21 July 2011

Bila BOS tak bagi CUTI..marilah kita berDOA!!

Posted by MamaShiLa at 9:46 AM 5 comments Links to this post
Smlm Engku Ja memaklumkan
berita yang agak membuatkan aku menarik nafas panjang
Dikhabarkan BOSnya keberatan nak meluluskan cutinya next week
Hanya kerana platform yang dia kerja tu akan shutdown dan drilling exactly on my EDD

Aku dah start nyanyi lagu Lady Gaga dah
Roma roma ma gaga uh lala..

Courtesy Mokcik Google

Wahai BOS..
Bukankah BOS juga ada family
Bukankah BOS juga ada isteri yang cantik
Bukankah isteri BOS juga pernah melalui saat-saat melahirkan anak

Takpela wahai suamiku
Marilah kita berDOA
PERCAYA kepada KUASA Doa
Semoga dibukakan hatinya 
Dan kalau ditakdirkan abg tak dpt balik
PERCAYA lah..ada HIKMAH yang kita belum nampak sebenarnya...


19 July 2011

Serba Salah

Posted by MamaShiLa at 10:18 PM 10 comments Links to this post
Bila EDD tinggal 8 hari lagiks
Dan Encik Suami, Engku Ja perlu bekerja
di lautan nusantara nun

SERBA SALAH
dia nak meninggalkan isterinya ni {hidung kembang sewaktu menaip ayat ini}
Contraction berlaku setiap pagi sejam sekali hanya untuk 4 jam
lepas tu hilang
Ptg datang lagi beberapa jam dan hilang lagi...
Bagaimanakah perasaan seorang suami nak meninggalkan isterinya dlm keadaan begini

Pagi tadi bangun kol 3 pagi menyiapkan Engku Ja utk pergi bekerja {actually dia siapkan diri sendiri, ku cuma jadi teman je}
Kuhidangkan kopi utk hilangkan mengantuksnya
Sementara menunggu teksi limousinnye datang
Kubaringkan badan kat sofa
Si dia berbaju kuning menadahkan pehanya utk alas kepalaku
Oh mentiknya!
Pastu diusap-usap rambut serabai ku...

"Ayang jaga diri baik-baik
abg harap sgt dpt temankan ayang dlm labour room nnt
Baby tunggu papa ye..
Jaga Adam n Iman baik-baik...
Kalau rasa sakit..ayang tahan ye sampai abang sampai"

Mula-mula rasa syahdu..
pastu nak tergelak..
tapi ku tahan

Wahai suamiku tahukah dikau
Kalau nak beranaks mana boleh ditahan-tahan
:)

Kesian dekat Engku Ja..sebelum dia pergi
erat sungguh pelukan kali ni
lelaki kan..
kadang2 tak terucap dgn perkataan
dari perbuatan aku rasa syahdu dan sebak pon ada
bila dia serba salah begitu

Dan aku
Cuba menabahkan diri..
Menunjukkan ketabahan aku di depannya
Walau dlm hati aku rapuh bagai kaca

Dulu waktu menunggu Iman dilahirkan
pon mcm ni gaks..
Due tinggal seminggu dia kena kije..
pastu amik cuti
tapi aku x beranaks2 pon..
Iman keluar sehari lewat..masa tu cutinya tinggal seminggu je
Elok2 aku dlm pantang 7 hari
 Dia kena pg kije
Masa tu lagi syahdu sbb time gitulah kita perlukan semangat dari dia kan

Jadi sbb tu lah kali ni
Aku nekadkan diri, cekalkan hati
senyum dalam kelat
suh dia pg kije dulu seminggu
next week exactly balik sehari sblm EDD

Dan dengan itu
ku berdoa semoga 
hasrat kami somi isteri tercapai utk bersama-sama 
waktu kelahiran baby Z nnt...


18 July 2011

Kenduri doa selamat

Posted by MamaShiLa at 8:33 PM 4 comments Links to this post
Malam Sabtu yang lepas, 15 Julai 2011
Kami sekeluarga telah selamat mengadakan Kenduri Doa Selamat
yang merangkumi solat hajat, tahlil dan doa selamat
memohon keselamatan dan dilindungi sempena menduduki rumah baru,
kesejahteraan kedua-dua ibu bapa
dan keluarga..

