27 February 2011

Mac pon tiba...

Posted by MamaShiLa at 11:52 AM 3 comments Links to this post
MAC
datang lagi...

Bulan Mac memberi makna dlm hidup aku n family sementelah...

Birthday hubby : 28 Mac
Birthday Iman: 29 Mac

Biasenya hadiah utk Iman senang je....semua mak dia belikan semua dia terima...yang suami aku ni payah sikit...jangan harap la nak surprise2...so bila dh paham hubby aku x suka surprise2..so setiap kali menjelang b-day aku tanya la dia..nak hadiah apa...biasanya aku akan tanya..pastu apa brg yg dia nak aku akan pilih ikut kaler kesukaan aku...

So, this time aku tanya la smlm..tau dia jawab apa?

dia nak

...
..
..
.
dia nak ni..


Ade ke?
Entahlah apa dia duk pikir...agaknya fasa skang tgh nak beli benda alah ni tuk umah br kami..jadi x terlintas kat pikiran dia nak hadiah apa...haha..sian laki aku...byk ngak pikir...

Kesimpulannya..dia cakap...x tau nak apa lagi..semua cukup setakat ni...cukupla aku nak bagi dia anak lagi end of this year...itu hadiah lagi bermakna katanya...

Owh...mentik-mentik jugak laki aku...

23 February 2011

Berat kurang 1 kilo je...

Posted by MamaShiLa at 8:48 AM 5 comments Links to this post
Seminggu bercuti...

Best wooo.....

dan rentetan berblog juga sepi sama ngan bestnya meraikan cuti woooo...

Cuti seminggu lepas kuhabiskan dgn pelbagai aktiviti...

Sebenarnya sebab musabab aku amik cuti ialah adik ipar aku kawen...adik ipar aku ni..adik kpd hubby ku...adik lelaki hubbyku yang ke-5..kahwin ngan org Keratong...

Jadinya...minggu lepas...Hari Sabtu kami segerombolan pengantin bertolak ke Keratong..majlis kat sana plak..mak aih meriah bagai...mmg 2 hari 2 malam sambutannya..

Lepas aje selesai majlis nikah n kenduri sebelah pompuan, kami bertolak ke KL..dah alang2 halfway..lg 2 jam je ke KL..sementelah aku pon nk jumpa sv n hubby pon nak cr barang umah...dan satu lagi..selasa lepas pon public hol...so kami ke KL

 Kami stay 2 hari...brief meeting ngan sv berjalan lancar..Alhamdulillah...saya sangat suka!!!

Ingatkan bleh la pg shopping baju baby..rupa2nya hubby ade 3 tempat dia nak pg...adoyai...semua kedai jual lampu n lepas tu nak pg Houz Depot..Houz tu tempat jual brg kelengkapan rumah...dari hardware ke software [eh betul ke istilah ni? hentam sajalah]..semua ada..harga ada yg murah ada yg mahal..


Dalam pada 3 kedai jual lampu nak pg tu..semua kat area Puchong...1 tak pg sbb kedainya tutup..hermm...kena dtg lagi lepas ni...hubbyku berkenan sgt ngan harga kat kedai tu...

Houz Depot plak kami pg dua2...kat KL n kat PJ...tujuannya kami nak beli backsplash tile tuk kitchen cabinet..pg kat KL dulu...kalau korang nak pg..kat KL tu depan Pertama Kompleks...showroom dia lg besar dari yang PJ...sbb tu kami ke situ dulu...tapi stok plak takde..seb baik pekerja dia tlg cek..n confirmkan kat yang PJ ada byk stok...jadi itu yg pergi jugak Houz kat PJ..

Kat Houz ni..rambang juge la mata...duit je ada ke takde...hehe...

2 hari di KL kami pulang ke Trg...tapi bz la plak buat persiapan kawen nak sambut menantu nnt..dalam kebizian buat preparation majlis kawen..preparation rumah kami pon bz jugak...time ni lah nak pg pilih tiles utk satu rumah..pilih cat dan discuss dgn ID consultant utk kitchen cabinet...aku kepenatan...

Majlis hari Sabtu lepas...majlis sambut menantu berjalan lancar...dan aku terus demam 3 hari sbb kefenatan yg amat sangat...sudahnya....aku ditimpa berita sedih...bila barang kemas aku hilang masa kenduri tu..entahlah...tak tak tau nak cakap cmne..walaupun barang2 tu bukanla mahal pun harganya...tapi nilai pada hidup aku amat tinggi sbb semuanya pemberian suami ku terchentaaa..dan salah satunya pemberian mak aku tersayang...

