30 March 2011

Minta tolong!!

Posted by MamaShiLa at 11:32 AM 2 comments Links to this post
Mahu minta tolong 
kepada kawan-kawan

Nak cari benda ni
Changing table sekali ngan bath tub

2 bulan lepas dh survey kedai kat trg ni
Ada jumpa 1 tapi x beli lagi
Minggu lepas pg kedai tu nak beli dia cakap 
Dah sold out n x re-stock sbb mcm x laku
Hadeh..pedih hati mak mendengarnya
Menyesal pon ada kenapa la tak beli terus masa dtg dulu kan
Xpela..takde rezeki..

Survey kat internet
Banyak kedai yang dah sold out
Meja ni ada brand My Dear dan Mothercare

Mothercare punye sangatla mahal..
Jadi nak beli yg My Dear aje..
Dah survey kat internet
Barang ni ada jual kat Baby Jaya
Korang yg duk KL, tau tak kedai ni kat mana?
n kot kot korang tau kat mana lagi benda alah ni dijual
Harap dpt gitau ye..

kalau takde yg mcm tu,
macam ni pon ok gak..


Kalau sape-sape ada info harap dpt gitau ye..tq uolss!

29 March 2011

Selamat hari lahir Papa & Iman

Posted by MamaShiLa at 10:19 AM 5 comments Links to this post
Sejak tahun lepas dan seterusnya
Sambutan b-day utk 2 org sekaligus

Inilah besday boynye..
28/3 Birthday hubby aka papa
29/3 Birthday Iman aka Imanggggg!

2 tahun lepas waktu melahirkan Iman mmg rancang nak 28hb tapi semua atas ketentuanNya...Iman lahir lewat 2 jam...jadilah 29 hb besday Iman

Tahun ni..2011
No party
No cake cutting
Cuma makan-makan saje..

Hubby sudah 32 tahun!
Red velvet cuppies

Iman baru je 2 tahun..
Choc cuppies


Tempah cuppies ni kat ohcanteksekali
Adam baca doa selamat utk papa

Iman baca jampi serapah..haha..
dok paham apa iman baca...
yang pahamnya.."aminnnn"




Iman excited ngan flag n smarties choc je..

Family potrait sebagai kenang-kenangan
Dan...

..
..
..
..
..
..

Haha..
Sembap
Tembam
Gemuk
Semua pakej ada dalam ini gambar

Xpela..
I am proud mama!!
6 months and counting!


28 March 2011

Dialog Si Adam 9

Posted by MamaShiLa at 9:54 AM 1 comments Links to this post
Untuk semester ni aku ada kelas malam
Setiap Ahad malam

Biasanya kalau hubby ada mmg aku ajak hubby temankan ke kelas
Sebab..of course aku takut!!

So kejadian smlm 
Waktu salam peluk cium anak-anak sebelum keluar ke kelas
Adam sempat pesan..

"Mama, belajar elok-elok ye, rajin-rajin biar pandai!"

Hahaha...sebenarnya itu yg aku cakap kat dia setiap kali hantar dia pg sekolah
Alih-alih dia pesan kat mak dia balik...

Oh Adam!

Iklan sekejap..
Adam was 2 yrs old @ zoo
Next month going to be 5 yrs old (30 April 2011)
n mama was so bambam masa ni.. grrr

24 March 2011

Asas Menjahit

Posted by MamaShiLa at 11:57 AM 21 comments Links to this post
Sebelum pembacaan diteruskan
Ingin ku announce dulu ye..
Ku bukan penjahit tegar
Asas jahitan yg aku tahu hanyalah jelujur dan silang pangkah sahaja
Jadi sebarang ikutan pada entry ni bukan satu kemestian ye..
Mungkin ada salah teknik ke apa harap dpt komen
Saya budak baru belajar
Kalau salah tolong tunjukkan

Baru belajar nak jahit langsir
Sedikit sebanyak asas jahitan kena ada
Susah sangat nak dpt info pasal-pasal ni
Nak pergi kursus menjahit, tapi tak nak habiskan duit
Jadi belajar sendiri-sendiri je la