Jemputan: Ahli masjid dan keluarga terdekat 
Menu: Nasi Pilai, Seri Muka dan Air Sirap Limau

Alhamdulillah
Segala-galanya berjalan lancar
Walaupun majlis ni simple shj tapi meriah sbb dpt berkumpul sedara-mara
Buat kengkawan...Insyallah
Kami suami isteri rancang nak buat open house raya ke-3
Datang reramai deh
Gambar banyak x snap sbb mak sibuk (membawa perut) melayan tetamu 
Layan gambar-gambar yg sempat snap...
 Daaa..
Short update...mood update sambil berkontraksi! 

16 July 2011

I did it my way

Posted by MamaShiLa at 11:38 PM 22 comments Links to this post
Pernah suatu ketika bercita-cita utk buat tutorial jahit langsir
Tapi apakan daya
Tak berdaya nak buat
Sempat buat basic pasal jahit je
Tgk kat sini Asas Menjahit

Drpd zero knowledge pasal jahit menjahit ni
Alhamdulillah boleh la jahit langsir utk satu rumah
Jgn tak percaya ye mak buat semua ni...
hehe..

Ni antara koleksi langsir yang kujahit sendiri
Hubby tolong potong je..Sejak dari 6 bulan mengandung sampai 9 bulan
Saksikan....cewah!

Eyelet
  
French Pleat

Roman Blind

Akhir kalam
walaupun tak pandai
kalau mencuba 
Insyallah akan menjadi..
:)


11 July 2011

Macam-macam cerita

Posted by MamaShiLa at 2:07 PM 4 comments Links to this post
Ngee ngee
Macam-macam nak cerita
Harus ditulis dlm blog
Buat tatapan ku dimasa tua nnt
Dan anak cucuku nnt
:)
Papa
Papa diserang strok pada 17 Mei 2011
Skang dah nak masuk 2 bulan sejak dia kena strok
Perkembangan kesihatannya amat positif sekali
Selain dari rawatan susulan n fisio yang kena pergi rutin kat GH
Papaku juga pergi buat rawatan ozon di salah sebuah klinik kat Trg
Sejak dr itu, dgn izin Allah..perubahan positif papaku, dia dh boleh jalan sendiri, bercakap dgn jelas (dah boleh call n sembang dalam telefon)
dan yang paling penting dia dah boleh buat sebahagian besar rutin hariannya sendiri spt makan, mandi dan buang air.

Ibu mertuaku 
My mil dah nak masuk 2 minggu slps operation buang ketumbuhan dan buah pinggang kanan...so far...perubahan positif jugak...sakit akibat luka operation dh kurang..hari selasa ni result ketumbuhan tu...br dpt tahu kanser tahap brp n treatment yg mcmana yang perlu dilakukan...Insyallah semoga semuanya tak ada apa-apa...

Rumah
B4 ni aku dh cite pasal kami sefamily dah pindah..
20 Jun 2011 tarikh masuk umah baru
penting kena ingat ni... :)
hari ni dh masuk minggu ke-3 
rumah masih banyak belum setel
KC tgh pasang, railing langsir tinggal satu tempat yg belum pasang
sbb tu lah x update blog (alasan!)
Penat weh pindah ni...aku tak nak pindah lagi...
Railing langsir dan acccesories dlm bathroom hubby ku pasang sendiri
Langsir aku yg jahit..masa masuk umah baru ni..80% lagi langsir blom disiapkan..
dan skang tinggal 2 minggu lagi aku nak bersalin..
Alhamdulillah langsir dah siap semuanya...
Hari-hari yang berlalu penat je selalu
Kerja lagi..ye aku masih kerja
balik umah kemas umah n siapkan langsir
plus layan anak-anak..
aku harap sgt keaktifan aku buat kerja itu ini 
sedikit sebanyak dapat memudahkan aku bersalin
Insyallah hari Jumaat ni, 15 Julai 2011 nak buat kenduri doa selamat, solat hajat dan tahlil..aku buat simple aje sbb keadaan aku yg sarat ni..aku invite ahli masjid dan keluarga sahaja...buat kawan-kawan...insyallah lepas raya aku n hubby plan nak buat open house..masa tu harap rumah dah completely kemas..tak berantakan (ayat bibik) spt skrg


