25 September 2010

Kunjungan Lebaran

Posted by MamaShiLa at 9:15 PM 4 comments Links to this post
Hari ini menerima kunjungan dari anak-anak angkatku...
Mula-mula sms nak dtg berlima...lepas tu bersepuluh...
Kupikir-pikir nak masak apa ye utk dorang..
Cuba menggeledah makcik google...saya buatla lontong [first trial nih...moga-moga jadi]

Upacara memasak bermula seawal pagi...
Adam masih lena diulit intan...kurang sikit gangguan...hihi..mlm smlm dia dh tlg potongkan carrot n kacang...
Iman plak...bila dia tgk aku n bibik sibuk2 kat dapur mula la dia rasa less attention...rengek-rengekla jugak...
tapi still under control..seb baik masak lontong ni senang je..

Tengah-tengah sibuk kat dapur Iman ajak main jual-jual plak...hihi...tapi ini bukan untuk dijual ye...tak ternilai harganya...

Tu dia...Abang Adam dh bangun...inilah mainan dia hari2...main "buat building" katanya....

Setengah jam lagi dorang akan sampai...anak-anakku dh siap mandi...aku suh Iman hug abang...abang buat dunno je..Iman hug diri dia sendiri...hehe...Iman...Iman...

Ni la anak-anak angkat yang dtg beraya ke rumah sewa kami hr ni...ini kumbang-kumbang nya...

2/4

Another 3/4

4/4
Nampak tak objek dibelakang tu...dia dh start dah...dah start dah...

Adam mengganas...tambah lagi ada plak si abang yg melayan dia...Adam bila ade tamu dtg mesti show off talent dia mengemas rumah...huhu...Iman waktu ni baru bangun tdo...jadi kenakalannya tidak terserlah sbb masih mamai lagi...

Dan sesi bergambar pon bermula...

18/100 orang pelajarku..dorang ni batch 2nd year ENTECH (Env. Tech Course)..sem ni saya mengajar dorang subjek melukis [ye...subjek melukis...mari belajar melukis]...biasenya kita akan lebih rapat ngan batch yg kita mengajar pada suatu semester tu..

Freestyle pose 1!

Freestyle pose 2!

Freestyle pose 3!

Ni plak pose peace bersama penaja! hehe..

Hermmm...dah nak balik dah....semangat dorang datang...ade yg dtg ngan kereta sendiri, kereta sewa...rempit pon ada...hehe...

Last pose!

Dan tiba-tiba....adeh dia main umbrella plak...Adam oh Adam...
Lepas dorang balik elok je Adam tgk movie n sit stay...Iman plak baru nak main2...tadi ramai org..takut2 nak bersosial...

Okla..itu ajelah entry kali ni...lebih kpd karenah anak-anakku menyambut tetamu...buat korang yg dtg tadi...sorry la ye kalau ada pape terkurang...hihi...saya baru je belajar masak lontong tu...
daaaaa...

Contest Lebaran Si Manja

Posted by MamaShiLa at 4:43 PM 0 comments Links to this post
Semalam hari cuti yang perlu bekerja..
Hari ini hari cuti yang memang cuti..
Jadi inilah masanya untuk update blog n terpikat pula untuk masuk contest ni...

 Sesiapa yang berminat leh join kat sini..KLIK UNTUK JOIN
Due datenya pada 5 Oktober 2010 ni...so cepat-cepat cari momen yg paling seswai n join k!

Dan..inilah momento raya yang dirasakan sesuai untuk contest ni...

Alkisahnya..kami ingin mengambil potret family pada pagi raya pertama tu...dah siap2 posing...si Adam dan Iman plak camera shy...jadi kitorg pon suruh dorang tunggu kat tepi...mama n papa nak amik gambar berdua je lah..bila dorang tgk kami berdua duk sebuk2 nak pose...aishhhh....dtg lak merengek2 nak join sekali tapi dgn perasaan yg amat sedih...hihihihihi...dan jadikla gambar ni....Adam dh muka ala-ala nangis [Adam x qualified masuk contest sbb dah berumur 4 tahun...] n Iman la yg terus uwaaaaa [Iman - 1 tahun 6 bulan..so leh la join contest ni kan...hihi]

Itulah ceritera disebalik gambar ini..

