27 October 2010

Blog Research

Posted by MamaShiLa at 11:07 AM 3 comments Links to this post
Hari ni some of my students yg buat PITA dgn saya telah membuat pembentangan progress projek dorang...Opps...PITA adalah Projek Ilmiah Tahun Akhir 
yang mana dorang kena hasilkan satu projek penyelidikan pada tahun terakhir dan mesti lulus sebagai syarat bergraduat...

Ape yg sy nak share di sini ialah...
One of my student bgtau saya dia ada ada buat blog berkenaan progress dia menyiapkan research tersebut..
haiyaakkk...
apa perasaan?
mestilah bangga...!

Ini link blognya anothercoconutstory

my research concern skrg ialah on waste material yg boleh kita benefitkan utk tujuan2 tertentu...

bangga bila ada pelajar appreciate apa yg dia buat...bukan semata-mata for grading..

That's all..sekadar berkongsi.. 

25 October 2010

Trip ke Bukit Tagar dan Cyberjaya

Posted by MamaShiLa at 4:44 PM 2 comments Links to this post
Weekend yg lepas sy bersama sekumpulan pelajar pergi ke 2 tempat di sekitar Selangor bagi lawatan teknikal...atau dlm kata lainnya lawatan sambil belajar..2 tempat yg kami pegi ialah:

1. Tapak pelupusan sisa pepejal sanitari Bukit Tagar
2. Indah Water Konsortium

Tapak Pelupusan Sisa Pepejal Sanitari Bukit Tagar

Tahukah kita ke mana sampah kita dibawa pergi oleh lori sampah?
hihi...soalan yg agak kelakar..semua tahu jawapannya..
semua sampah kita akan diangkut ke tapak pelupusan sampah la kan...

Tahukah kita bahawa kita di Malaysia mempunyai satu tapak pelupusan sampah sanitari yg lengkap dan terbesar di Asia?
kalau tak tahu...skrg anda sudah tahu!!!
Tapak pelupusan ini merupakan yang terbesar dan tercanggih abad ini..dan ia satu2nya di Asia!!!! Mak bangga!

Apa yang dimaksudkan sanitari?
Sanitari merujuk kpd kemudahan/ facilities yang melengkapi suatu tapak pelupusan sehingga kawasan tersebut tidak lagi memudaratkan atau memberi kesan negatif terhadap alam sekitar..

erm...nak cite pasal trip...terbuat kuliah plak kat sini...nway...layan je la keseronokan kami menimba ilmu...
:)

Tapak pelupusan ini dimiliki oleh KUB-Berjaya Enviro Sdn. Bhd.

Sebahagian dari student yg join trip ni..

Apa tu...inilah fasa yang telah ditutup setelah penuh dgn sampah...dipadatkan dan dilapisi dengan lapisan telap air...sampah ini akan menghasilkan gas metana...gas ini sangat mudah terbakar dan di sini telah dilengkapi dengan methane recovery system...[aiseh...kuliah lagi...kalau nak tahu google sendiri la ye]

Kami sedang diberikan penerangan tentang methane combustion tower kat blkg tu...

ekeke...

Posing dulu sblm ke next station...

From previous to next station ni dekat je...tapi dorang ni sempat lagi berkarok...ekeke...

Kat bawah tu lori sampah tgh unload sampah-sampah yg dikutip di sekitar KL

Close up...

Seperti biasa...posing

Air sampah yg terhasil juga dirawat dengan sepenuhnya di sini...ha..ini sebahagian rawatan yang dilaksanakan..

Perbezaan leachate yang belum dirawat dan selepas dirawat...air yang dah dirawat kualitinya boleh diminum selepas direbus..tapi takdelah pulak dibuat minum...selepas memenuhi spesifikasi yang diperlukan...barulah selamat untuk dilepaskan ke sungai..tapi kat sini zero discharge diamalkan..jadi air bersih tu diorg buat siram pokok kelapa sawit yang mengelilingi kawasan ni...n pokok2 tersebut hidup subur.....:)

Posing lagi sblm ke next plant....

