31 January 2011

Mahu kurus....

Posted by MamaShiLa at 12:24 PM 4 comments Links to this post
Sekarang badan tgh membina dgn sihat...ada 7 bulan lagi...nak bina badan mmg senang...banyakkan input...
duk memikir2...apa nak buat lepas 7 bulan lagi....biar jadi cam ni...

kurangkan input...adeh...itu yg susah..gambar ni was back to 2005...berat?? 55 kg...boleh lagi pakai heel hantaran kawen...

cmno kengkawan?

does these help?
sesungguhnya saya seorang yang sedang bermusuh dgn badan sendiri....
huwaaa...



Maher Zain - Insya'Allah (Malay Version)

Posted by MamaShiLa at 11:32 AM 0 comments Links to this post

Andainya kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram
Bagai malam yang kelam
Tiada bantuan tiada tujuan
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Insya Allah Insya Allah Insya Allah
Ada jalannya
Insya Allah Insya Allah Insya Allah
Ada jalannya


Andainya dosamu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Dikau keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu


Kembalilah
Kepada Yang Esa
Yakin padaNya
Panjatkanlah doa
Oh Ya Allah
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar


*********
Damai jiwa dgr lagu ni...

20 January 2011

You should know and wait..

Posted by MamaShiLa at 11:15 AM 6 comments Links to this post
Owh...my keterujaan is so so infinite...! padahal this was my 3rd pregnancy...but the feeling is so so fresh like we are having the first baby...! 

After 3 weeks of wondering and questioning myself on how to entertain my life of having twin pregnancy..finally yesterday we went to specialist for the twin confirmation...last time, on the first diagnosed when doc said there was 2..i was like cheers...so lucky...but something bothering me..how safe is safe to pregnant twin? how safe is save to deliver twin? omg..omg...my level of consciousness was rose rapidly and dramatically...my happy mode turns to anxiety mode...

Lots of doa..praises to Allah..yesterday, conformed by doc 2 placentas had merge (i dunno the medical term but this what the doc was saying) and after inspecting the whole womb..i can see clearly there was only 1 cute little baby in my womb...! Yes..definitely 1...I am bersyukur yang amat...kenapa ku takut sgt twin? entahla tiba2 aku pikir mcm2 hal...lebih2 lagi part nak sambung blaja..how to handle them..4 kids? huhuhu...tak baik sebenarnya pikir benda mcm ni dah ketentuanNya..tapi maybe i am complicated thinkers...whateva...lelaki itu pon risau dh tgk aku duk pikir je...tapi ku syukur dgn berita ini..

This is how my 12 weeks baby pic would like...i hv the pic but didnt snap it..this was similar to mine...but this taken from mokcik google..its so beautiful feeling..i can see both legs and hands moving..nose, eyes and also the nub too...!!! haahaa...but the doc advised me at 12 weeks nub is not very confirmative...but the doc prediction is....most likely we are having a....jeng jeng jeng.....hihi..biarlah rahsia...

The theory behind this is basically about 'the angle of the dangle'. Between 11 and 14 weeks' gestation both genders have a penis-like protuberance between the legs. They look incredibly similar at this point, except for the angle at which they are pointing. Sometimes there are males and females at this stage which are in the 'grey area', but essentially a boy's 'dangle' is 30 degrees up relative to the backbone and a girl's is below 30 degrees. For more info and pics kindly go to this site.


Other thing i want to share here is..have u heard about predicting our baby gender using Chinese Lunar Calendar..sekadar suka suki tau....ini semua atas ketentuan Allah....pernah try buat..masa Adam betul...masa Iman x betul..tu yang ku cakap....jgn percaya..sekadara suka suki....for those who wants to try...check it out here.

Sedang ku seronok membaca fakta n auta pasal gender prediction ni....tiba2 jumpa benda alah ni...canggih sungguh skrg...kat Malaysia ada jual lagi tak benda ni? Cuba tgk video ni...

Based on their consumer survey..it was up to 92% accurate...ish ish..kalau ada jual..nak juga main main ngan benda alah ni...seronok la meneka baby gender! kalau nak tahu lebih lanjut how does this benda alah can prove the gender baby scientifically...browse here

Last but not least..kata-kata penaja...you should know and wait...not wait to know...
Before end..