Rujukan utama:
Mak mertua
Google
Buku Panduan Menjahit Langsir

Aku terjumpa blog mengajar asas jahitan
Rupa-rupanya kita dh belajar masa form 1 subjek kemahiran hidup (sungguh AKU LUPA!) 
Jadi ingin kukongsikan ilmu tu di blog aku ni
Buat panduan utk diri sendiri dan juga yang sudi berkongsi

Barang Asas yang perlu ada untuk mula menjahit

  1. Gunting = Untuk memotong kain dan benang.
  2. Jarum peniti = Untuk menyemat kain dan kertas ketika memotong dan menjahit artikel.
  3. Penetas = Untuk membuka semula jahitan yang silap.
  4. Kapur penanda = Untuk menanda garisan potongan dan jahitan.
  5. Pita pengukur = Untuk mengukur kain dan kertas.

Dan yang paling penting yang perlu ada mestilah
MESIN JAHIT
Banyak jenis mesin jahit
Kalau nak tahu lebih lanjut boleh pergi kedai jual mesin jahit dan tanya mereka..
ekeke
Aku tak pandai nak explain tapi aku beli yang ni je

Sungguh antik bukan?

Cap: SINGER

Nama Glamer: Mesin Jahit Singer kepala hitam (agaknya ni satu je kaler hitam pasal tu la namanya sebegitu rupa)

Fungsi: hanya boleh jahit lurus je

Sebab membeli: Melalui kajian pasaran yang dijalankan oleh suami aku yang rajin nak survey tu..dia kata yang ni paling tahan lasak..mak mertua aku dah pakai berpuluh tahun dan masih ok..walaupun rupanya tak secantik mana...aku beli body je (x termasuk meja) untuk jimatkan ruang.

Tips nak membeli mesin jahit: Tentukan dulu kegunaan, contohnya utk jahit koleksi sendiri ke..bleh la beli yg mcm ni..kalau untuk komersial (nak buat bisnes jahit langsir dsb) kenala beli yang industri punye..kalau yang industri nak jahit 24 jam pon boleh..motor dia x panas..kalau yang ni x tahan la...contoh brand industri yang disyorkan oleh kedai ialah JUKI. Itulah je la tips yg aku tahu...

Bahagian-bahagian pada mesin jahit

Dah beli mesin jahit tapi tak tahu nak guna
Baca manual pon ternganga-nganga
Oh itu standard..haha

Since aku beli cap SINGER kan, jadi masa hantar ke rumah tu sekali ngan commisioning la
Aku cakap awal-awal kat pakcik tu aku ni buta mesin jahit
Jadi dia ajar satu-satu mcm yang manual cakap..
oooooo baru aku paham lepas tu

Korang tahu apa itu sekoci, tuas benang, tiang benang?
Aku pon tak tahu
Aku kenal jarum je..
haha

Jom tengok..

  1. Roda Imbang = Untuk mengawal pergerakan mesin jahit.
  2. Tiang Benang = Untuk memegang benang.
  3. Tuas Benang = Untuk menarik dan mengawal pergerakan benang.
  4. Spering Pemegang Benang = Untuk mengawal benang.
  5. Jarum = Untuk menjahit pakaian.
  6. Gigi Penolak = Untuk menolak fabrik semasa menjahit .
  7. Penggulung benang = Untuk memegang benang yang hendak digulung.
  8. Tuas Pelaras = Melaraskan jarak mata jahitan.

Asas memulakan penggunaan mesin jahit

Sebelum mesin jahit boleh menjahit, ada 2 jenis benang yang perlu dilaraskan dulu
Iaitu benang atas dan benang bawah
Penggunaan benang bergantung kpd warna kain yang hendak dijahit
Kalau kain putih haruslah benangnya kaler putih gak 
(ini sume dh tau kan..cuma peringatan je lah ni)

Ni cara nak selaras benang atas..