Indah Water Konsortium (Unit Langat, Cyberjaya)

Tahu tak selepas kita flush toilet, air tu pg ke mana?
Semua air tu akan masuk ke satu sistem rawatan...ada 2 jenis sistem...yg pertama septic tank yg selalu ada kat blkg umah kita....yang kedua terus ke wastewater treatment plant mcm yg kat Cyberjaya ni...tempat ni adalah tempat merawat air toilet yg kita flush tadi..bagi penduduk Cyberjaya...layan gambar...

Sebahagian rawatan yang sedang berlaku...waktu kami sampai cuaca tak berapa mengizinkan tapi kami redah aje....

Tgklah kualiti air sisa sebelum dan selepas rawatan...

Seperti biasa...pose kanak-kanak Ribena...hehe...jgn marah korang..

Takde kena mengena dgn yg hidup atau yg mati..saje nak close up sikit jaket yg dorang pakai tu...

Maknye nak pose jugak....ni kat depan clarifier...tujuannya..utk clarify everything...hihi..

Okla itu aje...
sekadar berkongsi..

Dialog Si Adam 2

Posted by MamaShiLa at 9:49 AM 7 comments Links to this post
Semalam Adam nak tgk Mr. Bean cartoon kat You Tube...ku on kan lappy n terus bukak You Tube n tinggalkan dia sesorang....krn diriku ingin ke dapur....masak...

Adam tiba-tiba datang..

Adam: Mama...Mr Bean tak boleh nak loading sbb internet belum connect...

Adeh mama lupa nak connect..tapi sejak bila dia tahu perkataan 
LOADING
dan 
CONNECT?

Herm...dgr mama n papanya sembang le tu...

Sekadar berkongsi...

21 October 2010

Mama, saya lapar

Posted by MamaShiLa at 12:12 AM 10 comments Links to this post
Nak tahu tak
Apa persamaan saya dan Wardina Safiyyah?

Kami seorang IBU
and We have KIDS!

Perbezaannya Wardina Safiyyah seorang selebriti yang menjadi idola ramai wanita...
Dan saya hanya seorang wanita biasa [ekeke..cam KrisDayanti la plak]

Samada bergelar selebriti yang glam..
atau bergelar cikgu yang tak berapa nak glam...
tanggungjawab kami SAMA..

Wajib memberi anak-anak MAKAN!!

Setelah membaca buku ini...dalam hati terdetik..bukan saya shj yg kdg2 mempunyai masalah memberi anak-anak makan...selebriti spt Wardina juga sama...

Mengambil kata-kata Wardina..

"Menjadi ibu ibarat dicampak ke lautan tanpa tahu asas berenang. Nak tak nak, kaki dan tangan terpaksa digerakkan, kepala mencari paras air di permukaan untuk bernafas, jika anda tidak mahu lemas"

Walaupun realitinya saya tidak pandai berenang [wpun sudah berkali-kali belajar berenang secara tidak formal], tetapi apabila menjadi mama kepada Engku Adam dan Engku Iman, semua perkara menjadi "AUTOMATIK"
ditambah pula dgn harapan suami tidak mahu saya terlalu "bergantung harap" kpd ibu dan ibu mertua dalam menguruskan anak-anak...krn baginya cukupla ibu menjaga kita sedari kecil..tak perlu lagi membebankan mereka walaupun mereka tidak menolak!...jadi tanggungjawab ini saya galas tanpa perlu belajar..

tapi sesekali mencari juge makcik google utk menambah ilmu di dada...itu sudah menjadi habit ibu moden skrg...

Buku ini sgt berinformasi bagi saya...menginterpretasi pengalaman beliau sebagai seorg ibu kpd satu karangan yg mudah bahasa dan fahamannya...sy merasakan apa yg dialami Wardina sama juga dengan saya...dan mungkin sama juga dgn ramai wanita lain..