Beranaks
Vokeh...2 minggu ye lagi
Aku syukur sgt diberikan kesihatan yang baik berbanding Adam n Iman b4 ni wpun awal-awal dulu agak teruk alahan ni...towards the end Alhamdulillah everything went well..thank you baby dlm perut kerana memahami tugas mamamu... :)
Tadi br pas routine check up...kepala baby dah engaged patutla aku selalu contraction sbb jalan dia nak membuka, tali pusat comey x terbelit..gynae cakap mcm x sampai 2 minggu je lagi...berat baby baru 2.5 kg...kecik je kan...aku gembira sbb baby kecik je..gynae cakap jgn selesa sgt, lg 2 minggu ni maybe dia rapidly membesar...ekekeke...berat aku naik 0.5 kg je...

itu aje ceritaku yang macam-macam ni..

House peep..



05 July 2011

Bersalin tu macammana ye?

Posted by MamaShiLa at 11:43 AM 3 comments Links to this post
Soalan agak x logik di hari ini
Buat diri sendiri
haha..

Setiap kali view blog sendiri mesti nampak due date ticker dulu
Vokeh, ada 3 minggu 4 hari lagi as of today 
Preparation mental n fizikal camne?
Tu pasal tetiba soalan Bersalin tu macammana ye? terkeluar dari hati dan sanubariku

Meh imbau kembali experien aku lahirkan 2 heroes sblm ni
Eh anak dah dua ke? nak masuk 3 dah ni?
Lagi aku tak percaya..
Rasa cam baru smlm aku ngorat laki aku... hehe

Ini bukan skandal hubby aku ye...blur tu sbb aku x tutup aurat..seksi sgt..kali pertama dan terakhir tgk hubby pakai camni...amik gambar ni utk koleksi kami je..bukan bergambar di khalayak ramai..oh tidak...!!!


Tetiba tukar topik...nak cite bab beranaks la..


1st Experience..
Engku Adam Engku Ahmad Rizani
30 April 2006
3.07 kg
SVD + epi = normal + episotomi
Contraction 3 jam
Overdue 2 hari
Ni betul2 tgh high contraction tau
Bukan berlakon atau buat-buat sakit ye..


Dan lahirlah seorang baby yang bagi mak bapak dia..dialah anak paling comel...
Adam ni prolong jaundice..sebulan setengah kena ulang alik ke hospital observe jaundice dia...Alhamdulillah..everything went well..


First time uruskan sendiri newborn baby..mmg aku kaget dan kelam kelibut
Tapi bak kata Wardina.."Menjadi ibu ibarat dicampak ke lautan tanpa tahu asas berenang. Nak tak nak, kaki dan tangan terpaksa digerakkan, kepala mencari paras air di permukaan untuk bernafas, jika anda tidak mahu lemas"


Masa ni masih kat hospital..monitor prolong jaundice dia..


2nd experience..
Engku Iman Engku Ahmad Rizani
29 Mac 2009
3.2 kg
SVD + epi = normal + episotomi

Contraction 3 jam
Overdue 1 hari

Sempat lagi nak senyum sbb masa ni aku x rasa apa-apa pun lagi..


Captured moments masa dlm labor room..terpikir tuk record video kali ni...tapi aku rasa cam ngeri plak..


Engku Iman ada jaundice tapi xde tinggi sgt..sbb experien kedua jadi takdelah takut sgt..just bagi BM banyak2...tak admit pon..Alhamdulillah sihat...


Gitulah citenye..
yang ketiga ni cmne plak ye???


Bersedia ke tidak...
Aku merancang nak amik epidural..
Tapi dua benda yang aku duk pikir..satu sakit nak masuk epi tu
dua masa nak push..


Mengambil kata gynae..kalau normal delivery without drug, masa sakit kita terasa nak push..masa epi kita tak sakit n tak rasa nak push..most of the time..mama + epi fail to push...end up dgn vacuum ot etc...


Anak masih 1
mama & papa masih muda.. :)


Anak baru 2
papa maintain...mama sudah nampak sikit tua daaaaa...alasan: masa ni masih dlm pantang daaa..


Bila anak dah 3 ..
tunggula nnt aku upload bila baby dh kua..pasti aku nampak lagi tua dari hubby...huahuahua....


Doakan aku ye readers..
semoga segalanya berjalan lancar
selamat dah sihat sejahtera..


Maafkan aku kalau ada apa-apa kesalahan pada kalian!!
Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device