My EDD: 27 July 2011
1st day of puasa: 30 July 2011
Hari Raya Aidilfitri: 30-31 August 2011

What is discreet behind this? huhuhuhu.....raya ku x bermakna! 
tak nak raya...
tak nak buat baju raya!!!!!

Cheers!

Alkisah Saham

Posted by MamaShiLa at 10:05 AM 0 comments Links to this post
My readers...korang join apa apa saham dok?
Kami ada la juga beberapa...
ASB - pastilah kan...semua org ada..
Public Mutual - masuk juga..ikut org...
dan macam-macam lagi

yang aku nak cite kat sini...saham terbaru yg lelaki itu join

Pchem

baru lg launching bulan lepas...

skrg ni tgh melonjak naik dum dam dum dam...
lelaki itu pon sama...bukak tenet...bukan pchem...lain mcm dah aku tgk...

pastu tadi tgh aku syok buat kerja...tiba 
tet tet tet..
ada sms..

ingatkan nak tanya rindu ke tak...

hihi...

tengok-tengok...

"Ayang, cuba cek pchem jap..."

huhuhuhu...

Angau dah lelaki itu...

Sebenarnya seriously aku x paham benda alah saham ni..yang aku tahu update buku...hahaha...nak baca thread pasal saham pon malas..nak memahami lagilah...banyak lg benda lain nak kena paham...hehe

Gambar mokcik google

Agaknya macam ni la kot expression org yg untung main saham ni...
Kudoakan lelaki itu dpt untung...sebagaimana yg diharapkan...rezeki anak baru kami...Insyallah..amin ya robbal alamin...

14 January 2011

Dialog Si Adam 7

Posted by MamaShiLa at 4:45 PM 2 comments Links to this post
Pagi Jumaat nan redup dan nyaman...

Mama:  Adam sayang mama tak?

Adam:  Sayang...

Mama:  Banyak ke sikit?

Adam:  fifty nine kilo!

Muhahahhahahhaa.....manela Adam blajo ni.....mama sayang Adam berjuta2 kilo tau!!!!!

12 January 2011

..::Baiti Jannati::..

Posted by MamaShiLa at 12:44 PM 9 comments Links to this post
Happy New Year 2011 to all readers...
Azam apa tahun ni?
Tiap-tiap tahun mesti ada wishlist yg baru atau yg lama masih belum tercapai terpaksa direnewkan..hehe...
Aku pon ada...tapi biarlah rahsia...hanya utk pengetahuan lelaki itu je....

Tingat kpd wishlist ku dgn lelaki itu waktu berchenta dulu...kami setkan target utk achieve 2 benda sebelum capai umo 30...

1. 3 kids
2. Own house

First wishlist Insyallah akan dicapai tahun 2011...July nanti...org baru akan bersama memeriahkan keluarga kecil kami...dok sabor rase!

Second wishlist...that i want to share here...tapi pada reader yg rasa kurang selesa dgn entry ni...yg rasa ku nak menunjuk ke apa...u better back out...baca blog org lain yg lebih hebat krn cerita pasal rumahku kat sini biase2 aje...and the purpose of my writing is just to share some info on building a house and for me to remember in future whenever i want to..this is the main purpose of blogging, rite...and for those who positively reading & commenting on my blog...thanx friends! u are my sahabat!

Lelaki itu and I decided to built our own house since 2007, after i get permanent job at our hometown..we were land hunting for almost 2 months...luckily we got seller who insists to sell his land fast...dah nama rezeki...dpt la tanah dekat ngan umah my MIL and dekat juga ngan other facilities such as market, Giant, Mydin, Mosque and Tanah Perkuburan Islam...bak kata somiku...ingat mati..ingat mati....ingat mati...