Betul..
Anak saya Engku Adam: sangat susah untuk makan...hanya makan makanan pilihannya shj.. 
Anak saya Engku Iman: makan semuanya !!!

Begitu juga Wardina..ketiga-tiga anaknya mempunyai tabiat makan yg berbeza...
Walaupun Engku Iman makan semuanya tetapi ada satu kesilapan yg saya rasakan apabila menuntut ilmu dr buku ini ialah..kadang2 kurang keseimbangan zat dlm makanan seharian si Iman..

Pernahkan ibu, mummy, mama dan umi {andalah yg bergelar ibu!}mengeluarkan perkataan ini apabila anak2 susah untuk mamam...

"Tak nak makan...sudah!"

Saya pernah!
Wardina juga pernah!

Jadi bukan saya seorang atau berdua bersama Wardina tapi kita semua mengalami dilema ini!

Buku ini sgt tepat utk dibeli...berkongsi ilmu keibubapaan berkenaan pemberian makanan berkhasiat kepada si kecil...{Wardina tidak memberi saya apa2 royalti dlm mempromosi buku ini..hehe}
Antara perkongsian idea dr pengalaman beliau yg dikongsikan adalah..

  • Asas pemakanan yg perlu kita ketahui (kita rasa kita dh cukup tahu....tapi byk benda kita tak tahu sbnanya)
  • Penyediaan makanan seimbang buat anak-anak
  • Perancangan pemakanan
  • Resepi!
  • Do's and Dont's
  • Khasiat susu ibu 
  • dan pelbagai lagi...anda harus beli dan baca sendiri!
-Junk Food-
Di dalam food storage anda ada junk food tak?
Saya ada!
Ini satu kesilapan saya yg saya detect setelah membaca buku ini..
ye...saya sering menyediakan junk food seperti coklat bar, potato crispy dan apa2 shj yg berasaskan coklat (Adam sgt suka coklat)...kecuali junk food spt twisties dan sewaktu dgnnya mmg sy x benarkan anak2 makan...Adam sgt susah untuk makan...jika kami keluar makan..mmg confirm dia tidak suka makanan kedai kecuali Fried Chicken KFC...bila di rumah...Adam hanya makan nasi dgn ayam/ikan goreng pada setiap waktu makan..ye setiap waktu makan sejak berpisah susu badan...jadi dlm pemikiran saya...lebih baik sy sediakan makanan lain supaya dia kenyang selain minum susu, makan nasi + ayam goreng....sy masih lagi menapis jenis junk food yg dibeli...tidak semuanya diberikan...saya mengaku sy sgt manjakan Adam...sebulan sekali bershopping groceries...pasti dipenuhi dgn junk food tadi...suami selalu menegur tapi sy katakan padanya..nnt kesian Adam dia lapar...biarlah dia makan coklat...hermmm..... saya salah dlm hal ini...

apa yg sy buat sebagaimana yg diajar Wardina?

Saya buang semua junk food yg ada...saya gantikan dengan pelbagai buah-buahan...sy akan pastikan setiap hari pasti ada buah-buahan di rumah saya....buat permulaan saya buat stok pisang, tembikai dan pear di rumah...kaedah ini menjadi kerana apabila lapar, Adam akan ke dapur mencari snek2 nya..tetapi apabila semua itu TIADA...dia lantas mengambil pisang sebagai buahnya...yes...menjadi juga...alhamdulillah..saya lega...anak sebesar Adam tidak pandai memberontak apabila makanan kegemarannya tiada..apa yg mereka tahu...perut lapar..ambil pisang dn bertanya "best ke banana, mama?"
Dan saya jawab..."Mr Bean suka makan pisang...sbb best sgt la dia makan.."

Walaupun Mr. Bean bukanlah contoh yg terbaik tetapi Adam suka tgk ceritanya di channel Disney...jadi sajelah sy bermain psikologi dgnnya dan tanpa bertanya lagi dia makan pisang itu dgn jayanya...