Aku redha dgn apa yang berlaku...
Semalam aku pg check up baby..berat aku turun sekilo..
kalau aku x pregnant mmg aku suka..ye la tanpa disedari berat turun...x pernah berlaku dlm hidup aku kecuali aku berdiet...tapi sbb ade baby lam perot rasa risau gak la...

Sejak 2 hari ni aku rasa dh hilang appetite..dh 2 hari x bleh makan nasi...smlm hubby bawak pg McD..konon nak suruh aku melantak..mcm2 aku order...burger, ayam, bubur, nuget bagai...tapi apa yang aku boleh makan...fries je...frust...cmne berat nak naik nih.......



10 February 2011

Suami saya balik hari ni!

Posted by MamaShiLa at 8:56 AM 5 comments Links to this post


Mood C.I.N.T.A pagi ini..
Semalam saya sudah tido dgn lena diulit intan...
lepas beberapa hari x ble lelap...
Dan semalam sblm tido dah pamper myself dgn menjahit manik...


Oh pagi-pagi waktu nak hantar Adam ke skool hr ni..terdgr lagu ni...Mood cinta masyuk....!!


Lagi best ku rasa kalau pompuan yg nyanyi lagu ni...
Dato Ct ke nyanyi..mesti lagi lembut n mendayu2...

Oh aku dh merapu..

Yeyeh...hari ni suami sy balik!!

Semangat nak habiskaN kerja pon dah meningkat 300% sbb nak balik jumpa dia...

Ni lirik lagu ni...full video x jumpala..tapi layan..

Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu



Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu



Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa




Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya




Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu





Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa


Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya








Dah dah....merapu-rapu je aku ni...

Back to work!!!!

Gambar waktu ngan SSP dulu...calculator teman setia!!


Sila jangan muntah di sini...sila muntah di tandas terdekat anda...ngeh ngeh





09 February 2011

Lega...Senang hati!

Posted by MamaShiLa at 4:12 PM 3 comments Links to this post
Alhamdulillah
Praises to Allah

Gambo mokcik google

This week was like my torturing week...
Sakit otak..kepala weng..jalan pon senget ditambah lagi dgn mood swing dgn alahan yang dtg takde warning...

And plus
few days experienced of sleepless nite...

Owh..
Tuhan maha kaya maha agung...setiap hari saya berdoa dikurniakan otak yang cerdik dan cergas untuk berfikir..dan hari ini rasa lega sangat selepas sudah selesai mengedit proposal PhD saya...

Owh ia sungguh menyakitkan...next week my supervisor want to meet me...oh no...its me...going to meet my supervisor..ini br betul..betulkan kepala dah weng..and he requested some alterations on my proposal...

I did my PhD proposal based on his idea last year..
what?
yes..last year...setahun sudah saya memecah kepala otak menghasilkan satu kertas cadangan atas idea yang dicadangkannya..saya sangat bersyukur kerana sv menerima proposal tersebut but...

with "but" words..

accepted with amendments...

Deep down in my heart saya rasa akal sangat bodoh..banyak benda saya baca saya tidak faham...tetapi pesan senior..baca lagi...saya baca lagi...dan saya berserah padaNya...

Bagai petir halilintar menjelma...idea datang mencurah2..
Owh..thank you Allah...

Dan petang ni mood tukar jadi lega...lepas hantar edited proposal kpd sv tadi...harap diterima dan diharapkan perbincangan kami next week akan berjalan dgn lancar dan sempurna hendaknya..

I think this is the beginning of my PhD labels for my blog..i'm gonna rite a lot on this from now on...

Owh PhD...

gambo mokcik google
 i wish it will be me wearing the beefeater...

hahaha...tidak salah kan kalau berkoyal dulu...
mana tahu satu hari nnt ia akan jadi betul2..




Alahan...silala berlalu pergi....

Posted by MamaShiLa at 8:49 AM 4 comments Links to this post
Minggu ni genap 15 minggu baby dlm womb..
Sumber: babycenter
Beginilah mengikut illustration yang dinyatakan..
Baby is about 4 inches long and weights in at about the size of an apple...

tetapi...

kuingat alahan dh takde sbb sejak minggu lepas rasa mcm dah ok...cuma waktu malam masih x boleh gosok gigi...

tetapi...

Pagi ini..perut sangatla lapar...
dan dengan pelahapnya telah membeli

Nasi minyak

Pulut gaul nyior..bahasa standard ku tak tau apa nama makanan ni...

Ketupat pulut

Yummeh!
bayangkan tahap lantakan ku pagi ini..bila sampai kat kedai makan tu..jadi rambang mata...semua aku nak...rembat semua...air aku x beli sbb bibik dh buatkan air bekal ke ofis...