Proses pertukaran hak milik tanah ambil masa yg agak lama...6 bulan br setel pertukaran hakmilik...dalam masa menunggu setelnya pindah hak milik..kami mula mendesign rumah n mula juga hunting for an architect...dah jumpa arkitek, proses transforming idea, editing, rombak, touch up yg ambik masa lama aku rasa...more or less the whole process dgn arkitek amik masa almost 1 tahun jugak...tu x masuk submission lagi....siyes mula2 daku give up juga...pikir2 lebih baik beli umah developer...x perlu penin nak pikir itu ini...tapi lelaki itu sgt bersemangat n dia suh aku banyak sabar....sabar ye sayang...hokey..makcik sabar...yg buat aku hilang sabar kdg2 arkitek tu bz sgt....lepas tu...lelaki itu plak kerjanya 2 minggu je berpijak di bumi yg nyata...jadi progress kami dgn arkitek bergerak agak lambat juga...kes yg byk sgt mengoter plan rumah ni sebab musababnya tanah kami tu kecik je...jadi mula2 nak buat porch sekali tapi x lepas CF requirement..so kami ikut je apa arkitek tu cakap... terpaksa korbankan dulu porch kereta kat depan umah..pepehal siapakan umah dulu tanpa porch...kereta nak letak kat mana bang? Lelaki itu jawab...xpe yang...kita buat khemah dulu......muhahahaha...aku gelak...!


Brp lama dh masa habis kat situ? hermmm...setakat yg ku story mory tadi dah makan setahun lebeh...tahun 2009 br lah pelan rumah kami masuk utk submission....Sekali lagi proses ini memerlukan kesabaran yang tinggi...hehe...proses lulus semua submission termasuk JKR, IWK, MBKT dan sebagainya utk umah kami ialah 7 bulan...seb baik takde byk songeh dlm proses ni...masa ni dah end of 2009..kesian lelaki itu..masa ni umo dia dh 30...kiranya hajat dia nak ada umah before 30 x tercapai la...hikhikhik..xpela bang..sabar..sabar...hihi..kuulang balik ayat dia....


Contractor hunting...fuh part ni yg lelaki itu paling ceweret...cerewet sgt...adoi laki aku ni mmg maskulin sunggoh...eh xde kena mengena...tapi ada bagusnya dia cerewet tahap gaban dlm memilih kontraktor...finally kami dpt kontraktok yg sgt best!...ye best! supportive, tolerated, easyly resolved....n sekepala ngan kami...! Dan yang paling penting..harganya make sense!!!!


Mac 2010 bermulala tanah dikorek...meaning that...construction started! Bila tgk tanah tgh disetting out dh rasa teruja...agaknya lama sgt kami menanti jadi keterujaan tu infiniti..mengikut agreement ngan kontraktor kami, expected duration is 1 year...April 2011 handover...Insyallah....


Alhamdulilah progress went well as planned...cuma bajet tambahan tu...gulp!...tertelan juga air liur mendengarnya...tapi kata lelaki itu...takpe yang...everything under kontrol...serah pada pakar...seb baik lelaki itu menteri kewangan kami yang sangat bertauliah...aku x pernah tgk bajet family...semua dia yg buat...aku ni penakut sikit..kalau duit tinggal sikit ke hape ke mulala sedih ke hape kan...pastu nak berjimat tak tentu hal...tapi tulah...tuhan temukan jodoh kami berdua yg mmg berbeza sifatnya...aku sorang yang nak semua yang mudah n senang..x yah pikir dalam2...dia plak perfectionist...particular dlm semua segi...


Till today..progress rumah kami..tunggu lelaki itu balik next week...nak pegi cari tiles n design plaster ceiling...kan aku dh cakap..lelaki itu selalu tak ada...jadi progress umah pon ikut dia gak...huhu...buat yg tak tahu lagi...lelaki itu selalu tak ade bukan sebab dia ada bini kedua (Ya allah! minta dijauhkan)..tapi dia pg kerja...kerja dia memerlukan dia x boleh bersama ngan kami anak beranak selama 2 minggu sebulan...Berbalik kisah rumah tadi..skrg ni tinggal finishing je lah...dan ku mohon doa kawan2 juga doakan la rumah ni dpt disiapkan ontime sebagaimana perjanjian...


Overall...kalau korang bercadang nak buat rumah..kucadangkan mulakan dari skrg..dulu aku ingatkan setahun setel la...siap ah umah..tapi owh tidak..kalau ikut apa yg ku story mory kat sini...


Cari, beli tanah sampai dpt geran! = 8 bulan
Create, design plan, edit, reedit, design structure n etc = 1 tahun
Approval = 7 bulan
Construction = 1 tahun
So total = 3 tahun 3 bulan 


Tu dia...itupun x lengkap lagi..umah kami ni xde porch lagi..tunggu dpt CF dulu baru nak touch up n tambah sikit apa2 yg perlu mengikut bajet yg ada...CF pon makan masa gak menurut kata kontraktor...hermm...maknanya siap umah tu...siap huduh2 la...