"Apabila lapar, buah-buahan harus dijadikan snek pilihan...bukannya makanan ringan" - Wardina

-Sayur-
Masalah serius bagi Adam...sehingga skrg saya masih belum boleh melatihnya menyukai sayur2an...insyallah sy akan terus mencuba..berbekalkan doa saya mohon agar dibukakan hatinya untuk menerima sayur2an...

Iman bagaimana?
Alhamdulillah...
Anak mama yg ini tip top...semua buah2an Iman akan habiskan...cuma potong letakkan dlm plate bersama garfunya...Iman ngap saja...masam ke..manis ke semua dia telan... :)
Saya sgt berterima kasih juga pd bibik kerana dia banyak membantu sy menyediakan makanan utk Iman..esp dlm penyediaan sayur2an...malah setiap kali stok sayur habis...bibikla yg akan memesan dgn risaunya sayur dh habis dn perlu dibeli (mcm stok sayur dh xde di dunia ni...hehe)
Saya selalu memotong timun batang dan carrot panjang spt potato chips tu..letakkan dlm bekas dan letakkan di tepi atau berdekatan Iman dan Adam...Adam hanya pandang sebelah mata kerana sudah disetkan mind nye itu adalah SAYUR! tetapi bagi Iman..amik saja n terus ngap......kerana Iman tak tahu itu adalah sayur! yang dia tahu itu adalah makanan untuk dimakan! Iman menjadi sebegitu rupa...saya agak la...kerana dari kecil seawal 6 bulan sejak diperkenalkan solid food lagi....bibik dh melatihnya makan sayur dan buah sama spt makan nasi seharian...jadi baginya tiada masalah...

Antara perubahan yg sy lakukan setelah dipertemukan dgn buku ini...
  • Sekarang sy akan pastikan setiap masa mesti ada roti (karbo), cheese (kalsium), buah dan sayur yg mencukupi selain dr makanan ruji kita iaitu nasi..
  • Pastikan anak2 wajib mengambil breakfast....krn Adam selalu skip breakfast...jadi nak tak nak....Adam perlu breakfast..sy selalu psiko kan Adam begini...."Adam kena eat bread ni...kalau tak dia nangis...lepastu nnt Adam tired...masuk hospital...mama n papa xleh masuk....Adam kena sleep sorang2"....hehe....Alhamdulillah menjadi tapi ada juga kdg2 x menjadi...saya tukarlah topik lain..Ben10 ke..Mickey ke...Mr Bean ke...
  • Saya tidak akan tanya lagi..."Adam, nak makan tak.....?" Sekarang, setiap kali waktu makan, siapkan makanan n suap....tiada kompromi...krn apabila kita bertanya seolah-olah kita memberi dia pilihan...dan dia sebenarnya boleh memilih untuk tidak mahu makan...oh tidak...ini habit saya sebelum ini....teruknya saya kan... ermmm..
Insyallah..ada lagi perubahan2 yg akan dibuat secara berperingkat2...kpd semua mama's and mummy's...apa sekali usaha yg kita lakukan mestilah beserta dgn doa...Insyallah berkat doa kita, anak-anak akan mendapat rahmatnya....saya bukanlah mama yg hebat dari segala segi...saya juga byk kesilapan dlm membesarkan mereka...tapi sbg manusia saya belajar dari kesilapan......

Banyak lagi yg belum sy kongsikan di sini...tapi anda beli sajalah buku ini dan rasakanla betapa motivatednya  membaca buku ini sebagaimana yg sy rasakan ini...)

Terima kasih suami...kerana belikan saya buku ini!

Book title: "Mama, saya lapar..."
Author: Wardina Safiyyah
Price: RM19.90


Oh abaikan kaki kecil itew!

20 October 2010

Dialog Si Adam

Posted by MamaShiLa at 9:38 AM 3 comments Links to this post
Adam n Iman sedang main lompat-lompat di sofa...
Iman menggosok mata..spt mengantuk...