Sampai di ofis..dengan gelojohnya nak makan hasil belian tadi...tengah suap yang kedua..tiba2 perasaan pelik datang...

buweeekk...

oh..alahan datang lagi!!!


Semua gambar adalah pinjaman dari mokcik google...

Tiba-tiba semua makanan yang best sangat tu jadi macam rasa semacam..bau semacam...

Dan dgn rasa membazir teramat sangat terpaksala kubuang semuanya...

Ingatkan alahan dh berlalu..kalau sebelum ni selalu alahan tu datang waktu petang sampai malam...ni dah masuk 2nd trimester tiba2 dia datang lagi waktu pagi...

 Oh...pergilah wahai alahan...

dan baby di dalam...semoga sihat n baik-baik ok!!









Mengisi masa lapang di Tahun Baru Cina

Posted by MamaShiLa at 8:26 AM 1 comments Links to this post
Cuti panjang tahun baru Cina agak kurang sempurna sbb papa dorang harus bekerja...selalu mcm tu..bila ada cuti byk...papa dorang mesti kerja...erm erm..eh eh x baik merungut..nnt x sedap hati org kat laut...


Apa kami buat...kami pergi tgk Lion Dance kat Ri-Yaz dan berhi-tea di sana...pergi bersama tok wan mereka..ngan anak sedara aku 2 orang...baby n daniel...

Setibanya...terus dorang start berdancing..ada 2 lion...satu red satu yellow...Iman plak elok je sampai dio tdo dgn nyenyaknya..org duk berduntam dentum dia elok je...agaknya penat sgt...
Adam tak takut dah...masa kecik2 dulu kalau dgr bunyi bising2 dia akan takut..tapi kali ni sporting plak dia..cuma tak nak makan...kenyang tgk lion katanya..

Mula-mula aku agak konfius...ni lion dance ke dragon dance..sbb Adam duk sibuk panggil dragon..dgn bantuan encik wiki...baru paham...ni rupanya lion dance..sebabnya..lion dance biasanya akan dioperate oleh 2 org saja dan orgnya x nampak sbb dia duk dlm costume tu..kalau dragon...yg large scale punya..n org yg operate dragon tu duk kat luar dan dorang akan guna poles utk gerakkan dragon...
Ada bakul berisi buah-buahan kat tengah2 tu...sekejap2 si lion ni akan bagi kita limau...kami dpt la jugak 2 biji sorang...

Si red lion tgh amik buah2 tuk dibaling2 kat guest...sementelah si yellow tgh menari2 lagi...
 Tak lama lepas tu dua-dua lion duk bertenggek...comel je..tapi cuba bayangkan org2 kat dlm tu....hihihi...berpeluh gak rasa...agak lama gak kedua2nya duk bertenggek...lepastu semua guest amik kesempatan nak bergambar dgn lion-lion tu...
 Ini baby..nama je baby..tapi orgnya dh besar gabak..hehe...ni anak kakak aku..sporting sungguh dia...siap pakai cheongsam lagi..

 Berani Adam sentuh-sentuh mata lion yang comel berkelip2 tu...lion tu plak asyik berkelip aje...hehe

Daniel xde dlm gambar sbb dia takut...Iman masih lena diulit intan...

Ni pose lepas habis show...barulah budak Daniel (yg pakai shirt belang) tu berani nak dekat...Iman pon baru bangun...jumpa kepala lion je la Iman..Adam spt biasa...buat muka busuk...bersama selipar jepunnya...tapi dia kata kepala lion tu mmg busuk...entah ye entah tak..haha..

Bertenggek lagi kat kepala lion...

Oh aku lupa plak nak snap gambar makan-makan..mmg xde satu pon...nampak sgt excited nak amik gambo lion je...

Pose sebelum balik...ni wawan dorang...bukan aku ye....pose mama xde..sbb muka mmg sememeh....

Burrpp...mmg kenyang tapi tahap lantakan pada hr tersebut mmg kurang..sbb asyik nak muntah...tapi x keluar...mak aku, bibik n baby yang makan berhabis2an....

gambar selingan untuk iklan sebentar...

Pernah pakai cheongsam dulu....tapi skrg mana leh muat lagi!!!! Gambar diambil masa attend wedding with my bff masa buat master dulu...salah satu kawan yang ada blog ialah Farah ...yang pakai baju kurung biru + kuning ngan tudung biru...

tata...sehingga ke entry seterusnya!!
muahs
xoxo 

08 February 2011

Taylor Swift - Mine

Posted by MamaShiLa at 11:36 AM 2 comments Links to this post
Penat sepagi memerah otak...
break sambil layan lagu ni...
Ku suka...dia sungguh chomell!