  • Kalau susah nak masukkan benang dalam jarum
    Boleh beli needle threader
    Contoh gambar cam kat bawah ni

    Skang jom tgk mcmana nak pasang benang bawah:


    Benang bawah ni duduk dalam gelendung
    Gelendung tu mcm gambar C 
    Jadi untuk menggulung benang dalam gelendung menggunakan tangan adalah amat malas dan lambat..ikut je cara dlm gambar ni
    Penggulungan benang dlm gelendung akan menjadi mudah dan cepat


    Kemudian, masukkan gelendung kat dalam sekoci
    Sekoci tu kat bawah tu lah (x reti nk explain)
    Mcm dlm gambar ye
    Pastu pusing-pusingkan roda imbang untuk keluarkan benang dari bawah ke atas
    Dan boleh la mulakan jahitan

    Pernah perasan tak benda ni kat mesin jahit?
    Ini adalah pelaras jahitan yang digunakan untuk melaras jarak jahitan mengikut fabrik dan jenis jahitan
    Sebagai contoh kalau jahit pakaian gunakan jarak yang lebih kecil supaya benang tak mudah menetas..eh tertetas...
    Untuk langsir boleh guna jarak jahitan yang besar kerana biasanya kain langsir lebih tebal dr pakaian..so x mudah tertetas

    Cara guna:
    1. Semasa menjahit
      1. Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan
      2. Pusingkan roda imbang ke hadapan untuk memasukkan jarum ke dalam fabrik
      3. Pastikan jarum tepat berada di tempat yang dijahit
      4. Turunkan tuas angkat
      5. Tolak roda imbang ke hadapan dan mula menjahit
    2. Selepas menjahit
      1. Hentikan putaran roda imbang
      2. Naikkan jarum mesin
      3. Naikkan tuas angkat
      4. Tarik fabrik ke belakang
      5. Gunting lebihan benang 4 atau 5 cm untuk mematikan jahitan


    Itu sahaja sebagai panduan kita semua
    Insyallah kalau ada pertambahan ilmu, ada masa akan kukongsikan di sini...



23 March 2011

Rezeki baby hari ini..

Posted by MamaShiLa at 4:23 PM 3 comments Links to this post
A quick update
Baru je ngidam-ngidam Red Velvet Cake/Cupcake
Tapi dok pandai buat

Surprisingly, seorang student ku telah menyusahkan dirinya utk membuat sendiri cake tu dan hantar ke bilik
Oh terharu
Terima kasih banyak-banyak Diyana
X tau nak cakap apa dah
Tinggal nak mamam je
X sabau

Siap wrap cantik-cantik...Suka!

Ladybird itu sgt menggoda

Dapat lagi 2 cuppies...sorang tutor kat jabatan aku
Noorlyn namanya
Dia dah nak pg buat PhD kat UKM
Dia dtg bersama 2 cuppies yg comel ini utk say goodbye..
Huhu...sedih rasa..
And good luck to Noorlyn..
Insyallah kita jumpa di sana nnt..

Yummeh!
Background soklan final exam tu...hehe

Maaf...
cuppies ni sume sgt comey tapi kualiti gambar menggunakan iPhone8 (korang ada?) ni sgt2 buruk jadinya..ekeke

21 March 2011

Red Velvet Cake

Posted by MamaShiLa at 1:58 PM 4 comments Links to this post
Glamer sungguh Red Velvet Cake skang ni 
Atau aku yg baru tahu 
Tak tahula plak

What is Red Velvet Cake?
Let those piccas do the talking




The texture..yummeh!

Cuppies form


 All pics from Mokcik Goooogle

By definition, 
Red Velvet Cupcakes are rich chocolate cupcakes. 
They are called red velvet due to their distinctive rich red color. 
Originally, cocoa used to be a lighter shade and what gave red velvet cupcakes their unique color was a chemical reaction of unprocessed cocoa with the acid in the buttermilk. 
Definition from google 

Gulp...

Masalah apabila berumahtangga

Posted by MamaShiLa at 11:12 AM 8 comments Links to this post
Kalau belum berkahwin
Ramai org concern dan bertanya
"Bila nak merasa makan nasi minyak?"

Kalau dah kahwin dan belum ada rezeki menimang anak
Ramai org concern dan bertanya
"Dah ada isi ke?"
"Bila nak timang baby?"
"Merancang ke?"

Kalau dah kahwin, ada anak yang sudah kanak-kanak
Ramai org concern dan bertanya
"Bila nak ada adik baru?"