Bibik: Iman...takyah buat mcm tu...nnt cabut mata tu kang...

Adam: Eh..biarlah bik...tuhan dah letak "glue" la kat mata kita....mesti tak cabut...

wakaka..

15 October 2010

I want a Girl ! !

Posted by MamaShiLa at 11:57 PM 4 comments Links to this post
Sharing is caring!
Wanna share this facts...and maybe i shud try... kekeke..

The fact is..
It is the man’s sperm that determines the sex of your baby
X for female and Y for male


and another fact is...
The male sperm (Y) are small and weak but fast. 
The female sperm (X) is stronger but slower than the male sperm. 

Although we can’t “make” a boy or girl...
but
we can certainly try some things to increase the chances of conceiving a male or female baby

What can we try to do?
It's all about planning!

Here are some tips...

  • Timing can be everything when trying to have a boy or a girl. Intercourse three days before ovulation can help if trying for a girl. This will allow the female sperm to reach the egg before the male sperm. The woman’s body will have more time to kill the faster male sperm before ovulation occurs. 
  • The female sperm, although slower, is stronger and has better chance of reaching the egg. If trying for a boy, intercourse should occur closer to ovulation, enabling the faster sperm to reach the egg before the female.

If you are having trouble conceiving, do not attempt these methods, as some can diminish your chances for conception.

How to Conceive a Girl
  • Beginning five days before ovulation, have intercourse every day up to three days before ovulation.
  • Shallow penetration in the missionary position will increase your chances for having a girl. There is more acidity near the entrance of your vagina. Acidity will break down the male sperm, which is weaker, leaving more female sperm available for fertilization.
  • Do not have an orgasm when trying for a girl. This will make you more alkaline – an environment that suits the male sperm.
  • Have your male partner take a hot bath just before intercourse.
  • Eat legumes and dairy if trying for a girl.
  • Douche with water prior to intercourse.
How to Conceive a Boy
  • Have intercourse one to two days before ovulation.
  • Have an orgasm during intercourse, which causes an alkaline environment – favoring the male sperm. Contractions during the orgasm will also serve as a “wave” to carry the male sperm towards the egg.
  • Penetration from behind, with a woman on her hands and knees. This will help the male sperm to be closer to the egg for fertilization.
  • Have your male partner drink something caffeinated just before intercourse.
  • Douche with water and baking soda prior to intercourse.

With Allah wills...Insyallah..

13 October 2010

14 hari menikmati cinta Oktober

Posted by MamaShiLa at 10:00 PM 4 comments Links to this post
Hari ini papa telah pergi meninggalkan kita..
14 hari yg berlalu sangat indah kami nikmati sepuasnya...dah 5 tahun kehidupan ni kami lalui tapi setiap kali itu jugalah bila papa pergi kerja..perasaan sedih tetap sama...dan bila papa balik cuti...perasaan "tidak berpijak di bumi yg nyata" pon sama...kami enjoy diberikan masa menikmati kasih sayang papa selama 2 minggu di bulan oktober 2010 ini...

Kami bawa Adam dan Iman ke Pulau Warisan...pulau ni baru je siap...locationnya kat blkg pasar payang...tgk pada gayanya mcm nak buat ala-ala Danga Bay...Pulau ni man made island..n baru sgt siap dan blom siap sepenuhnya lagi...tp dh open to public...tgk dorang ni..keluar kereta je terus lari-lari...jauh plak tu...seb baik xde kereta...nampak sgt 2 minggu papa takde...dorang terperuk dlm rumah dan x bebas...bila papa balik baru leh tgk dunia...

 Iman sangat happy amik batu2 kecik n fling2...kat blkg tu jambatan yg menghubungkan Pulau Warisan dan mainland....ala-ala mcm brigde kat Putrajaya gitu...hehe..

 Edisi cap ibu dan anak-anak...

 Susahnya nak amik gambar kami berempat...mesti ade je yg x ready...lam gambar ni..papa senyum ke laut....hahaha...