Mama pertaruhkan Iman untuk contest ni
Nama: Engku Iman Engku Ahmad Rizani
Umur: 1 tahun 6 bulan
Status?: Anak kandungku..merangkap anak kedua daripada 2 adik beradik
Pengirim: Pastilah ibunya...MamaShila

Teruja masuk contest ni sbb sama jugak spt Kak Yong..mamaShila pon teringin sgt nak botol susu weego cam kat dlm gambar ni...cantikkkk kan?

Selain dari kecantikannya...Apa kelebihan botol Weego ni tuan-tuan dan puan-puan?
1. Ianya dibuat daripada kaca yang bebas BPA..BPA ni sebenarnya adalah satu bahan yang biasanya akan dikeluarkan apabila sesuatu permukaan plastik bertindakbalas dengan air panas..maka side effectnya sgtla negatif...[tak nak cerita panjang kat sini...ibu-ibu cari sendiri ye...]
2. Yang kaler-kaler tu adalah silicone sleeve yang membalut botol kaca supaya senang anak-anak nak pegang dan halang botol drpd pecah

Itulah diantaranya kelebihan botol Weego ni...

Tapi kalau takde rezeki menang botol Weego ni...menang menan Fisher Price atau Baju raya MIKI pon mamashila suka gak!

Okie dokie...itu sahaja utk kali ini...
daaaaa...

23 September 2010

Majlis Anugerah Tahunan 2010

Posted by MamaShiLa at 9:16 PM 8 comments Links to this post

Hari ini lebih tenang dari semalam..
Tiba-tiba
Dapat invitation ni..


Inside view..

Zoom in...
Alhamdulillah...
Setelah 3 tahun bekerja..
Terubat segala penat lelah selama ni...

Walaupun bagi org lain..benda ni dh biasa tapi bagi diriku..ia satu penghargaan untuk kerja lebih keras lagi dan lebih berkualiti dari sebelumnya..kalau di flashback..banyak juga pengorbananku....[aku rasala...hihi]

  • Bawak balik kerja ofis ke umah...buat kerja di tgh2 malam bila semua dh tidur...
  • Kerja di hujung minggu..mencuri2 waktu yg sepatutnya diluangkan dgn suami dan anak-anak..-kadang-kadang saya heret suami sekali suruh temankan...[dasar penakut]
  • Mengambil cuti untuk bekerja [apa tu?]- kadang-kadang terpaksa buat mcm ni utk menyelesaikan kerja-kerja yang berkaitan tanpa gangguan dari pelajar..ambil cuti, pergi ofis, kunci pintu, buat kerja...
Alhamdulillah...semuanya terbalas...

22 September 2010

Mama budak yang nak nangis

Posted by MamaShiLa at 11:43 PM 5 comments Links to this post

Hari ni hati rasa nak menangis...
Memang dh nangis pon ni..

Why?

Terlalu banyak sangat kerja....

I LuV My CareeR

Tapi bila workload melebihi kemampuan sebenar...

huhu... i need my husband actually...

Abang....gue kangen sama lu...
5 days left...

20 September 2010

Short trip to Sabah

Posted by MamaShiLa at 11:42 PM 11 comments Links to this post

Kami sekeluarga ke Sabah baru-baru ini..agak huru-hara juga sbb inilah kali pertama saya dan encik suami menjaga kedua-dua anak kami...we were maidless, maid balik Indon..cuti tahunan..terkapai-kapai jugakle dgn karenah Adam dan Iman...ditambah lagi inilah first time Iman naik plane n second for Adam (kira 1st jugakla sbb first time Adam naik waktu dia kecik lg)
 Adam masih excited bila tiba di LCCT sbb travel dari KT-KL cuma 40 minit

 Bila nak check-in utk ke Kota Kinabalu..mak aih...punye panjang beratur and agak lembap jugela...Adam dan Iman dah menunjukkan tanda-tanda kebosanan jadi kurasuahnya dgn game n Iman dibawak jalan2 lam buggynya...

Travel dari KL-KK amik masa 2 jam setengah....huhuhu...kuharungi dgn tabah melayan karenah anak-anak..sekali lagi kurasuah Adam dgn psp dan Iman ngan pacifier nya...ni waktu 20 minit pertama slps departed...