Tapi yg berlaku kat daku
Sewaktu kenduri kahwin baru-baru ni
Seorang kenalan yang dh lama tak jumpa dan tiba-tiba menyapa

"Beghehi sunggoh! tadok kije lain ke?"
Translation = "Sukanya buat anak! Macam takde kerja lain nak buat ke?"

Aku senyum kambing biri-biri je...
Sambil hatiku menjawab 
"Ade banyak kerja..buat susu anak, cuci toilet, cuci pinggan, masak nasi, susun kasut, lap meja, iron tudung, iron baju anak, kemas katil dan macam-macam lagi"

Tapi jauh dalam hati sungguh aku terasa

Malu ke aku mengandung lagi?
Malu ke aku nak ada anak ramai?

Aku tak rasa malu lansung!!


Mokcik google

Sekadar berkongsi pengalaman
Peringatan untuk diri sendiri dan yg sudi membaca

Lepas ni beringat dan berfikir untuk mengeluarkan sesuatu perkataan
Mungkin niat kita nak bersenda gurau mengeratkan hubungan
Tapi jangan sampai ada hati yang terasa
Mokcik google



Cheers!

17 March 2011

H.A.P.P.Y ハッピー☆彡

Posted by MamaShiLa at 10:49 AM 3 comments Links to this post
Yeyeh..
doa kami anak-beranak dimakbulkan
bukan setakat line internet dh ok...line telefon pon dh ok..
dah dpt borak puas-puas smlm!

dengan itu..mode hari ni sangat happy
ditambah lagi hubby akan balik awal..
iaitu sabtu ni...bukan rabu depan (kalau ikut schedule) 
sbb task dia dh habis...

Aku senyum sampai berkedut!

H.A.P.P.Y
ハッピー☆彡
glücklich



Babe..we miss u

16 March 2011

Jangan Pernah Berubah

Posted by MamaShiLa at 11:17 AM 3 comments Links to this post
Cam biasa..entry merapu-rapu aku 
Sebabnya sedih dan keciiiwa x dpt berhubung ngan suami 
Jadi apa-apa lagu sedih semua aku layan saat ni
Ekeke..

Nak share lagu ni
dari ST12 (bahasa Indonnya este12)

Lirik yang kena sikit ngan aku..

"Ku ikhlas tuk bertahan"

Bertahan ni..bertahan air mata dari mengalir
walau dlm dada ni tuhan je tahu
seb baik ada anak-anak yang boleh hiburkan hati
termasuk kat dlm perut ni..
:)

15 March 2011

Crazy Baby moving in Belly

Posted by MamaShiLa at 11:38 AM 0 comments Links to this post
Mood swing beberapa hari lepas..
Sebabnya aku x dpt berhubung sgn suami..
Maybe kesan double devastation kat Japan...
Connection melalui telefon dan internet out..
Dah 4 hari takde khabar berita di sana..dan sini juga..
Situasi "biasa" bagi mereka yang suaminya bekerja begitu..
tapi bagi aku tak biasa..
Dah 6 tahun kawen pon aku rasa lemah kalau benda ni jadi..

Dan baby dlm perut mcm paham je perasaan mama dia..
Sejak 2 hari dia ni asyik duk berdentam dentum..agaknya luas sangat keluasan diameter belly mama..main futsal ke main bola jaring eh??

Macam video ni...


hehe...ngeri ke? kalau ngeri jgn tgk..
tapi kalau rasa sendiri...seronok sangat!!!

Ni bukan belly i ye..ni i share from you tube...hehe..jgn ingat mak punye lak..kalau mak punye pon..takkannya mak nak publish publicly mcm ni.. :p

19 weeks to go!!

13 March 2011

Mood Swing

Posted by MamaShiLa at 12:35 PM 3 comments Links to this post

11 March 2011

How time flies....

Posted by MamaShiLa at 12:14 AM 3 comments Links to this post
Malam ni anak2 tdo awal
Papanye takde plak...br je pg kerja smlm..
Tinggallah daku kejiwangan sorang diri...
Tiba-tiba terdetik di hati..
cepatnya masa berlalu..
Dua-dua anakku..Engku Adam dan Engku Iman dah besar..
Nak dpt adik baru lagi dah..
Owh..how time flies...