 Papa bawa juga kami ke pantai...kalau dh duduk kat Trg mmg x sah ke pantai...waktu ni kami ke Pantai Tok Jembal...bak kata Adam pantai kat ofis mama...ha inilah dia..pose kat atas ni pose sombong dorang...suh tgk kamera tak nak pulak...konon2 maskulin la tu..ngeh ngeh..

 Adam dari rumah lg bawak botol mineral kosong ni...dia guna buluh kecil yg dijumpanya n masukkan pasir2 tu sikit demi sikit...nak tanam flower katanya...

 Ha...inilah dia...hasil ciptaan Adam... :p

 Dah selesai tanam bunga...papa ajak celup2 kaki kat air...Adam dan Iman dua2 penakut ombak...kena pujuk2 dulu...basah2 kan kaki dulu br lah dorang x fobia sgt...setiap kali ke pantai mesti mcm tu...

Heart this momento~

 Luv 1 Luv 2 Luv 3

 ~Keluarga kecil kami~

 Time ni plak papa bawa kitorg pg Sua Rasa...event ni bt kat Pulau Warisan...mak aihhh...ramainya rakyat Terengganu ke sana...kami pg sekejap je..x sempat nak snap byk gambar sbb ke"hotttttesan"....

[kualiti gambar selepas ni mmg x cun sbb pakai camera phone yg canggih abad ini..hehe]
 Lepas pg Sua Rasa...papa lapor..kami pon join pengisian tangki perut ngan papa...hihi..tgk tu...expression spt mau makan org je....

Adam order milo dinosour....tak tahu apa kena mengena ngan dinosour tapi kalau waktu belajar kat UTM dulu..dorang panggil milo tabur....milo ais ditaburnya serbuk milo kat atas...

 
Keterujaan seorang Adam menikmati milonya....heaven!

Iman?
Tu dia...ke sana ke mari..sama je cam waiter n waitress kat kedai ni...hihi...

 Walaupun begitu...makan tetap makan...sukar ditolak...

 Tak habis lagi tawaf restoran....suap 3 mulut...round 3 kali...dtg balik ngap lagi...pergi lagi...itulah budak kecik bernama Iman....

Sesungguhnya kami happy bila papa balik...papa bawak gi jalan2..makan2...besh besh besh...i luv it!
Daaaa...

05 October 2010

Masuk paper

Posted by MamaShiLa at 12:50 PM 2 comments Links to this post

Entry menyampah buat sesetengah orang...hehe...
Beberapa program yang ku attend telah di"publish"kan dlm paper...jadi kufikirkan lebih baik diabadikan dlm blog ni...nnt dah pencen tua tua seksok..leh review balik wat kenangan...walaupun kehadiran diriku dlm gambar2 ni cuma cenonet je...tapi buat insan kerdil ini...ia amat berharga untuk dikenang....

Sewaktu Majlis Anugerah Malim Ilmu 2010..majlis ni memberi penghargaan kpd semua penyelidik yang berjaya mempublishkan research mereka..saya dapatla satu... :)

Yang ni plak Anugerah Perkhidmatan Cemerlang...sebagaimana entry sblom ni kan...Alhamdulillah....dah dapat, nak kekalkan pulak payah kurasakan...tapi insyallah...akan ku cuba...

Kalau kawan-kawanku ade terbaca entry merapu2 dulu...ha...inilah penyebabnya...hihi...saya duk menguruskan program ni...dari awal sampai ke kemuncak program...sewaktu merapu2 tu selalu terpikir kalau program x jadi ke hapa ke...skrg program dh setel...teruja plak rasa bila ade jugak masuk paper pasal program ni... gambar-gambar cantik kat Pulau Perhentian sila tgk kat sini..

Itu saje buat kali ini....daaaa...

03 October 2010

Pulau Perhentian

Posted by MamaShiLa at 3:48 PM 3 comments Links to this post

Just wanna share the beauty of Pulau Perhentian
Allah gifted us...









Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device