1 jam kemudian....ingatkan dorang dh penat nak tdo..tapi disebabkan cuaca agak panas maybe x selesa...diorang dh start main-main kat bawah seat..seb baik kami duduk 3 seat sederet..so anak-anak saya letak sebelah dalam...tapi rasanya still org kat dlm flight tu x tenteram sbb tetiba bunyi diorg menjerit...skjp gelak...skjp menangis...hihihi...ampun ye semua...

Jeng jeng jeng...x dapat dikawal lagi...tapi masa ni dh tinggal dlm 20 minit lg nak sampai..sabar je lah...mama n papa senyum semewek je la...seb baik xde yg komplen...dorang layan je si Adam ni... Iman masa ni dh lentok kat atas mama...

Akhirnya kami tiba di KK...muka Adam yg dh borink n penat sbb dia x tdo lagi...

Maidless trip dan kerana membawa anak-anak kecil jadi kami tidak ke mana-mana..hanya berpusat di bandar KK sahaja...kami stay di Promenade Hotel...walking distance ngan Pasar Filipina dan night market...transport kami cuma pakai teksi...senang dapat teksi kat sana..unless kalau nak travel jauh2 macam ke Kundasang yang amik masa lama...lebih jimat sewa kereta...kalau kereta Proton Saga rasanya RM120/day...

Ini yang paling dekat ngan hotel kami...Pasar Filipina...ni scenery kat dalam pasar tu..rambang jugela mata ni...seb baik saya bukanlah peminat tegar benda alah aksesori pearl, kristal dan yang sewaktu dengannya...beli as souvenir utk famili...kat sini kena banyak tawar menawar sikit...kalau beli banyak2 kat satu tempat lagi banyak dorang kasi kurang...encik suami borong butang baju melayu dia kat sini...

Uniknya pasar ni dari luar..sepanjang jalan tu ade tailor...bukan perempuan tau tapi men tailors...pemandangan yg x pernah kulihat kat mana-mana before ni....yang baju hitam tu bukan tukang jahit ye...tapi bini dia jahit manik...kikiki...[tak berkaitan lansung]

Tekala apa ni? Ni lah Air Batu Campur Debu kat Tanjung Aru...Meriah siap ngan Tembikai n ditaburnya cornflakes atas tu...rasa...bolehla...hihihi...oh ye...kami ke Sabah bersama ngan family besfren ku...Fizah..itulah tuannya yg tgh mam jagung yang nampak best tapi x pon sebenarnya...hihihi...

Ha...ni plak kat Night Market...kalau tadi kat Pasar Filipina tu appetizer je...kat sini lagiiiiilah rambang matanya...kat semenanjung pon byk jual benda alah ni tapi rasanya kat sini harganya jauh lebih murah...sempat juga ku borong brooches tuk sekeluarga kat sini...

Anak-anak?

Sorang terikat n sorang lagi main ngan kelab ayah-ayah...hihi...bolehla mama jalan-jalan dgn steady...:p

Sempat juga singgah di 1Borneo...besar mall ni..n baru lagi...n tak ramai org lagi..1Borneo ni selesa sbb banyak tempat duduk..so senangla bagi ibu-ibu bapak-bapak mcm kitorg ni...nak berehat jap, nak menyusu, nak mamam...tak perlu tercari2 tempat seswai..spt biase...aktiviti shopping x berjalan lancar sbb Adam n Iman aktif semacam je masa ni....

Caugh in the act...nasib baik sempat keluarkan diorg sebelum dijual tuan kedai...
hehe..

Ada satu kedai ni diperkenalkan oleh kawanku, Fizah...namanya Jamilah Jewellery..kat sini leh custom made pearls n kristal...kalau la mama ku yg dtg rasanya satu hari masa diperuntukkan kat kedai ni...seb baik anak dia je...Adam n Iman dh exhausted masa ni...gambar kedai pon x sempat nak snap...huhu...tapi kalau korang pi sana sebut je kedai ni..rasanya femes kat sana...
 
 Tanggungjawab sebagai ibu mesti ditunaikan....tgkla..mcm anak pelarian je meneggek mcm tu...

Ni lepas isi minyak dorang...still nampak letih lagi..