6 tahun melayari bahtera perkahwinan..

 Engku Adam
Will be 5 on 30th April 2011
Suka naik beskal!
Bossy
Manja
Banyak cakap!
Banyak songeh pon ada!


Engku Iman
Will be 2 on 29th March 2011
Tahan pukul (kena selalu jadi raksasa)...tahan lasak!!
Suka makan
Suka lompat atas katil
Rajin!

....
....
....


Godek-godek terjumpa gambar ni...hahaha...daku berperut boncit!!!
Potong stim nak jiwang karat!

10 March 2011

Dapat 6 Surat Saman!!!

Posted by MamaShiLa at 2:28 PM 2 comments Links to this post
Title biar gempak..
Memang dapat 6 surat saman..
Saman bersamaan dengan Undangan Perkahwinan
Sementelah minggu depan kan cuti sekolah
Aku dapat 6 undangan

1 - dari kawan masa sekolah, matrik, UTM - G_ahh
1 - Anak Prof tempat kerjaku
2 - Jiran setaman denganku...(tapi tak kenal pun...)
1 - Staf kat ofis aku
1 - Anak kawan mak aku
So total: 6

Inilah rupa kad undangan tu..semuanya lawo2..tapi buruk rupa plak meja opis ku tu...abaikan ye pemandangan buruk tu..

Ku ingin share sikit unfo berkenaan kalau kita dapat undangan perkahwinan..macam aku ni...2 drpd yg aku dapat which are my neighbours tu..mmg aku tak kenal..jadi aku segan nak pergi...

Sebagai peringatan untuk diri sendiri dan yang sudi membaca..

Hukum menghadiri Undangan Perkahwinan:

Hukum menghadiri atau memenuhi undangan kahwin itu adalah fardhu `ain iaitu wajib ke atas setiap individu yang diundang 
kecuali ada sesuatu keuzuran. Tidak dapat menghadirinya disebabkan sakit atau sebagainya, sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

"Apabila kamu dijemput untuk menghadiri majlis kenduri kahwin, hendaklah kamu menghadirinya". (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dan terdapat satu lagi hadis yang menyebut:

 ".... dan barangsiapa tidak memenuhi undangan (walimah pernikahan) maka dia telah melanggar perintah Allah dan RasulNya." (Hadis riwayat Bukhari)

Bagaimanapun, kalangan ulama berpendapat bahawa hukum wajib itu bergantung kepada syarat-syarat tertentu. 

Pertama: Yang menjemput atau mengadakan kenduri perkahwinan itu orang Islam. 

Kedua: Orang yang dijemput adalah menyeluruh tanpa mengira bulu atau kedudukan, yakni tidak membeza-bezakan yang kaya dan miskin. 

Ketiga: Jemputan ke majlis perkahwinan itu dibuat secara khusus kepada setiap orang bukan secara umum, sama ada dengan cara menemuinya, melalui kad jemputan atau melantik wakil untuk menjemputnya. Sekiranya jemputan dibuat secara umum seperti berkata atau membuat iklan menjemput penduduk sesuatu tempat itu ke majlis itu, maka tidak wajib menghadiri jemputan berkenaan. 

Keempat: Pada lahirnya segala perbelanjaan untuk mengadakan majlis itu daripada wang yang halal. 

Kelima: Tidak terdapat di majlis itu orang yang menyakiti orang yang dijemput. 

Keenam: Tidak ada di majlis itu sesuatu yang mungkar seperti arak atau majlis tari menari yang haram. 

Ketujuh: Tidak ada jemputan yang lebih awal daripada itu. 

Kelapan: Tiada sebarang keuzuran yang menghalangnya hadir. 


Maka dengan itu, aku merasakan harus menolak ke tepi rasa segan..Insyallah aku akan pergi semua undangan kecuali majlis staf kat ofis aku sbb dia kawen kat Kemaman, jauh dari KT dan hubby aku plak kerja time tu.

Sharing is caring!!
Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device