You were in college working part time waiting tables
Left a small town, never looked back
I was a flight risk with a fear of falling
Wondering why we bother with love if it never lasts

I say can you believe it?
As we're lying on the couch
The moment I could see it
Yes, yes, I can see it now

Do you remember we were sitting there by the water?
You put your arm around me for the first time
You made a rebel of a careless man's careful daughter
You are the best thing that's ever been mine

Flash forward and we're taking on the world together
And there's a drawer of my things at your place
You learn my secrets and you figure out why I'm guarded
You say we'll never make my parents' mistakes

But we got bills to pay
We got nothing figured out
When it was hard to take
Yes, yes, this is what I thought about

Do you remember we were sitting there by the water?
You put your arm around me for the first time
You made a rebel of a careless man's careful daughter
You are the best thing that's ever been mine

Do you remember all the city lights on the water?
You saw me start to believe for the first time
You made a rebel of a careless man's careful daughter
You are the best thing that's ever been mine

And I remember that fight, 2:30 a.m.
As everything was slipping right out of our hands
I ran out crying and you followed me out into the street

Braced myself for the goodbye
'Cause that's all I've ever known
Then you took me by surprise
You said I'll never leave you alone

You said I remember how we felt sitting by the water
And every time I look at you, it's like the first time
I fell in love with a careless man's careful daughter
She is the best thing that's ever been mine

Hold on, make it last
Hold on, never turn back
You made a rebel of a careless man's careful daughter
You are the best thing that's ever been mine

Do you believe it?
We're gonna make it now
I can see it
I can see it now

07 February 2011

Bila Adam pegi sekolah!

Posted by MamaShiLa at 7:28 PM 3 comments Links to this post
Nak cite pasal Engku Adam ke sekolah..
eh eh eh..jgn tukar channel..mmg skolah dh lama bukak...tapi mamanya br nak update..takpelah..biar lambat asal ada...bila Adam besau seksok leh tgk mcmana rupe dia waktu first time ke sekolah..

Adam bersekolah di Tadika Yayasan Islam Terengganu..3 km away from ofis mama...location kat Masjid Tok Jembal...senang nak send n fetche...

School hours : 7.40 am - 12.30 pm
Yuran: Rm15/bulan....[murahnye!!!]

Inilah kelas Adam..kelas 5 tahun Al-Alim...baru sampai...papa temankan dulu..nak bagi selesa ngan env dlm kelas tu...

Uniform mmg kaler pink...seb baik Adam xde masalah..sbb dia mmg anti-pink sikit..katanya pink for girls..tapi dh sume pakai uniform..dia ok ok saje...

Dah elok2 duk kat tempat tadi...tukar tempat sbb x nampak white board....tempat baru facing white board tapi ke belakang skit...masih senyum simpul lagi...malu2 nak berkawan lagi...hehe...

Cover malu dgn botol air..air punye bawak sebotol..tapi minumnye seteguk je...

Disebabkan first day..kelas delay start..boleh???? 
haha...paham2 je lah..ramai yg berteriak...maksudnya ramai yg menangis...jadi cikgu pon duk pujuk2..agak lambatla mulanya...

Adam steady je kan....tapi dalam gambar je lah....ni pon suh dia biasa2 kan dlm kelas tu..tapi kalau sebut nak balik je..mula tarik baju n bergenang air mata...kami pun stay lagi...kasi can dulu...hihi

Kol 9.30 waktu makan..masa ni tgh beratur nak turun ke dewan makan...pakai selipar...masa dtg n balik skool je pakai kasut...

Lepas turun makan..kami pon tinggalkan putera kesayangan....apalagi.....
melalakla dia....

Ambil Adam kol 12...tak habis lagi menangis...muhahaha..mama tabahkan hati jelah...

hari ke-2: mengikut kata cikgunya la...Adam nangis dlm 20 minit je..pahtu duk tepi tingkap tgk mana kereta mama...sbb papa dh g kije masa hari ke 2 adam pg skool...aku plak ade kelas kol 9..so mmg sah2 x leh tunggu Adam...

hari ke-3 dan seterusnya utk minggu pertama: masih menangis...tapi dh nak buat acitivity dlm kelas...

minggu ke-2: waktu hantar mmg sebak nak berpisah ngan mama...tapi bila dh tinggalkan..dia lupa mama dah..main elok je...semua xtvt pon dia buat ok je...

minggu ke-3: barulah OK!!!! tak nangis..happy n excited setiap kali nk pg skool!!!

Alhamdulillah..

gambar dh x amik dah....first day je ada...selainnya x snap...pelikla plak kan nak snap hari2...

wokey..tu aje...


Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device