Kesian anak-anakku...letih sgt2...ni baru lepas makan..x sempat nak tukar baju dorang yg kotor tu..terus tdo...sorang putih sorang hitam...hehe..

Itulah sedikit sebanyak karenah Adam n Iman sepanjang trip...yg paling best waktu kami kat sana ialah seafoooooood!

Tiap-tiap malam kami makan seafood...mmg fantabolous n muraaaaah! 
Gambar menceritakan segala-galanya...
Ok...t-shirt Sabah dh ada..bateri kamera pon dh nak habis...jom kita balik ke Terengganu!
Home sweet home!
Bye-bye Sabah.....


19 September 2010

Kegilaan Surirumah!

Posted by MamaShiLa at 2:44 PM 5 comments Links to this post

Bila di rumah...saya lah surirumah sepenuh masa...kalau sebelum ni saya memang x endah perihal pinggan mangkuk, periuk belanga dan yang sewaktu dengannya...tapi sekarang since nak menyiapkan rumah baru kami sekeluarga dan sementelah hari raya yang baru berlalu..saya melilau jenis-jenis benda alah tersebut di rumah saudara-mara..terdetik di hati nak juga memakai pinggan mangkuk dan peralatan memasak seperti mereka...

Bila diterjah-terjah melalui makcik google..mak ai..silau juga mata ni...pelbagai brand ada di pasaran dan yang paling femes.....CORELLE, CORNINGWARE, PYREX DAN VISIONS....Dan ada lagi jenama lain yg boleh ditinjau...

Suatu masa dulu sewaktu mula-mula kawen, seseorang telah menghadiahkan set pinggan termasuk peralatan memasak kpd kami...kami guna je lah apa yg dihadiahkan sehingga sekarang...pernah juga ibu mertuaku menegur...belilah pinggan mangkuk brand yang telah disebutkan..baru ade style...dan sekarang barulah daku memikirkannya...dengan bantuan makcik google lagi...mak aih rambang mata...tidak hairan lagi kenapa brand2 tersebut menjadi kegilaan surirumah-surirumah, mak-mak, makcik-makcik, nenek-nenek...termasukla daku [umur muda lagi tapi dh ade org panggil makcik]

Sebagaimana rambangnya mata terpukau dengan pinggan yang lawa2 hitu....sebegitu jugalah cantiknya rege mereka...yang daku teringin sangat pada waktu ini [ceh...ada waktu lain ke?] ialah dinnerware Corelle...made in USA dan melalui amatanku daripada blog2 yg kujumpa...brand ni yg paling ringan n paling tahan lasak...seorang hamba Allah pernah bereksperimen melemparkan pinggan Corelle dari tingkat 5 apartmentnya dan........tidak pecah...korang try la kalau berani [daku tidak sanggup...sayangla!]

Buat masa sekarang...hati sangat jatuh cinta dengan dinnerware Corelle design ni...

 Sumber: Makcik google

Brand: Corelle
Product Name: ISLEHA (tipikal sunggoh namanya)
1 Set biasanya mengandungi:
4 biji dinner plates (10-1/4-inch)
4 biji lunch plates (8-3/4-inch)
4 biji mangkuk/ Soup/Cereal Bowl (22-oz)
4 biji Porcelain Mugs (12-oz )
Berkenan ngan design ni sbb konsep; moden...seswai ngan konsep umah kami nnt..

Buat rakan-rakan blogku..korang punye mcmana? Saya perlukan nasihat berkenaan nak membeli benda alah ni...brand mana bagus yang patut dibeli dan worth for money...yelah...bukan murah benda2 alah ni...and kalau ada antara korang yang menjualnya lagi la saya suka...ade juga saya terbaca yang recommend beli kat Langkawi [betul murah ke? tax plak cmne]...ade juga yang jual online direct from USA [postage konpem x pecah ke]....hmmm...tuan punya diri dh rambang mata...which one is the best for me? 

Daaaa....

18 September 2010

Contest Memek Muka Si Manja

Posted by MamaShiLa at 5:35 PM 2 comments Links to this post

It's a long Hari Raya break..i am proud to blog actively... :) Make new friends and decided to participate in this contest namely "Contest Memek Muka Si Manja" organized by Ibu Aqil. 