Ku tak pernah tunjuk gambar umah...ramai member yg nak tgk...kat bawah ni ku reveal umah kami yg baru nak siap...biase biase aje...sesuai ngan kemampuan kami suami isteri..suami kije swasta...isteri kije gomen.. dan kami cuma pekerja biase...bukan pangkat yg tinggi2 tu...yg gaji puluh2 riban tu...hehe


Besar cam istana tak?
Mmgla kan..sbb ni umah Dato' Shah Rukh Khan nun jauh di India...


  
Umah cenonet kami....1/10 dr umah tadi..wakaka... 


Nampak awk sikit kat depan tu kan...kat situlah plannye nak buat porch....

Inilah "Baiti Jannati" kami....Insyallah...

Tazkirah untuk hari ini..

  "Baiti Jannati" membawa maksud bahawa rumah adalah tempat yang membawa kebahagiaan kepada kita. Manakala kebahagiaan itu pula, Allah tidak pernah kaitkan dengan sebarang kebendaan. Seseorang yang tinggal di dalam pondok kecil boleh bahagia, seseorang yang tinggal di dalam banglo juga boleh bahagia. Inilah keadilan Allah. Oleh kerana urusan rezeki adalah ketetapan qadha' dan qadar Allah, maka Allah tidak kaitkan bahagia dan derita dengan sesuatu yang diluar kawalan manusia. Kebahagiaan hanya bergantung sejauhmana ketenangan dicapai oleh hati manusia. Bagi mencapai ketenangan ini, hati hanya perlu dihubungkan dengan Sumber Segala Ketenangan, iaitu Allah Azza Wa Jalla. 


Sekian. KuSyukuri NikmatMU.



Ana Raffali - Tolong Ingatkan Aku

Posted by MamaShiLa at 10:43 AM 0 comments Links to this post
Tak pernah minat pon lagu ni...
But since dh menang AJL 25...
baru i terhegeh2 tgk lirik dia...worth winning la...
sungguh puitis setiap ayat dlm lirik Ana Raffali ni...patut ar dia menang!

Ana raffali - Tolong Ingatkan Aku
Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat

Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi
Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa

Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa ditebus hari

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu
Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa

Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Tolong ingatkan
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Tolong ingatkan aku
Kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa

Tolong ingatkan aku
Kisah kita

11 January 2011

11.1.11

Posted by MamaShiLa at 3:36 PM 7 comments Links to this post
11.1.11
Comey sunggoh tarikh hari ni...tak ada yg menariknya pon dlm hidupku cuma hr ni ku berhajat nak buat buku merah....apa itu buku merah?
Ce tgk kat bawah ni....


Buku khas untuk orang-orang istimewa cam aku...hihi...buku ni tuk ibu mengandung sebagai rekod kesihatan sepanjang mengandung...bila dh melahirkan nnt...akan diberi buku lain....buku ni kenalah buat kat Klinik Kesihatan yang berdekatan dgn rumah masing-masing.

Tadi jumpa seketari ofis...dia tegur...pensyarah takkan buat kad merah...mesti pg cek kat klinik swasta...herm...ku senyum aje...ku nak buat jugak..sbb kalau jadi apa2..kalau la...worst to worst (minta dijauhkan)...kalau ada apa2 dan perlu refer ke GH...jadi kad ini yg diorg mintak dulu...jadi ku seorang yg penakut...kubuat juga...tapi waktu pegnant kan Adam dulu aku x buat kad ni...belum ada kesedaran waktu tu...waktu Iman kubuat juga...walau separuh jalan...separuh jalan sbb masa nak minum air gula tu aku cau cin cau...kikiki...kesian nurse tepon aku duk tanya knp x dtg...tapi aku cakap aku check up kat tempat lain...

Balik kpd cerita hr ni...ku niat nak buat hari ni la kad merah ni...sbb hari Isnin n Selasa hari tuk check ibu mengandung kat klinik terdekat ngan umahku..
Tapi tadi abis je kelas...5 orang student datang...nak jumpa after lunch...

