do you have time to pursue it?
PhD is a full time research work, not a part time, sometime or free time job. If you
haven’t realize this you will be amazed how time passes by so quickly that you haven’t
achieved what you expect for. Make sure that you have enough time out of the routine job that earn your living and out of your demanding family.

Are you tough enough to work under PhD pressure?
A lot of hard work just to obtain all related literatures, data, etc let alone learning new theories and skill such as using a statistical package or understand behavioral science. Get along with your supervisor is another thing. Your hard work does not meet or even close to your supervisor’s expectations. Can you take that? It doesn’t mean every supervisor is nasty. It is the combination of a lot of things; yourself, your topic, your supervisors, your stubbornness or his ignorant.

The power of stay and struggling along
Fighting, no I don’t mean fight with your supervisors unless he has a bad intention.
You’ve got to stay with your research, just don’t burst out or give up. You can give up
alright if you don’t want to do it anymore but don’t give up because it is too difficult or you don’t know what to do next and you are being despair. That doesn’t help because it’s  going to stay at the back of your head throughout your life that you cannot finish your PhD. Day in and day out you must do it. It’s a tiring job. Taking a rest when you feel so,  then contemplating about it, get another approach in doing it, and try it again!!!

Maturity and self-motivation
Maturity and self motivation and the ability to work both independently and as a team
player in local and international research teams are expected. Are you self-motivated
enough to keep working toward a goal without your supervisor’s day-to-day
encouragement? At the same time, be real. Don’t set a very big and difficult goal of
changing the world or become the most famous researcher for the field. It would come as
a result of hard work only, not by dreaming on it. You will also have more freedom to
determine your daily schedule and set your own goals. A lot of students spend their times
enjoying socialize activities. Being a Ph.D. candidates is blessing for the others and you
may like to appear in social functions. But are you prepared to accept the responsibility
that comes with such freedoms? Your success or failure in Ph.D. research depends on it.

Creativity
Theses and discoveries often arise when old facts are scrutinized and looked at in a new
way. Are you delighted when solving problems? Or most of the time you are good at
avoiding problems. Do you like brain games and puzzles? Did you find logical thinking
enjoyable or boring? Do you often see things that most people could not see or tend to
ignore? Ask yourself sincerely.

Sense of wonder
Have you always been trying to understand things going on around you and to find out
how things work? A sense of wonder and curiosity is the spirit of researching. Do you
find yourself always arguing for minimum requirements or you find that thing just get too
interesting so that you explore further on your own?

Adaptability:
Most students understand Ph.D. study vaguely. It is an abrupt and unexpectedly change
from course work. Suddenly students fall into a question in which no one knows the
answers, students sometimes frustrated and burst out. Can you adapt to new ways of
looking at things? Are you willing to search for answers even when no one knows the
precise questions?

Competitiveness:
If you choose to enroll in a Ph.D. program, you will compete with others at the top. More
important, once you graduate, you will be amongst the brightest people in the world and
you will be judged in comparison to them. Ph.D. is not the end result. Rather, it is a
starting point and there is a never ending path ahead of you. Are you willing to compete
with yourself at the Ph.D. level?

Some students found out that they enroll in a Ph.D. program for the wrong reasons.

Before starting one should be aware that a Ph.D. is not:
• A way to impress your family or friends
• A way to tell people how smart you are
• Prestigious thing to be achieved
• A guarantee of respect from your community
• The only research topic you will ever pursue
• An entry passes to easy money jobs

Understanding of things will make us more capable of dealing with them. Understanding
Ph.D. life would certainly help you making more realistic decision for yourself.




Semoga aku berada di jalan yang benar...Doakan aku kawan!

09 September 2011

Tiada Nafsu

Posted by MamaShiLa at 1:43 PM 0 comments Links to this post
Mesti korang cepat-cepat klik kat blog aku kan..
Sebab title ku cam panassss jek kan.

Ye..
Mmg aku tak dek Nafsu nak update blog!!
Serius..mood nak menulis adalah 0

teeeet
Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device