 To all mummies out there...jom la join contest ni...camana nak join n apa requirementnya...leh KLIK kat link sebelah ni..Contest Memek Muka Si Manja

Dan dengan ini...
mempersembahkan...
memek muka yang paling buruk kot...hehehe...
Jangan tgk mamanya ye...yang masuk contest anaknya la...
Si kecit ni ialah Engku Iman..waktu ni dia baru berumur 6 bulan...waktu ni kat dlm kereta nak pegi jejalan...dia baru je lepas menyusu..mama sibuk lak nak snap gambar dia...terus dia muncung mcm tu...

Daaa....

17 September 2010

Pabila anak-anakku berHari Raya

Posted by MamaShiLa at 6:03 PM 2 comments Links to this post


Hari Raya datang lagi...kalau sebut hari raya..apa yang best ialah...fooooooood! i LuV it....Tapi bagi anak-anakku...Engku Adam dan Iman lain pula ceritanya...Bagi Adam hari raya maksudnya hari hari kena pakai baju melayu...kikiki...Iman pulak belum faham apa itu hari raya..tapi kalau suruh salam dia salam je...

Tahun ni..tidak seperti tahun lepas...encik suami beraya bersama kami...syukur! Dengan kata sepakat pada pagi raya kami balik ke kampung suamiku dulu...Cabang 3...then lepas Jumaat barulah ke sebelah familiku...Kuala Ibai...Mehla layan karenah anak-anakku beraya...
Tadaaaa...Engku Adam yang dipaksa bangun pagi...inilah gayanya...seb baik adiknya Iman dah biasa bangun pagi...jadi Iman mmg takde masalah...
Sebelum berangkat ke rumah tok ma...papa mulakan dulu sesi "i am sorry" kat rumah sewa kitorg ni...
Better dari awal-awal bangun tadi...mood Adam dh ok bila mama nak bagi duit raya...
Dah selesai sesi beraya di rumah...kami terus gerak ke rumah tok ma merangkap smayang sunat hari raya di Cabang 3...
Pose pertama di rumah tok ma...tgk la Adam dgn senapang nye...bila disuruh amik gambar...mama & papa je ready...Iman still in adaption mood...hihi...
Sape tak kasi saya duit raya...saya tembak dia!
Sesi Adam bersalaman bersama tok ma dan abah ki
Turn Iman plak...still nampak takut-takut...takut org amik dia...hihi..
Turn mama lak bersama tok ma...
Adam dan Iman mmg x suka bergambar...tgk muka Adam kena paksa...Iman plak mmg x layan...sibuk ngan sahamnya...hihi
 Ni kat umah tok nyang dorang...sibuk misi mencari toysssss...yang pasti...sampin maintain..
Seb baik mood dorang ok sepanjang beraya.....
Yeyeah..mama pon dapat singgit!
Alahai anak mama sayang...terima kasih sbb behave sgt2...
Raya ke-2 Iman plak demam sbb sakan beraya masa 1st day...cian Iman...sebelah siang kami bawak juga dia berjalan2..seb baik Iman x merengek sgt...sebelah malam ada BBQ kami x bawak Iman...nak bg dia rehat kat umah...
Rutin Adam...ke mana-mana kami beraya...pasti mencari toyssss...
Seb baik demam Iman x larat...Iman dh leh beraya balik raya hari ke-3..Alhamdulillah..tgk mamanya sudah menampakkan peningkatan ketembaman pada pipinya...adoyai..
Gambar ni kat umah member suamiku..kami pi tgk rumah baru dia...sofa tu panas lagi baru beli...si Adam dh landing baik punye...Iman dpt kawan baru....suka sgt bila kawan bagi cookies...
Itulah serba sedikit gelagat anak-anakku berhari-raya...
Gambar side familiku x sempat nak upload lg..byk yg x sempat amik tahun ni sbb ramai yg dh balik umah in laws masing-masing...

Akhir kata...
Selamat Hari Raya buat semua yang mengenali kami..
Maaf kan andai ada ter"kesot" hati selama kita berkawan...
Ikhlas dari kami sekeluarga,
Engku Ahmad Rizani Engku Umar
Nazaitulshila Rasit
Engku Adam
Engku Iman


Related Posts with Thumbnails
 

Mama Shila Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device