Sorang datang....nak minta sign utk add subjek
Sorang lagi..nak consult pasal assignment
Sorang lagi...nak tanya pasal approval letter
Sorang lagi pon sama...
Sorang lagi...nak consult pasal...dia x cakap...cuma ckp nak jumpa...

Ku habis kelas dekat kol 1 terus cabut amik Adam kat skool n balik lunch kat umah....dalam kereta tiba tiba tet tet tet...masuk lagi sms cakap nak jumpa ptg ni...

Herm....hasratku nak pg klinik tak jadi la..walaupun hr ni tarikhnya cantik...

Kesian kat student...

Itu aje...saje buat kenangan entry 11.1.11 di blogku..

01 January 2011

I am a pregnant mother!

Posted by MamaShiLa at 9:20 PM 6 comments Links to this post
Yes, am proudly present...haha macam entry apa dah...

I am pregnant !!

Positively...

Yeay...sesungguhnya perasaan sangat-sangat bersyukur kerana dipermudahkan Allah untuk pregnant...dan kali ni yang ke-3...Alhamdulillah..i'm blessed kerana selama 3 kali telah merancang dengan sebaiknya dan termakbul doa kami suami isteri mengikut perancangan kami...Thank You Allah!

Macammana boleh mengandung?

Haha...sememangnya daku dan hubby amat merancang dlm hal ini..bagi dia takde masalah...mmg nak anak ramai..tapi bg daku...sedikit dalam dilema..memandangkan ku akan further Phd pada tahun 2011...jadi memikirkan anak yang ramai...kuanggap 3 tu ramai la... mampu kah aku menunaikan tanggungjawab dgn sesempurna mungkin? bagi daku...PhD tu bukan sesenang macam makan nasi, mandi atau bawak kereta...tapi buat PhD tu mcm nak membunuh diri...maka komitmen harus 200% supaya diri sendiri tidak terbunuh....huhu..

Mau saja beranak ramai-ramai lepas abih PhD tapi bila pikir balik masa tu dah 30++...kehamilan mungkin sudah berisiko..kupohon petunjuk dan dengan sokongan hubby kami pon sepakat la...yes...buat anak lagi...

Herm...before ni aku makan contraceptive tp dalam bentuk jamu...then lepas sebulan aku stop contraceptive br aku perasan ade kelainan sikit....then kitorg buat self check up...Alhamdulillah...positive...siapa yang paling happy? tentulah lelaki itu.......kikikiki...dan barulah anak2 nya...dan barulah diri sendiri!

Check up 

Dah mmg sah mengandung tapi hubby nak jugak ke klinik....kami ke klinik dn mmg sah aku pregnant lepas buat ultrasound....tapi 3 minggu lepas tu...ada bleeding sikit...aku ke klinik lagi....takut mmg ada sbb aku dh pikir mcm2....sewaktu bt ultrasound tu doc sahkan ade 2 plasenta dlm rahim aku...

apa?
2?

terkujat....aku argue ngan doc tu...
 "bukan cyst ke doc?"
Bukan....cyst x berlaku dlm rahim
"bukan kandungan luar rahim ke"
Bukan la...ni kan rahim....dua dua duk dlm rahim..awk tau tak....awak hamil kembar!!


aku pun senyum kambing...terkujat...takut pon ada..


lepas tu doc tu explain maybe kembar satu lg x jadi sbb aku bleeding..potensi tuk x jadi tu tinggi..tapi sbb embrio tu kecik sgt lg...dia suh tunggu lagi sebulan then scan balik..masa tu baby br 8 minggu...


ku terdiam
terpaku..


hubby ku dh loncat2 mcm apa ntah..


herm...


tapi walau apapun aku bersyukur...kalau betulla aku pregnantkan twin...aku rasa sgt bersyukur dan bertuah...

dan selepas itu bermulalah episode alahan...
huhu...siapa suka alahan?
muntah tu lebih baik dr loya..
erkk..


trend kali ni lain skit...loyanya dtg waktu ptg ke mlm....kalau waktu Adam dulu lansung x de alahan...Iman plak time pagi2 nak gosok gigi...tp yg ni lain plak....ku harap dan kuberdoa...Allah makbulkan doa kami tuk timang baby girl plak...


mmm..x tahu nk cakap apa dah....until next post...
daaaaa....
Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device